Ο Ερντογάν, η Λωζάνη και στο φόντο η Κύπρος

Ο Ερντογάν, η Λωζάνη και στο φόντο η Κύπρος

Οι ομιλίες του Τούρκου πρόεδρου για την Λωζάνη, οι απειλές για τους “πρόσφυγες που θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη” και η αποχώρηση του Ακιτζί από τις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι όψεις της ίδιας (ενιαίας) πολιτικής

Εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο ζητεί, δηλαδή προτείνει, καθώς οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για την Κομισιόν και την ΕΕ, να παγώσουν συμβολικά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, καθώς διαπιστώνεται «δυσανάλογη» αντίδραση της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αλλά και πιθανότητα να επανέλθει από το τουρκικό καθεστώς η θανατική ποινή.

Και ο υπουργός της Τουρκίας που είναι αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν λέει τίποτε επί της ουσίας, δεν καταθέτει επιχειρήματα, δεν αναφέρει τυχόν στοιχεία που δεν υπολογίστηκαν, αλλά κάνει… συστάσεις, ότι “το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ερντογάν”.

Προφανώς γιατί όλες οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που αναφέρονται στο ψήφισμα είναι πράξεις που αποφάσισε και διέταξε ο Ερντογάν, οπότε οι υπουργοί “του” -που από αυτόν διορίζονται και σε αυτόν αναφέρονται, αν και το τουρκικό πολίτευμα θεωρητικά δεν είναι προεδρικό- “απαγορεύουν” ακόμη και τις έμμεσες παρατηρήσεις στον υπέρτατο άρχοντα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν άλλωστε είχε βιαστεί να απευθύνει “διάγγελμα” πριν από την απόφαση των ευρωβουλευτών δηλώνοντας πως ό,τι και να ψηφίσουν “δεν θα έχει σημασία στα μάτια μας”. Επειδή όμως ακόμη και οι συμβολικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου μια κάποια πολιτική σημασία την έχουν, ό,τι και να λέει η Άγκυρα, εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ που απείλησε φόρα παρτίδα ότι “Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει να συμβεί αυτό”.

Και το αποτρέπει γιατί, όπως είπε πολύ σοβαρά ο Γιλντιρίμ, η Τουρκία είναι “ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη”. Όπως δηλαδή έκαναν όταν τροφοδοτούσαν τον ISIS με όπλα. Όπως έκαναν και κάνουν με τους Κούρδους που επίσης τους “προστατεύουν”. Ακριβώς δηλαδή αυτό που έκαναν με την εισβολή στην Κύπρο. Και αυτό που κάνουν και αυτές τις μέρες “σηκώνοντας” τον Ακιτζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιατί ακόμα και η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων έχει αντιληφθεί ότι ο Ακιτζί ήταν αυτός που σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν. Όπως έχει αντιληφτεί ότι η Άγκυρα είναι αυτή που του ζήτησε να τις σταματήσει. Γιατί όταν ο Ερντογάν μιλά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η μαύρη αλήθεια είναι ότι ζητάει “καινούργια εδάφη”.

Και σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ μίλησε για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία καθώς «Τυχόν επανένωση της Κύπρου και ‘παράδοσή’ της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ‘δολοφονία’ της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή την γεωγραφία».

Σαφές το νήμα που συνδέει Ερντογάν – Γιλντιρίμ – Μπουλούτ και εσχάτως και τον Ακιτζί, που του ανέβηκε η πίεση και ανέβαλε την ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων αντιπροσώπων, αδυνατώντας να τοποθετηθεί δημοσίως για όλα αυτά. Σαφής και η πολιτική τους και ολοφάνερη -ακόμα και για τα μικρά παιδιά- η στρατηγική τους,

Περιέργως όμως -για να θυμηθούμε και τα καθ’ ημάς- τίποτε από αυτά δεν είναι φανερό για ορισμένους δικούς μας πολιτικούς… εγκεφάλους, όπως αυτοί στο Ποτάμι, που το μόνο που βλέπουν -χωρίς να το αποσαφηνίζουν- είναι οι “ευθύνες” του Κοτζιά! Αλλά, βέβαια, αυτοί είχαν πει “ναι” πριν ακόμα αρχίσουν οι συζητήσεις και πριν μιλήσει ο Ακιτζί και η Άγκυρα!

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα