Η πολιτισμική μας μαύρη τρύπα

Η πολιτισμική μας μαύρη τρύπα

O συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος γράφει για τον σεξισμό που εξακολουθεί να μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Στους μεγαλύτερους οι οπισθοδρομικές απόψεις καλά κρατούν, υποστηρίζει

* Του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Η νεοελληνική κοινωνία ήταν κι ακόμα είναι συντηρητική και σεξιστική ― αυτά τα δύο πάνε πάντα μαζί. Οι νεότεροι είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι, κυρίως λόγω της κυρίαρχης παγκοσμιοποιημένης ποπ κουλτούρας, με την οποία έχουν ανατραφεί. Στους μεγαλύτερους, όμως, οι οπισθοδρομικές απόψεις καλά κρατούν.

Στα χρόνια της ευμάρειας που προηγήθηκαν, το βιοτικό μας επίπεδο μπορεί να έφτασε πολύ κοντά σ’ εκείνο των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών. Επειδή, όμως, τα χρήματα δεν προέρχονταν από την ντόπια οικονομία, αλλά από τις επιδοτήσεις της τότε ΕΟΚ, οι συνειδήσεις, αντί να προοδεύσουν, μάλλον εξαχρειώθηκαν.

Στο πολιτικό πεδίο, ακόμα και δι’ ασήμαντον αφορμήν, η συζήτηση συχνά εκτρέπεται σε ανταλλαγή ύβρεων ποδοσφαιρικού επιπέδου. Από το να επικρατούσε μια υποκριτική καθωσπρέπει ατμόσφαιρα, που θα συγκάλυπτε την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας, προτιμώ την ωμή έκφραση της αλήθειας. Ωστόσο, δεν παύει να είναι απελπιστικό ότι απουσιάζει η αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων και ότι στη θέση τους εξαπολύονται σεξιστικοί χαρακτηρισμοί.

Δυστυχώς, μετά από επτά με οκτώ χρόνια κρίσης, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως αποκλειστικά οικονομικό. Πότε, επιτέλους, θα στρέψουμε την προσοχή μας στο διανοητικό πεδίο; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτισμική μας μαύρη τρύπα είναι εξίσου σημαντική, εάν όχι σημαντικότερη από την οικονομική; Αν δεν αλλάξουν οι καρδιές και τα μυαλά, το βήμα μας θα παραμένει σημειωτόν.

*Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος είναι συγγραφέας και παραγωγός στο Ραδιόφωνο 24/7. Την εκπομπή του, “Και λίγα λέω”, μπορείτε να την ακούτε από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.10 με 9.00 το βράδυ, στους 88,6. Περισσότερα για τα βιβλία του μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://vangelisraptopoulos.wordpress.com/

πηγή φωτογραφίας: Καμία ανοχή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα