Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου Φύσσα

Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου Φύσσα
On the ocassion of the three years since the murder of Pavlos Fyssas (also known by the nickname "Killah P"), anti-fascist groups organises an antifascist demonostration in Amfiali on September 17, 2016. , / 34 , . 17 , 2016 SOOC

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία, δύο χρόνια και δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και το News 24/7 άνοιξε ξανά το φάκελο της υπόθεσης που δεν πρέπει και δεν ξεχνάμε

Μόνο αν δεν έχει κανείς καρδιά, θα μπορούσε να μη συγκλονιστεί ακούγοντας τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, τη μάνα όλων μας, τη Μάγδα Φύσσα να μιλά στο Ραδιόφωνο 24/7.

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο χρόνια και δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα είναι εκεί, στη δικαστική αίθουσα, δίνοντας τον αγώνα για το γιο της, για όλους μας.

Όπως και ο δολοφονηθείς μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνίστηκε. Όπως επισήμανε η Μάγδα Φύσσα, φρόντισε να μείνει σε κεντρικό και φωτισμένο δρόμο, έδιωξε τους υπόλοιπους της παρέας για να γλυτώσουν και τα τέσσερα λεπτά που άντεξε πριν αφήσει την τελευταία του πνοή έδωσε στοιχεία, πολύτιμα στοιχεία για το δολοφόνο του. Που δεν τον σκότωσε “για το ποδόσφαιρο”.

Αυτή καθεαυτή η δολοφονία του, στοχευμένη όπως τόνισε η Μάγδα Φύσσα, ήταν το γεγονός που έριξε και τις τελευταίες μάσκες- για όσους τουλάχιστον ήθελαν να δουν. Πλέον δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για όσους ξέπλεναν ή προμόταραν “σοβαρές Χρυσές Αυγές”. Ακόμη και εάν ήταν πρόθυμοι να κλείσουν τα μάτια στη βία κατά μεταναστών, όχι μόνο είχε χυθεί ελληνικό αίμα, αλλά στα τέσσερα αυτά λεπτά ο Παύλος Φύσσας έδειξε τους δολοφόνους του και τράβηξε και το τελευταίο φύλο συκής από μία οργάνωση μίσους και βίας.

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Με το θάνατο του ο Φύσσας έγινε μάρτυρας για να ανακόψει την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Όμως το γεγονός ότι η νεοναζιστική οργάνωση έχει λουφάξει εν μέρει προσπαθώντας να ξεγελάσει τη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι η βία συνεχίζεται, πιο προσεκτικά και πιο συγκεκαλυμμένα, πως οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει. Το φίδι έχει ακόμη τα εννέα του κεφάλια έστω και εάν προσπαθεί να χαμογελάσει, τα κοφτερά του δόντια δεν έχουν ξεριζωθεί εντελώς.

Δε δίστασαν άλλωστε οι χρυσαυγίτες ακόμη και μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα, όπως μας υπενθυμίζει το ρεπορτάζ του News 24/7 αυτά τα δύο χρόνια και κάτι της δίκης να προκαλέσουν και να επιτεθούν λεκτικά και όχι μόνο, σε μάρτυρες και ακόμη και στην ίδια τη μαρτυρική μάνα.

Πολλά από τα θύματα της Χρυσής Αυγής δεν τολμούν να καταγγείλουν τη βία που δέχονται γιατί συχνά δε βρίσκουν ανταπόκριση από την Αστυνομία. Εξάλλου το είπε και η Μάγδα Φυσσα: Σε αυτή την υπόθεση ορισμένοι αστυνομικοί προσπάθησαν να προστατέψουν τη Χρυσή Αυγή. Αστυνομικοί που είχαν κληθεί ως μάρτυρες λιποθυμούσαν και άλλοι ξαφνικά έπαθαν… αμνησία.

Δειλοί. Και φαντάζουν ακόμη πιο μικροί δίπλα στο τεράστιο κουράγιο της Μάγδας Φύσσα. Η οποία μας θυμίζει πόσο γρήγορα ξεχάσαμε ως κοινωνία: Δεν έχουν περάσει ούτε 70 χρόνια από τότε που οι πρόγονοι οι ιδεολογικοί της Χρυσής Αυγής αιματοκύλιζαν την Ελλάδα, την οποία τώρα αυτοί έχουν το θράσος να επικαλούνται.

Ισως ήταν λάθος που δεν επετράπη η βιντεοσκόπηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Φοβήθηκαν κάποιοι ότι οι Χρυσαυγίτες θα επιχειρούσαν να τη μετατρέψουν σε σόου. Όμως αυτά τα ντοκουμέντα θα λείψουν όντως από το δημοσιογράφο του παρόντος και τον ιστορικό του μέλλοντος, όταν αντίστοιχα ντοκουμέντα υπάρχουν πχ από τη δίκη των χουντικών.

Το News 24/7 και το Ραδιόφωνο 24/7 θα συνεχίσουν να καλύπτουν τη δίκη, είτε φέρνει “νούμερα” είτε όχι. Είναι το καθήκον μας. Και το καθήκον όλης της κοινωνίας να απομονώσουμε τους ναζί, που στην τελική εκμεταλλεύονται την οργή των πολιτών χωρίς να υπόσχονται καμία λύση παρά μόνο βία προς δικό τους όφελος.

Για τον Παύλο. Για τη Μάγδα. Για την πατρίδα μας, που στέναξε κάτω από τη μπότα των ναζί.

ΥΓ: Ας ψάξουμε λίγο και τα οικονομικά των αυγών του φιδιού. Μαγαζιά, κλαμπ, γυμναστήρια και η περίεργη ανοχή σε συγκεκριμένες εθνικότητες μεταξύ των οποίων τυγχάνει να υπάρχουν μέλη οργανωμένου εγκλήματος, κινούν αν μη τι άλλο την περιέργεια.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια πολιτικού του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα