Η κλιματική αλλαγή τελικά δεν θα συμβεί. Συμβαίνει ήδη

Η κλιματική αλλαγή τελικά δεν θα συμβεί. Συμβαίνει ήδη

Γιατί δεν καλούνται εκτάκτως οι εκλεγμένοι ταγοί της ευρω-ένωσης να συζητήσουν τώρα –χθες, δηλαδή– τι κάνουμε με την κατάσταση; Γιατί δεν σύρονται σε ουσιαστικό διάλογο οι μεγαλοβιομήχανοι του κόσμου; Γιατί δεν νομοθετούν οι νομοθέτες; Μόνο εγώ ανησυχώ, ρε συ;  

Είναι μια από τις λίγες φορές που ένα δημοσιογραφικό κλισέ περιγράφει τόσο απόλυτα κάτι: συμβαίνει τώρα! Το χρησιμοποιούμε σε χιλιάδες περιστάσεις, και όντως ακριβολογούμε. Συνήθως, όμως, αυτό που συμβαίνει τώρα –ακόμα και κάτι αφάνταστα ολέθριο σαν το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους σε λάιβ μετάδοση– επηρεάζει άμεσα τις ζωές συγκεκριμένων ανθρώπων. Έμμεσα, σαφώς περισσότερους. Αυτή την φορά, όμως, αυτό που συμβαίνει τώρα μας αφορά ό λ ο υ ς εντελώς άμεσα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Και οι κινηματογραφικής φαντασμαγορίας συνέπειές της, κι αυτές εδώ.

Το φετινό καλοκαίρι, λες και δεν μας έφτανε η μετάλλαξη Δέλτα και το σίριαλ της πανδημίας, μπήκε αποφασισμένο. Τέρμα τα προειδοποιητικά καμπανάκια κινδύνου, περάσαμε κανονικά στο ψητό. Άρπαξε κιόλας. Τα καμπανάκια έγιναν καμπάνα που χτυπάει πια εκκωφαντικά –για όλους. Δεν μπορώ να καταλάβω, την ακούει κανείς;

Διάβαζα νωρίτερα στο Reuters και το CNN για όσα καταστροφικά και απίθανα συμβαίνουν τώρα στο βορειοδυτικό άκρο της Βόρειας Αμερικής. Στην πολιτεία Όρεγκον, 63 θάνατοι των τελευταίων ημερών αποδόθηκαν σε θερμοπληξία –το αντίστοιχο σκορ για την διετία 2017-2019 ήταν 12 νεκροί. Τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα στην όμορη Βρετανική Κολούμπια στα δυτικά παράλια του Καναδά. 486 οι ξαφνικοί θάνατοι σε διάστημα πέντε ημερών, τριπλάσιος αριθμός από τον συνηθισμένο αυτή την εποχή του χρόνου. Και μόλις αρχίσαμε…

Την βδομάδα που εκπνέει, το Λίτον, ένα χωριό 250 κατοίκων στο κέντρο της Βρετανικής Κολούμπια, έσπασε τρεις φορές το ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην χώρα. Στην χώρα των παγετώνων, και των ατέρμονων δασών, έτσι; Η τοπ θερμοκρασία στο Λίτον καταγράφηκε την Τρίτη: 49,6 βαθμοί Κελσίου. Και λες και αυτές οι εξωπραγματικές (για Καναδά) καιρικές συνθήκες δεν αρκούσαν από μόνες τους, χτες οι κάτοικοί του Λίτον αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν όπως-όπως, καθώς η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε εξαιτίας του καύσωνα είχε ήδη αρχίσει να καίει σπίτια. Συγχρόνως, στο επίσης καναδικό Τσιλκότιν, γύρω στα 600χλμ βόρεια του Βανκούβερ, οι κάτοικοι προειδοποιούνται από προχτές για ισχυρό ενδεχόμενο πλημμυρών, εξαιτίας της «άνευ προηγουμένου ποσότητας χιονιού που λιώνει με ασυνήθιστούς ρυθμούς,» όπως ανέφερε η κρατική ανακοίνωση.

Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό αυτά τα μαντάτα δεν είναι πρώτο τραπέζι στα δελτία ειδήσεων. Συμβαίνουν κι άλλα σοβαρά, αναντίρρητα. Αλλά αυτό που συμβαίνει στον Καναδά και τις βορειοδυτικές αμερικανικές πολιτείες –για να μην πιάσουμε τα 48άρια στην Σιβηρία προ ημερών– μας αφορά πιο πολύ από ο,τιδήποτε άλλο. Τι (θα) κάνουμε γι’ αυτό; Κανείς;

Στην Ουάσινγκτον, λέει, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε απερίφραστα πως η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτήν την «επικίνδυνη μίξη ακραίας ζέστης και παρατεταμένης ανομβρίας». Στο όνομα της τελευταίας, μάλιστα, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ξεκάθαρα τους κυβερνήτες των Δυτικών Πολιτειών πως ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς είναι «περισσότερο οξύς από ποτέ.» Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, από την άλλη, όπου το θερμόμετρο χτύπησε 47°, η Πυροσβεστική της πόλης απαγόρεψε την ρίψη βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων κατά το γιορτάσι της 4ης Ιουλίου και της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Oh, well…

Δεν ξέρω, δεν ξέρω καν αν δυο προεδρικές δηλώσεις και μια απαγόρευση πυροτεχνημάτων μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στο πλανητικό δράμα που ήδη σήκωσε αυλαία. Ποιος πρέπει να κάνει τι, ρε γαμώτο; Ας το κάνουμε, όμως, αυτό που πρέπει. Γιατί μοιάζει σαν να στερέψαμε από δικαιολογίες και εναλλακτικές.

Εναλλακτικές, είπαμε, και θυμήθηκα την Νορβηγία. Και τον εναλλακτικό τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει το μέλλον του φυσικού της περιβάλλοντος η σκανδιναβική χώρα. Η τοπ πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία, συνεπής και με το παραπάνω στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές που υπέγραψε το 2009 (καίτοι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι), καλύπτει ήδη το 99% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω υδροηλεκτρισμού. Κάνοντας, δηλαδή, διορατική χρήση των απίστευτων επίγειων και υπόγειων υδάτων που μουλιάζουν την ενδοχώρα της.

Γιατί δεν γινόμαστε λίγο πιο Νορβηγοί; Έστω, κι εκείνοι οι αλήστου μνήμης Δανοί του νότου θα ήταν μια κάποια λύση… Γιατί δεν καλούνται εκτάκτως οι εκλεγμένοι ταγοί της ευρω-ένωσης να συζητήσουν τώρα –χθες, δηλαδή– τι κάνουμε με την κατάσταση; Γιατί δεν σύρονται σε ουσιαστικό διάλογο οι μεγαλοβιομήχανοι του κόσμου; Γιατί δεν νομοθετούν οι νομοθέτες; Μόνο εγώ ανησυχώ, ρε συ;
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα