Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πάρτι στην υγειά της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πάρτι στην υγειά της αντιπολίτευσης
Συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015. Στη συνάντηση μετείχε ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το καλύτερο "χαρτί" της κυβέρνησης παρά την έλλειψη συντονισμού, τα σκληρά μέτρα που ψηφίζει και την απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα, είναι η ανυπαρξία... αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης έγινε… διάσημος την προηγούμενη άνοιξη γιατί κάθε εβδομάδα προέβλεπε ότι την… επόμενη θα υπογραφεί η συμφωνία με τους “θεσμούς”!

Μετά από αυτό το δείγμα των ικανοτήτων του στις πολιτικές προβλέψεις, δεν είναι και πολλοί αυτοί που δίνουν βάση στη χτεσινή του εκτίμηση ότι “μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νομοθεσία που θα προστατεύει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους απλούς πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια”.

Άλλωστε, ούτε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δεν τον… πιστεύει, αφού δήλωσε νέτα σκέτα στη Βουλή ότι στη συζήτηση με το κουαρτέτο “θα διαπραγματευτούμε και μπορεί να κάνουμε συμβιβασμούς, που δεν θα έχουν τον ταξικό διαχωρισμό που θα θέλαμε”! Και μας αρέσει δεν μας αρέσει, ο Τσακαλώτος, που πίνει κάθε τόσο το πικρό ποτήρι των διαπραγματεύσεων, γνωρίζει μάλλον καλύτερα πού θα πάει το πράγμα.

Παρά την προφανή δυσαρμονία των δηλώσεων, που αποκαλύπτει μεγάλα προβλήματα στοιχειώδους συνεννόησης ακόμα και των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και καταδεικνύει ότι, λόγω της σκληρότητας των προαπαιτούμενων και της πολιτικής αδυναμίας για ουσιαστική διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση μπάζει πλέον και επικοινωνιακά, η σταθερότητά της δεν απειλείται αυτή τη στιγμή ούτε κατ’ ελάχιστον.

Κι αυτό γιατί το “κρυφό” της όπλο είναι η παντελώς ανήμπορη να ασκήσει τον οποιοδήποτε ρόλο αντιπολίτευση! Πώς λχ να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία; Με το να καταγγέλλει ως “έγκλημα κατά του λαού” το 3ο Μνημόνιο και να πιστεύει ότι ξεχάσαμε ποιος έφερε το προηγούμενο; Ή με τους υποψήφιους αρχηγούς της να γυρνούν από τηλεπαράθυρο σε τηλεπαράθυρο διαγκωνιζόμενοι ποιος θα αποδειχθεί πιο ανεπαρκής;

Ούτε, βέβαια, γίνεται αντιπολίτευση όταν η Φώφη Γεννηματά -λες και ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων- καταγγγέλλει τον Τσίπρα γιατί εφαρμόζει… μνημόνια, αναγκάζοντας “τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να ζουν με το φόβο, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την απογοήτευση”.

Και δεν είναι δυνατόν να είναι πειστικός ο τάχα μου αντιπολιτευτικός λόγος του Στ. Θεοδωράκη που κατηγορεί τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι “απλώς μεταφράζουν αυτά που τους ζητούν”, σαν να μην ήταν αυτός που έντεκα μήνες τώρα λέει “ναι” σε όλα όσα ζήτησαν και ζητούν οι προσφιλέστατοι σε αυτόν εταίροι.

Για την αντιπολίτευση του Βασίλη Λεβέντη δεν μπορεί βέβαια να γίνει λόγος. Με “παρεμβάσεις” που ξεκινούν από το πόσο αγαπάει τον Τσίπρα και καταλήγουν στην ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης η οποία θα μπορέσει να κάνει τις “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” που πολύ επιμελώς δεν σκιαγραφούνται, ούτε διάλογος γίνεται, ούτε αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει.

Για αυτό, παρά τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν χτες και παρά το φτιαγμένο στο πόδι ανεπαρκές “παράλληλο πρόγραμμα” και την ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του μια χαρά θα περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Για μετά… βλέπουμε!

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα