Γκρίζες ζώνες

default image

Όσο η κυβέρνηση αγωνιά για την έγκαιρη και χωρίς κοινοβουλευτικές "αναταράξεις" ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει σε άλλη μια εσωκομματική δίνη, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής τα μηνύματα είναι ανησυχητικά

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τις προγραμματικές δηλώσεις, όπως δεν είχαν προβληθεί ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκην κακό σε μια χώρα, που συνηθίζει να παρασύρεται σε συναισθηματικές εξάρσεις σε θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιζει με ρεαλισμό και με γνώμονα το συμφέρον, αλλά και το δυνατό- όπως διδάσκει ή ιστορία του Σκοπιανου και άλλων αντιπαραθέσεων πάνω στις οποίες κτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Όμως το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές πιέσεις για την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αυξάνονται δεν πρέπει να διαλαθει της προσοχής- αν και χωρίς κραυγές.

Τη γραμμή αυτή της Μέρκελ υποστήριξε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει ενστάσεις, χαρακτήρισε ωστόσο το θέμα ευρωπαϊκό και όχι ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκ πρώτης όψεως ακούγεται πολύ ωραίο και ιδεατό: Οι δύο χώρες να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν ένα κοινό πρόβλημα. Να συνεργαστούν όμως ως προς τι; Στο πως να αποτρέψουν τις καραβιες των δυστυχισμένων να έρθουν προς τη γη της επαγγελίας που πιστεύουν ότι είναι η Ευρώπη; Και πως διασφαλίζεται  τις κοινές αυτές περιπολίες δε θα εκμεταλλευτούν εθνικιστικό κύκλοι στην αλλη πλευρά του Αιγαίου για να προβάλλουν νέα ζητήματα γκρίζων ζωνών;

Μέχρι πρότινος το σενάριο αυτό μπλόκαρε η απροθυμία στην πραγματικότητα της Άγκυρας να μπει σε αυτή τη διαδικασία – οι δουλέμποροι άλλωστε από κάπου ξεκινούν. Εάν όμως όντως το τουρκικό κράτος βλέπει πλέον θετικά αυτό το ενδεχόμενο, ή Αθήνα οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα τους δικούς της χειρισμούς. Οι εταίροι δεν ενδιαφέρονται όπως ξεκάθαρα είπε ο Γιούνκερ για τις αποχρώσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλουν απλα να γίνει η δουλειά.

Φαίνεται πως στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει το ζήτημα και έχουν αφήσει πίσω τους ατυχείς δηλώσεις περί θαλάσσιων συνόρων. Η χθεσινή 40λεπτη συνομιλία Τσίπρα με Μέρκελ (η οποία την Κυριακή επισκέπτεται την Τουρκία) με κύριο θέμα το προσφυγικό, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα και στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να πραγματοποιήθηκε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αυτή ή συζήτηση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου: “Συνεργασία με την Τουρκία, ναι κύριε Γιούνκερ. Αλλά με σεβασμό των ορίων και των κανόνων που απορρέουν από την εθνική κυριαρχία της χώρας μου, της Ελλάδας, στο Αιγαίο και φυσικά, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αλλά και ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντης  εξήγησε τα τεράστια προβλήματα που η πρόταση αυτή προκαλεί στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και ζήτησε την παρέμβαση του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία (Die Linke), προκειμένου με τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες που αυτό έχει στην γερμανική Βουλή, να διερευνήσει τη σκοπιμότητα των δηλώσεων της Καγκελαρίας.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι ή αμοιβαία καχυποψία των δύο χωρών δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη συνεργασία σε ένα φλέγον ζήτημα. Συνεργασία όμως με ποιο στόχο; Με ποιούς κανόνες και όρους; Και με ποιες γκρίζες ζώνες;

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα