Ο δήμαρχος της μισαλλοδοξίας

Ο δήμαρχος της μισαλλοδοξίας

Ο πρώτος πολίτης του Ωραιοκάστρου προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, ή μάλλον πίσω από κάποιους γονείς ενός δημοτικού σχολείου της πόλης, αλλά οι δηλώσεις και οι πράξεις του δείχνουν πού ακριβώς το πάει

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λέει ο λαός μας και έχει δίκιο. Και αυτό, στην περίπτωση της απόφασης κάποιων γονέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης να μη δεχτούν συγχρωτισμό των παιδιών τους με προσφυγόπουλα, σημαίνει ότι προτού μιλήσουμε για αυτούς, την πιθανή παραπληροφόρηση ή άγνοιά τους, τους φόβους τους, και τον ενδεχόμενο ρατσισμό τους, πρέπει να μιλήσουμε για τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής και κυρίως τον δήμαρχο.

Γιατί της απόφασης των γονέων, “που οι αντιδράσεις τους δεν υπαγορεύονται από την δημοτική αρχή”, όπως δήλωσε χτες ο αντιδήμαρχος στο News247, προηγήθηκε μια ακόμα χειρότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και ποικίλες δηλώσεις του δημάρχου με καταφανώς φαιό χρώμα.

Ο δήμαρχος λοιπόν, ο αξιότιμος κύριος Αστέριος Γαβότσης, που είναι και γιατρός, προσπάθησε χτες -κατόπιν των αντιδράσεων για τη μισανθρωπιά της προσπάθειας… αποβολής των προσφυγόπουλων- να μπαλώσει τις τρύπες, ή μάλλον να συσκοτίσει τα πράγματα: Βγήκε σεργιάνι σε διάφορους σταθμούς και δήλωνε ότι “ κυβέρνηση πρέπει να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές”.

Προσπάθησε δηλαδή, εμμένοντας στην άποψη να μη πατήσουν το πόδι τους σε αυλή “κανονικού” σχολείου τα προσφυγάκια, να εμφανιστεί ότι ζητεί από το κράτος να νοικιάσει κτίρια, από τα πολλά αχρησιμοποίητα “που υπάρχουν λόγω κρίσης στην περιοχή” του. Αλλά όπως λέει (και για αυτό!) ο λαός μας, το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια.

Γιατί η απόφαση που έλαβε στις 2 Σεπτεμβρίου -μετά από πρόταση του δήμαρχου και επιστήμονα κ. Γαβότση- το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου δεν είναι αυτή! Αντίθετα, και όσο κι αν πασχίσει δεν μπορεί να το εξαφανίσει ο δήμαρχος, στα πρακτικά της συνεδρίασης αναφέρεται ότι αποφασίστηκε “η δημιουργία σχολείων προσφύγων, εκτός των σχολείων και του Δήμου Ωραιοκάστρου”.

Απλά (;) δηλαδή πράγματα για τον δήμαρχο και όσους τον ακολουθούν: Οι μικροί πρόσφυγες δεν είναι ανεπιθύμητοι μόνο στα σχολεία της περιοχής αλλά και σε όλους τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές και τα κτίρια του δήμου. Και ενώ προφανώς αυτό σημαίνει γκετοποίηση, οι… επιστήμονες που την υποστηρίζουν δεν είναι -λέει- ρατσιστές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος δήμαρχος προσπαθεί να μας πείσει ότι το στραβό είναι ίσιο. Πριν από λίγο καιρό, σε συγκέντρωση κατοίκων για την… υποψία εγκατάστασης προσφύγων σε περιοχή του Ωραιοκάστρου, επικρότησε παριστάμενο που ρώτησε “Δηλαδή μου λες να ανοίξω κεφάλια” με ένα ξεκάθαρο “μπράβο” και την (επιστημονική!) συμπλήρωση “Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ”.

H εκ των υστέρων (επιστημονική) εξήγηση του δήμαρχου είναι ότι το “μπράβο” σήμαινε “εσείς θα αποφασίσετε εάν θα κάνετε κινητοποιήσεις” και άλλα καθόλου μισαλλόδοξα, ουδόλως ξενοφοβικά και σε καμιά περίπτωση ρατσιστικά, που απλώς (;) παρέλειψε να τα αναφέρει!

Ο δήμαρχος δεν είναι απλώς ο… πρώτος πολίτης του δήμου του, οπότε η συμπεριφορά του λειτουργεί παραδειγματικά και δίνει τον τόνο. Είναι και εξέχουσα προσωπικότητα, για αυτό προβλήθηκε δεόντως πέρυσι ότι μαζί με άλλα 94 “στελέχη” στήριξε την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό είναι ένα ζήτημα που κανείς δεν μπορεί να προσπερνάει εύκολα. Είναι καιρός λοιπόν να πληροφορηθούμε ποια ακριβώς είναι η θέση για όλα αυτά, του κ. Τζιτζικώστα, αλλά και των άλλων περιφερειαρχών και λοιπών στελεχών της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση, και βέβαια της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα