Αυτή η κυβέρνηση είναι του Αλέξη

Αυτή η κυβέρνηση είναι του Αλέξη
ΑΘΗΝΑ-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ-ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.(Eurokinissi) Eurokinissi

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση και ερωτήματα για το μέλλον

Αν κάτι απέδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι ότι ως χώρα είμαστε αμετανόητα ΠΑΣΟΚ. Το νέο ΠΑΣΟΚ του Αλέξη πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό του 55% των ψηφισάντων και το κανονικό ΠΑΣΟΚ ανέκαμψε, καθώς οι ψηφοφόροι είδαν ελπίδα επιστροφής στην κυβέρνηση σε ρόλο εταίρου.

Τελικά αυτό δε συνέβη, καθώς ο Τσίπρας προτίμησε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, προκαλώντας αντιδράσεις που μάλλον επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής του. Διότι μπορεί ο Καμμένος να μην αρέσει στο Σουλτς, όμως οι αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών ωραιότατα χρησιμοποιούνται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να δείξουν στο κοινό τους ότι οι Ευρωπαίοι τους πολεμούν- ένα ωραιότατο πολιτικό επιχείρημα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει βέβαια καθόλου να τους αποκαλούν “νέο ΠΑΣΟΚ”. Και όμως αυτή η σύγκριση αποδεικνύει το μεγαλύτερο φόβο της ΝΔ: Ότι ο Τσίπρας έφτιαξε μία νέα κεντροαριστερά, με σκοπό να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό.

Σε πρώτη φάση το βέβαιο είναι πως έχει κυριαρχήσει στο κόμμα του. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του Αλέξη και οι 53 θα αποτελέσουν παράγοντα, όχι όμως σε πρώτη φάση τόσο σοβαρό όσο η εξοβελισθείσα Αριστερή Πλατφόρμα. Αυτή η κυβέρνηση επίσης θα είναι του Αλέξη, αλλά με τόσο λίγες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη, που σκωπτικά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έκανε απλά έναν ανασχηματισμό.

Μα για να εφαρμόσει χωρίς (μεγάλα) προβλήματα το μνημόνιο που έφερε καταγγέλλοντας το, αφού ερμήνευσε την ψήφο ως στήριξη στη συμφωνία. Είναι έτσι ακριβώς όμως; Μήπως στην πραγματικότητα δεν έγινε αίφνης μνημονιακό το 95% των ψηφοφόρων, αλλά πολλοί σκέφτηκαν μνημόνιο το ένα, μνημόνιο και το άλλο, δεν ψηφίζω καλύτερα εκείνον που το έφερε και είναι και ερωτεύσιμος όπως έγραφε ο Μάνος Χωριανόπουλος, κάτι σαν τον Αντρέα;

Το ερώτημα είναι επίσης θα εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση το τρίτο μνημόνιο; Από την Κουμουνδούρου αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους. Εξ ου και σκόπευαν να φτιάξουν υπουργείο Μνημονίου, αν και τελικά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε για λόγους που μάλλον ανάγονται στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη Τσίπρα με Δραγασάκη- Τσακαλώτο- Χουλιαράκη και στις σχέσεις μεταξύ του τριγώνου αυτού.

Κλείνουν βέβαια και το μάτι για επαναδιαπραγμάτευση επί μέρους θεμάτων. Σα να λέμε “μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο”. Έχει όμως μπροστά του διάφορα αγκάθια: Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κόκκινα δάνεια, χρέος. Και την αξιολόγηση που ξεκινά άμεσα, τον Οκτώβριο, αφορά το 60% του μνημονίου και αποτελεί προαπαιτούμενο για να συζητηθεί το χρέος, το οποίο η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα.

Μετά την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει παιχνίδι. Αυτό όμως σημαίνει επίσης πως ο ίδιος παίρνει όλη την ευθύνη.

*Η Βίκυ Σαμαρά, είναι επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα