Κάθε διάταγμα του Τραμπ μάς πάει και πιο πίσω

Κάθε διάταγμα του Τραμπ μάς πάει και πιο πίσω

Από το κυνήγι των μεταναστών και την επαναφορά των βασανιστηρίων κι από την απαγόρευση των αμβλώσεων στην θυσία του περιβάλλοντος στους πετρελαιάδες, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για τον "νέο" μεσαίωνα

Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα 24ωρα απ’ όταν ο Τραμπ έπιασε την πένα και άρχισε να υπογράφει τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του και ήδη έχει σκιαγραφήσει με αρκετό γκρίζο και πολύ μαύρο τον κόσμο που “οραματίζεται”.

Στην αρχή βέβαια οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν μόνο στην ανακοίνωση για έξοδο από την Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (ΤΡΡ) και την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, ενώ εκ παραλλήλου το αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει τις διαδικασίες για την κατάργησή του. Αλλά μέρα τη μέρα φάνηκε ότι η ατζέντα του “Πρώτα η Αμερική” έχει πολλά κεφάλαια βγαλμένα από το… παρελθόν που ανοίγουν μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα.

Η απαγόρευση μετανάστευσης από επτά μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκονται βέβαια οι χώρες που αποδεδειγμένα χρηματοδοτούν το ISIS αλλά όντας πετραλαιοπαραγωγικές κάνουν μπίζνες με τον Τραμπ ή τους φίλους του, μπορεί να δίνει στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά των “αλλόθρησκων” αλλά αποδεικνύεται απολύτως επικίνδυνη για τα δημοκρατικά κεκτημένα!

Όταν δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ άνθρωποι που έχουν κανονικά βίζα ή ακόμα περισσότερο πράσινη κάρτα, όπως δήλωναν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Τραμπ πριν αναγκαστούν να τα μαζέψουν, η μισαλλοδοξία δεν κάνει απλά αισθητή την παρουσία της αλλά επελαύνει.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα “νέα” στοιχεία της πολιτικής Τραμπ. Πρέπει να συνυπολογίσουμε το χτίσιμο του τείχους των 3.200 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Μεξικό, τις προσλήψεις 5000 “στελεχών” στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων για άμεσες.. συλλήψεις παράτυπων μεταναστών, και την ανακοίνωση περικοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης στις πόλεις και πολιτείες – “καταφύγια” μεταναστών, σαν το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη.

Ο στόχος για μια “άλλη Αμερική” είναι προφανής και γίνεται κάθε μέρα προφανέστερος: Είτε με τη στοχοποίηση των οργανώσεων που στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ώστε να ικανοποιηθούν οι αντιδραστικοί, θρησκόληπτοι ψηφοφόροι, είτε με την προεδρική αναφορά στη λειτουργικότητα των… βασανιστηρίων, ώστε να ικανοποιηθούν και ο ακροδεξιοί… λεβέντες που έσπρωξαν το κάρο του Τραμπ στις κρίσιμες εκλογικά πολιτείες.

Όταν όμως ο πρόεδρος πλέον Τραμπ δηλώνει πεπεισμένος ότι “τα βασανιστήρια φέρνουν αποτέλεσμα” και έτοιμος να επαναφέρει ανακριτικές “μεθόδους” όπως ο εικονικός πνιγμός ή να ανοίξει ξανά τις μυστικές φυλακές της CIA σε διάφορες χώρες του κόσμου και της… Ευρώπης, κανείς δεν μπορεί να κουνά απλώς το κεφάλι του ή να αποστρέφει το βλέμμα όπως έκανε η Τερέζα Μέι πριν την υποχρεώσουν οι αντιδράσεις να το πάρει αλλιώς.

Και, βέβαια, όταν αλλάζεις τα πάντα επί το ακροδεξιότερον, δεν κάνεις… διακρίσεις ούτε “εκπτώσεις”. Βάζοντας λοιπόν μπροστά όλο το “πακέτο”, ο Τραμπ ενέκρινε (όχι που δεν θα το έκανε!) την κατασκευή των πετρελαιαγωγών που είχαν σταματήσει οι κινητοποιήσεις των Σιου, και διέταξε την επίσπευση των περιβαλλοντικών μελετών και τις εγκρίσεις “μεγάλων έργων” που δεν θα πρέπει να σκοντάφτουν (τα καλά τα δικά μας!) σε νομικές “λεπτομέρειες”.

Και βέβαια απαγόρευσε (!) στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος να ενημερώνει με οποιονδήποτε τρόπο τους δημοσιογράφους -και κατά συνέπεια την κοινή γνώμη- για “νέες συμβάσεις, επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις”, γιατί στη ζούλα και στο σκοτάδι αυτές οι δουλειές γίνονται “καλύτερα” και οι εργολάβοι της διαπλοκής έχουν λιγότερους λόγους για να ανησυχούν.

Ότι όλα αυτά δείχνουν πως ο Τραμπ “αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών, δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη της βιομηχανίας καυσίμων”, όπως δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς, ή ότι “κατέδειξε την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ σεμβάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος”, όπως κατήγγειλαν οι “Φίλοι της Γης” είναι λεπτομέρειες για τον “νέο πρόεδρο” και τα λόμπι που νίκησαν στο όνομα αυτών που θα πληρώσουν τον λογαριασμό.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα