Η Τιμή της Αριστεράς και η τιμή των φαρμάκων

Η Τιμή της Αριστεράς και η τιμή των φαρμάκων
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ EUROKNISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Eurokinissi

Τα προαπαιτούμενα, η φαρμακευτική δαπάνη και το μεγάλο πάρτι . Ποια είναι η καθαρή λύση για να σταματήσει ο παραλογισμός

Ένα από τα πιο παράδοξα  μη ολοκληρωμένα προαπαιτούμενα είναι μία από τις πλέον αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που με διάτρητες δικαιολογίες η έντιμη αριστερά καθυστερεί να υλοποιήσει.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες (συνήθως πολυεθνικοί γίγαντες) που ανακαλύπτουν ένα νέο φάρμακο, διατηρούν για περίπου 12-14 χρόνια το δικαίωμα να το πωλούν στην τιμή που θέλουνε εξασφαλίζοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους για τις ίδιες και τους ανά τον κόσμο εμπορικούς αντιπροσώπους τους.

Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου χάνεται η πατέντα του φαρμάκου και κατηγοριοποιείται ως γενόσημο με δραστική μείωση της τιμής του.

Με έναν ΕΟΠΠΥ καταχρεωμένο (περισσότερο από 1,5 δις ευρώ) και ασφαλισμένους μισοπεθαμένους από τους φόρους και τις εισφορές, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί μία μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει φθηνό φάρμακο για τους πολίτες, δημιουργώντας ερωτήματα για την τιμή της Αριστεράς.

Τη δεκαετία 2000-2010 πλούτισαν στο μεγάλο πάρτι της υγείας χιλιάδες εμπλεκόμενοι όπως Κυβερνητικοί παράγοντες, Ασφαλιστικά Ιδρύματα, Γιατροί, Νοσοκομεία, Φαρμακοποιοί, Προμηθευτές Ιατρικού Υλικού και Φαρμακοβιομηχανίες.

Το δημόσιο χρέος ανέβηκε μερικές δεκάδες δις και αυτή τη στιγμή πληρώνουμε όλοι τον λογαριασμό ενός από τους πλέον διεφθαρμένους χώρους του «Ελλαδιστάν».

Για να μην ξεχνιόμαστε…

Το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,4 δις για να ανέλθει μετά την καταστροφική για τη χώρα πενταετία της ΝΔ σε 5,6 δις το 2009, δημιουργώντας μία φούσκα απάτης και εμπορικών συμφερόντων. Έκτοτε βαίνει μειωμένη με 2,5-3 δις το 2013.

Το 2012 η Ελλάδα είχε 18% χορήγηση γενοσήμων ενώ στην Αγγλία και Γερμανία 80% και Αμερική 70%. Θυμάμαι τη λυσσαλέα αντίδραση των ιδίων συμφερόντων για την ποιότητα των γενοσήμων αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο πλανήτη και με ανεξάντλητο θράσος.

Τον Νοέμβριο του 2013 ο Σύριζα καταψήφιζε τη μείωση τιμών 6,000 φαρμάκων. Παίζανε τότε οι πολιτικοί το παιχνίδι των παλιών off patent και των νέων off patent με προστατευτικά επίπεδα τιμών για τα παλιά.

Η καθαρή λύση

Για όλα τα φάρμακα (on patent, off patent, παλιά ή νέα)  ο μέσος όρος της τιμής των 3 φθηνότερων τιμών της ΕΕ. Χωρίς μείωση του δημόσιου κόστους υπηρεσιών υγείας με κεντρικό άξονα τη φαρμακευτική δαπάνη, εκατομμύρια ασφαλισμένοι καταδικάζονται σε σωματική και οικονομική εξόντωση αδυνατώντας να καλύψουν τα προσωπικά τους έξοδα υγείας.

Οποιαδήποτε παράταση κρατικού προστατευτισμού των ποσοστών κέρδους των γνωστών μικρών αλλά ισχυρών ομάδων συμφερόντων αποτελεί καταστρατήγηση του δημόσιου συμφέροντος στον πλέον ευαίσθητο τομέα της υγείας, χώρο τεράστιας διαφθοράς επί δεκαετίες.

Σε ευρωπαϊκό  επίπεδο χάνονται 56 δις ευρώ ετησίως, λόγω της απάτης και διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.

Περισσότερα στο Electronic Health Fraud  and Corruption Network www.ehfcn.org, στο οποίο θα έπρεπε να συμμετέχει και η Ελλάδα.

*Ο Θωμάς Σιωζόπουλος, είναι Στελέχος Επιχειρήσεων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα