Αν αυτοί είναι η Ευρώπη, τότε Μένουμε Αλλού

default image

Δεν είναι στραβός ο γυαλός του Αιγαίου αλλά αυτοί που κανοναρχούν την ΕΕ στραβά αρμενίζουν

Τα καλύτερα ανέκδοτα στις μέρες μας “κρύβονται” στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο εκεί μπορείς να διαβάσεις φράσεις όπως “Οι οραματιστές ηγέτες ενέπνευσαν τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ζούμε σήμερα. Χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε”.

Και επειδή, όπως λένε τα προπαγανδιστικά φυλλάδια της Κομισιόν, “η ευρωπαϊκή συνεργασία συμβάλλει στη διαρκή ανάπτυξη και ευημερία” και επειδή οι ηγέτες της ΕΕ πορεύονται “με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη”, οι πρόσφυγες περνούν των παθών τους τον τάραχο και εμείς βρισκόμαστε στη δίνη του κυκλώνα.

Γιατί Ευρωπαίος… ηγέτης είναι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο πρώτος υπουργός στην ΕΕ που υπέγραψε απόφαση να ανασταλεί η συνθήκη Σένγκεν και να κλείσουν τα σύνορα με την Αυστρία, για να περιοριστεί «το σημερινό κύμα προς τη χώρα» και να αποκατασταθεί η «συντεταγμένη διαδικασία» για είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Γερμανία.

Γιατί όπως έχει δηλώσει ήδη από τον… Σεπτέμβριο του 2015 ο Ευρωπαίος κ. Μεζιέρ, “Πρέπει τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις ‘ζώνες αναμονής’ στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία”.

Ηγετικό πρόσωπο αυτής της Ευρώπης είναι και η Δανέζα υπουργός Εσωτερικών Ίνγκερ Στόιμπεργκ, που έδειξε πώς ακριβώς ορίζονται στην εποχή μας τα “κοινά ιδανικά”: «Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και εύλογο οι αιτούντες άσυλο που φέρνουν μαζί τους τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία [άνω των 1300 ευρώ δηλαδή] να καλύπτουν με ορισμένα από αυτά το κόστος του φαγητού και της φιλοξενίας τους».

Καθαρός Ευρωπαίος και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, που λίγο πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 16 Φεβρουαρίου είχε δηλώσει ότι “Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρα με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια”,

Ο ίδιος αυτός κύριος έχει από καιρό τώρα ξεκαθαρίσει πώς εννοεί την “ενωμένη, ευημερούσα Ευρώπη”, δηλώνοντας ότι αυτός και οι όμοιοί του “Με τα hotspot στην Ελλάδα προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους”.

Φορέας των “κοινών ιδανικών” είναι και ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιάμπον, που πρότεινε να φορούν οι πρόσφυγες… ειδικά διακριτικά σήματα, ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα από τις αστυνομικές αρχές, και ζήτησε “να ρίξουν οι Έλληνες τους πρόσφυγες στη θάλασσα”. Αυτός ο αξιότιμος κ. Γιάμπον έχει ζητήσει επίσης να φτιαχτεί στην Ελλάδα “ένα στρατόπεδο για 400.000 πρόσφυγες”.

Ευρωπαίος με συνείδηση και όραμα είναι και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αυτός που θεωρεί ότι «Είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ» και εκτιμά ότι “Θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα”.

Τυπικός ηγέτης της σημερινής Ευρώπης και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που -επειδή έχει περί πολλού τα “κοινά ιδανικά”- έχει δηλώσει πως δεν θέλει «πολλούς μουσουλμάνους στην Ουγγαρία» και ότι “υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας είναι οι Έλληνες”.

Εξέχων προστάτης της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της… δημοκρατίας, είναι και ένας άλλος καθαρόαιμος Ευρωπαίος, ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του είχε τονίσει ο αθεόφοβος ότι είναι “βαθύτατα πεπεισμένος πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή και όχι με μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων».

Αλλά, όπως φαίνεται, όλα αυτά τα γελοιωδώς απαράδεκτα, στη σημερινή Ευρώπη, θεωρούνται συμβατά με τις…. “ευρωπαϊκές αξίες” και τη λογική. Γιατί όπως εξηγεί μια άλλη εξέχουσα Ευρωπαία, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, «Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη».

Προσφορά στη σταθερότητα και την τάξη στους ανθρώπους στην Ευρώπη, λοιπόν. Ο πόλεμος στη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Η απόγνωση στην Ειδομένη. Τα δεκάδες χιλιάδες προσφυγόπουλα που αγνοούνται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες βρέθηκαν για να σωθούν. Η φτώχεια παντού ένα γύρω αλλά και εντός της Ευρώπης. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν και δείχνει τα δόντια του.

Κακά τα ψέματα. Αν αυτοί οι αξιότιμοι κύριοι και κυρίες μένουν Ευρώπη, τότε είναι βέβαιο ότι εμείς μένουμε αλλού.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα