Ειδομένη: Το τέλος της λογικής

Ειδομένη: Το τέλος της λογικής
Thousands of refugees wait for the Greek police to let them cross the Greek-F.Y.R. of Macedonian border near the village of Idomeni, Greece on December 3, 2015. / -, , 3 , 2015 Sooc

Γιατί οι ελληνικές Αρχές δεν επιτρέπουν άμεση πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στις εγκαταστάσεις στην Ειδομένη; Θα απαντήσουν θετικά ή θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα;

Ενώ οι θερμοκρασίες πέφτουν, η κατάσταση στην Ειδομένη χειροτερεύει. Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 2000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο ενώ ο προσωρινός καταυλισμός διαμονής παραμένει άδειος.

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στη ΠΓΜΔ δεν έχουν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη. Ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο καταυλισμός μπορεί να προσφέρει αναγκαίες υπηρεσίες όπως στέγη, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά, παροχή ζεστών γευμάτων και 24ωρη ιατρική φροντίδα. 

Κι όμως, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ειδομένη μετά από ταξίδι 16 ωρών λόγω των νέων ελέγχων στη διαδρομή, αναγκάζονται να παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα βενζινάδικο στο Πολύκαστρο, χωρίς πρόσβαση σε στέγη και βασικές υπηρεσίες.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή αγγίζουν τους -9 βαθμούς και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν έντονες ανησυχίες πως η έλλειψη στέγασης και βασικών υπηρεσιών, ειδικά σε τόσο κρύα περιβάλλοντα, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία των ανθρώπων. Μαζί με άλλες οργανώσεις, απευθύνουν επείγουσα έκκληση προς τις ελληνικές αρχές για την επαναλειτουργία του προσωρινού καταυλισμού.

Αναρωτιέμαι γιατί οι ελληνικές Αρχές δεν επιτρέπουν άμεση πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στις εγκαταστάσεις στην Ειδομένη. Αναρωτιέμαι ακόμη περισσότερο, για το αν τελικά θα απαντήσουν θετικά στην επείγουσα έκκληση των οργανώσεων ή αν θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

*Η Βίκυ Μαρκολέφα είναι επικοινωνιολόγος και εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα