Σκοτεινή και ανόητη ήπειρος

Σκοτεινή και ανόητη ήπειρος

Μετά την οικονομική κρίση για άλλη μία φορά η μικροπολιτική κρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει το προσφυγικό, κλείνοντας τα μάτια στο δράμα ανθρωπων και στο δικό της μέλλον

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ Τουρκίας την περασμένη Δευτέρα ήταν σαφές πως δεν επρόκειτο να υπάρξει καμία ουσιαστική απόφαση για το προσφυγικό, όχι όμως λόγω της κόντρας των χωρών του Βισεγκραντ με τη Μέρκελ και την Ελλάδα. Αλλά λόγω των τριπλών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε τρία γερμανικά κρατίδια (Βάδη- Βυτεμβέργη, Ρηνανία- Παλατινάτο και Σαξονία- Ανχαλτ)

Το πραγματικό πρόβλημα για τη Μέρκελ ήταν ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει λίγες ημέρες πριν από εκλογές στη Γερμανία έχοντας προσφέρει στην Τουρκία ένα σημαντικό δώρο που η Αγκυρα ζητά ως αντάλλαγμα για οποιαδήποτε δράση στο προσφυγικό: Τη βίζα.

Καθώς στη Γερμανία ζουν ήδη εκατομμύρια Τούρκοι απελευθέρωση της βίζας θα σήμαινε κανονική έξοδο από την Τουρκία προς το γερμανικό κράτος και αυτό είναι κάτι που το πιο συντηρητικό τμήμα του κόμματος της Μέρκελ και των ψηφοφόρων της δε θέλουν να δουν.

Έτσι, όπως και με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όταν οι εκλογές σε κάποιο κρατίδιο της Γερμανίας καθόριζαν τη στάση της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας, έτσι και με την προσφυγική κρίση, η μικροπολιτική ενόψει κάποιας κάλπης κρίνει τον ανθρωπισμό της Ευρώπης και εν τέλει την ίδια την ύπαρξη της. Διότι Ευρώπη χωρίς αξίες ανθρωπιστικές και όπου το κάθε κράτος μέλος κάνει του κεφαλιού του και γράφει κανόνες και κοινές αποφάσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων του, δεν υπάρχει.

Δεν είναι βέβαια τα κομματικά μικροσυμφέροντα μόνον στη Γερμανία που κρίνουν ένα ζήτημα πολύ ευρύτερο και πολύ πιο σημαντικό. Οι κάλπες στην Ουγγαρία κλπ επίσης βαρύνουν περισσότερο από ανθρώπινες ζωές και το κοινό ευρωπαικό μας μέλλον- αν πιστεύουμε ακόμη σε αυτό…

Και δεν είναι βέβαια μόνον η Γερμανία που δε θέλει καθόλου μα καθόλου να δώσει βίζα στους Τούρκους πολίτες. Ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία, ούτε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν κάτι τέτοιο. Περισσότερο και από το ότι δεν επιθυμούν πρόσφυγες να συνεχίσουν να καταφθάνουν στα εδάφη τους.

Εάν λοιπόν ο Ερντογάν δε βάζει το θέμα της βίζας απλώς για να πάρει περισσότερα χρήματα (και πιθανώς δεν το κάνει για αυτό το λόγο, αλλά στα αλήθεια τον ενδιαφέρει,καθώς θα κέρδιζε σημαντικούς πόντους στην τουρκική κοινή γνώμη με μία σχετική ανακοίνωση), είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην υπάρξει ουσιαστική συμφωνία ή οποιαδήποτε ουσιαστική απόφαση ούτε στην επομενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας, παρά μόνο ένα ακόμη κοινό ανακοινωθέν το οποίο η Ελλάδα και πάλι ματαίως θα επικαλείται στο όνομα μίας ευρωπαϊκής νομιμότητας χωρίς αξία.

Αλλωστε τα νέα από τις γερμανικές τριπλές εκλογές της Κυριακής δεν ήταν καθόλου καλά: Και στα τρία κρατίδια η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία Alternative fuer Deutschland) που έχει ως σύνθημα το κλείσιμο των συνόρων ακόμη και για τους δικαιούμενους άσυλο, μπήκε στα τοπικά κοινοβουλια με διψήφια ποσοστά, στη Σαξονία -Ανχαλτ μάλιστα έφτασε το 24%και στα άλλα δύο πολύ κοντά στο 20%.

Αλλα και η ομάδα Βισεγκραντ μπορεί να μην έχει σύμμαχο της το Βερολίνο, έχει όμως λέγεται δίπλα της το Μοναχο: Η CSU, το δεύτερο μικρότερο σε μέγεθος αλλά σημαντικό σε οικονομική ισχύ κόμμα του συνασπισμού κομμάτων του οποίου ηγείται η Μέρκελ, το κόμμα της οικονομικά παντοδύναμης Βαυαρίας, φέρεται να στηρίζει υπογείως τις χώρες του Βισεγκραντ και όσες του διαδρόμου των Βαλκανίων κλεινουν τα σύνορα και κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό μίας Ευρώπης που μαζί με τα σύνορα κλείνει τα μάτια.

Κλείνει τα μάτια στο φρικτό παρόν των προσφύγων και στο δικό της σκοτεινό μέλλον.

Ήταν βέβαια πάντα η κατά Μαζάουερ σκοτεινή ήπειρος. Εζησε όμως 50 χρόνια ειρήνης και φαίνεται πως ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ξεχνά, για να αρχίσουν να ξεχνούν οι κάτοικοι της, που στηρίχθηκε αυτή η ειρήνη.

Πάντως όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης απελπισμένων που πνίγονται στην προσπάθεια τους να περάσουν πάση θυσία σε μία Ευρώπη η οποία έχει ήδη πεθάνει.

Αλλωστε κάποια άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάποτε δεν έφεραν παρά μονο δεινά όχι μόνο σε αυτούς που κλείσθηκαν μέσα αλλά και στους Ευρωπαίους που επέτρεψαν να κλειστούν μέσα σε αυτά κάποιοι άλλοι άνθρωποι, νομίζοντας ότι αυτοί ήταν οι εχθροί τους.

*Η Βίκυ Σαμαρά, είναι αρχισυντάκτρια του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα