ΕΣΡ και υπουργείο Υγείας θα παρέμβουν για την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα;

ΕΣΡ και υπουργείο Υγείας θα παρέμβουν για την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα;
Εμβολιαστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. MotionTeam

Ιδιωτικά κανάλια, αλλά ακόμη και η δημόσια τηλεόραση αναπαράγουν τα δήθεν "επιχειρήματα" του κινήματος κατά των εμβολίων θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Η δημόσια υγεία και η κοινή λογική δεν μπορούν να θυσιάζονται στο βωμό της τηλεθέασης.

Το τελευταίο διάστημα ιδιωτικά κανάλια, αλλά ακόμη και η δημόσια τηλεόραση αναπαράγουν τα δήθεν “επιχειρήματα” του κινήματος κατά των εμβολίων. Τα παρουσιάζουν ως ισότιμα σε αποδεδειγμένες ιατρικές αλήθειες. Και αυτό την ώρα που επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες ασθένειες, εμφανίζονται ξανά και στην Ελλάδα. Διότι οι άνθρωποι έχουν την πολυτέλεια να είναι ανόητοι, ακριβώς λόγω των εμβολίων και της ιατρικής επιστήμης.

Βήμα σε αντιεμβολιαστές δεν πρέπει να δίνουμε τα ΜΜΕ όπως δεν δίνουμε βήμα και σε φασίστες. Γιατί κανονικοποιεί τις μπούρδες τους ως μία άποψη. Το ίδιο έγινε και με τη ΧΑ. Εκτός αν νομίζετε αγαπητοί συνάδελφοι πως ο τηλεθεατής υιοθετεί την άποψη σας (αν υποθέσουμε ότι δηλώνετε εναντίον και δεν το παίζετε αντικειμενικοί). Ο τηλεθεατής βασικά καταρχήν βλέπει ότι θεωρείτε πως υπάρχουν δύο απόψεις. Ενώ σε θέματα όπως η επιστήμη και η δημοκρατία, συγνώμη, αλλά δεν υπάρχουν.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να παρουσιάζει και τις δύο (ή και περισσότερες) πλευρές για ένα θέμα, όταν πρόκειται για πολιτικές απόψεις ή για ρεπορτάζ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχει όμως και κάτι που λέγεται αντικειμενική αλήθεια.

Και η αντικειμενική αλήθεια εν προκειμένω είναι πως ο Andrew Wakefield ένας Άγγλος χειρουργός, δημοσίευσε το 1998 μία μελέτη με μόνο 12, περιστατικά στην οποία ισχυρίστηκε πως το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας ή M-M-R προκαλεί αυτισμό. H έρευνα όμως απέδειξε πως ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, πως είχε αλλοιώσει τα δεδομένα των ανεξάρτητων συνεργατών του – όπως αυτοί κατήγγειλαν – και επιπροσθέτως είχε προλάβει να καταθέσει μια πατέντα που αφορούσε τo μονό εμβόλιο Ιλαράς με σκοπό βέβαια να βγάλει χρήματα από αυτό.

Ταυτόχρονα έγιναν δεκάδες μελέτες με τεράστια δείγματα πληθυσμού για το MMR και φυσικά δεν απέδειξαν καμία συσχέτιση του εμβολίου με τον αυτισμό. Μετά από τα στοιχεία αυτά ο Wakefield απολύθηκε από το νοσοκομείο που δούλευε και έχασε την ιατρική του άδεια. Αυτό δεν εμπόδισε διάφορους αφελείς και διάφορους επιτήδειους να επικαλούνται την εντός εισαγωγικών “έρευνα” αυτού του απατεώνα για να ισχυρίζονται πως τα εμβόλια προκαλούν μεταξύ άλλων αυτισμό.

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια εμβολιαστικών προγραμμάτων και εκατοντάδες ανεξάρτητες μελέτες με εκατομμύρια δείγματα πληθυσμού δεν έχει αποδειχθεί καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια του εμβολιασμού.

Τα εμβόλια έχουν πολύ ήπιες παρενέργειες. Οι σοβαρές είναι σπανιοτατες και αντιμετωπισιμες από το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.

Είναι πολύ πιο ασφαλές να κάνεις ένα εμβόλιο παρά να κυκλοφορείς στο δρόμο ή να μυρίσεις ένα λουλούδι στον αγρό. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη είναι πολύ πιο σημαντικά.

Τα παλαιότερα εμβόλια περιείχαν μία ένωση του υδραργύρου γνωστή ως θειομερσάλη ως συντηρητικό η οποία πια δεν περιέχεται μετά από συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι είναι βλαβερή. Η θειομερσάλη περιέχεται σε 100πλάσια ποσότητα στα ψάρια και γενικώς στα θαλασσινά.

Ο τζίρος των εμβολίων διεθνώς δεν είναι ούτε το 3% του συνολικού φαρμακευτικου τζίρου. Τα εμβόλια είναι προϊόντα που απαιτούν υψηλή τεχνολογία και η κυκλοφορία τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα.*

Αλλά ακόμη και να προκαλούσαν τα εμβόλια αυτισμό, τι είναι προτιμότερο ένα παιδί με αυτισμό ή ένα παιδί νεκρό; Οι αντιεμβολιαστές προσβάλλουν βάναυσα τους γονείς των παιδιών με αυτισμό, εκτός από την κοινή λογική.

Όλα αυτά όμως κάποιοι που δεν ορωδούν προ ουδενός τα αγνοούν, παρουσιάζοντας με την ελπίδα τηλεθέασης, επικίνδυνες και ατεκμηρίωτες απόψεις ως ισότιμες απόψεις στο δημόσιο διάλογο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας νέος ρεπόρτερ είναι πως σε μία έρευνα πρέπει να αναζητεί γνώμες ειδικών πάνω στο αντικείμενο. Ο Μπάμπης από τον Κολωνό ή το Κολωνάκι δεν είναι ειδικός πάνω στα εμβόλια, επειδή googlαρε “εμβόλια” και βρήκε σε μη επιστημονικά site ή έναν μη ειδικό στο youtube (που ενδεχομένως να πουλάει ταυτόχρονα και κάποια φυτικά γιατροσόφια). Εάν ο Μπάμπης δεν εμβολιάζει το παιδί του αλλά το στέλνει σχολείο, είναι εγκληματίας και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ένα πάνελ, όχι ως “ψαγμένος γονέας” που έχει λόγο.

Βρίσκετε σκληρή την έκφραση εγκληματίας; Αν έχετε έναν αγαπημένο άνθρωπο, που βγήκε νικητής από τον καρκίνο και λόγω της χημειθεραπείας το ανοσοποιητικό του έχει τρωθεί, δε θα τη βρίσκατε καθόλου σκληρή. Αν έχετε ένα μωράκι που αγαπάτε όσο τίποτα στον κόσμο και τρέμετε στη σκέψη ότι θα μπορούσε κάποιος να του μεταδώσει μία επικίνδυνη ασθένεια παρότι αυτή θα προλαμβανόταν πλήρως με ένα εμβόλιο, δε θα τη βρίσκατε καθόλου σκληρή. Αλλά μερικοί μας λένε ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά υφίστανται bullying στο σχολείο, στο οποιο δε θα έπρεπε να βρίσκονται γιατί θέτουν σε κίνδυνο άλλα παιδιά.

Γιατί τα εμβόλια δεν τα κάνουμε μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τα μέλη της κοινωνίας που για πραγματικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν. Η ανοσία της αγέλης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία των εμβολίων στην πράξη. Παιδιά ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή, λευχαιμίες ή αυτοανοσα που λαμβάνουν αγωγή είναι συνήθη θύματα που κολλούν από καθόλου , ή ατελώς εμβολιασμενα άτομα.

Αλλά όλα αυτά χάριν εντυπωσιασμού δια της τρομολαγνείας, τα αγνοούν μερικοί, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζουν όλες τις πλευρές ενός θέματος που αντικειμενικά και επιστημονικά έχει μόνο μία πλευρά.

Το ΕΣΡ δεν οφείλει να παρέμβει; Πολλώ δε μάλλον τώρα που ανακοινώθηκαν οριστικά οι πέντε τηλεοπτικές άδειες; Το υπουργείο Υγείας γιατί πετάει αετό; Κι άντε τα ιδιωτικά κανάλια είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις (αν και αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, άλλο πράγμα είναι ένα μπακάλικό και άλλο ένας τηλεοπτικός σταθμός που χρησιμοποιεί δημόσια συχνότητα), η δημόσια τηλεόραση όμως είναι απολύτως υπόλογη στους φορολογούμενους.

Ειρήσθω εν παρόδω: Είναι εγκληματικό λάθος ότι στο πλαίσιο των τελευταίων αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα καταργείται και η Βιολογία Γενικής Παιδείας, που μιλάει για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ή για τη χρησιμότητα των εμβολίων. Και αυτό είναι ένα ζήτημα πολύ πιο σημαντικό από την αντικατάσταση των Λατινικών με την Κοινωνιολογία.

*Ευχαριστούμε για τα στοιχεία σχετικά με τους μύθους γύρω από τα εμβόλια τον παιδιάτρο Αντώνη Δαρζέντα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα