Διευκρινίσεις ενός σκανδάλου

Διευκρινίσεις ενός σκανδάλου

Όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι πρέπει να πληρώσουν, χωρίς περίεργες εξαιρέσεις

Ήταν το πρώτο Novartis βράδυ, λίγο μετά από τις δηλώσεις των υπουργών για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που ξέσπασε στην ελληνική επικράτεια, όταν η Εισαγγελία Διαφθοράς έκανε μία διευκρίνιση: το όνομα του υπηρεσιακού πρώην πρωθυπουργού κ. Παν. Πικραμμένου είχε βρεθεί – λέει – στη δικογραφία λόγω του «αμελλητί» και όχι επειδή υπήρχαν κάποιες ενδείξεις εμπλοκής του.

Δεκτή η διευκρίνιση – αν δεν ξέρει η Εισαγγελία Διαφθοράς, ποιος θα ξέρει; Τι σημαίνει όμως μία τέτοια διευκρίνιση; Ενδεχομένως ότι οι εισαγγελείς δεν θα ήθελαν να κολλήσει λάσπη στο πρόσωπο ενός πρώην συναδέλφου. Ενδεχομένως όμως σημαίνει ότι για τους υπολοίπους εννέα εμπλεκομένους, υπάρχουν και παραϋπάρχουν ενδείξεις για δωροδοκίες και όλα τα σχετικά.

Και μετά, η δικογραφία πάει στη Βουλή. Και μετά, γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και μετά , κυκλοφορεί ότι ο ένας από αυτούς είχε ρωτήσει για έναν φάκελο γεμάτο χρήματα και είχε πάρει την απάντηση ότι προοριζόταν για τον κ. Πικραμμένο.

Άρα, τι σημαίνει η διευκρίνιση της Εισαγγελίας; Ενδεχομένως, ότι η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα – ως προς αυτό το σημείο , τουλάχιστον – δεν θεωρήθηκε ως μία ένδειξη εμπλοκής του κ. Πικραμμένου. Σωστά ή λάθος, δεν έχει καμία σημασία – πάντως δεν θεωρήθηκε. Οπότε, τίθεται το ερώτημα: γιατί οι αναφορές στους υπολοίπους θεωρήθηκαν ό,τι θεωρήθηκαν;

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στον ΑNT1 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis, τα οποία βρέθηκαν με περιουσία που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν και έτσι δέχθηκαν να πουν στη Δικαιοσύνη όσα γνώριζαν. Όμως, τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πόθεν τον απέκτησαν; Από άλλες δραστηριότητες – και όχι από τη Novartis; Κι αν είναι έτσι δεν συμμετείχαν οι συγκεκριμένοι στο «πάρτι» για το οποίο η ελληνική κοινωνία πλήρωσε έναν λογαριασμό κάποιων δισ; Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να είναι κατηγορούμενοι;

Ουδείς αμφιβάλλει ότι το σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου είναι τεράστιο. Αρκεί να δει κανείς πόσο μειώθηκε η σχετική δαπάνη στα χρόνια του Μνημονίου – πάνω από 60%. Αλλά όσοι έβαλαν το χέρι στο μέλι πρέπει να πληρώσουν, χωρίς περιττές διευκρινίσεις , περίεργες εξαιρέσεις και «γκρίζες» προστασίες.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα