Το ρακούν, η Μανωλάδα και ο Κοντονής

Τραυματίας μετανάστης από το Μπανγκλαντές και ομόεθνοί του σε αυτοσχέδιο κατάλυμα σε φραουλοχώραφο στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.  
Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν ήταν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες οι ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια αποτελούν σπίτι για τους μετανάστες εργάτες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών.
Πόσιμο νερό, τουαλέτα, δεν υπάρχει. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν σε δεξαμενές ακριβώς δίπλα όπου μένουν.
Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. 
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Τραυματίας μετανάστης από το Μπανγκλαντές και ομόεθνοί του σε αυτοσχέδιο κατάλυμα σε φραουλοχώραφο στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν ήταν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες οι ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια αποτελούν σπίτι για τους μετανάστες εργάτες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, δεν υπάρχει. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από σωλήνα γεώτρησης στην ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν σε δεξαμενές ακριβώς δίπλα όπου μένουν. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 μετανάστες που απασχολούνται κυρίως στα φραουλοχώραφα. Μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, αλλά και βαλκανικές χώρες. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αιτήματα αναίρεσης αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου φεύγουν μόνα τους, αλλά αναιρούνται από την πολιτική ηγεσία και εμείς έχουμε μείνει με πολλές απορίες

Ευλόγως η είδηση ότι στην εκπνοή της τρίμηνης προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, το ελληνικό κράτος είχε ζητήσει στις 30 Ιουνίου την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και επιδίκαζε αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, προκάλεσε χθες κύμα αντιδράσεων.

Μπροστά στο θόρυβο, η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, είχε δηλώσει ότι η ίδια δεν έφερε ευθύνη, παρά το γεγονός ότι μία τέτοια απόφαση απαιτεί την υπογραφή της. Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν. Που όμως;

Εν τέλει και προφανώς αφού το ζήτημα πια είχε πάρει διαστάσεις και είχε τεθεί πια σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται το αίτημα επανεξέτασης. Δηλαδή ο Σταύρος Κοντονής που ήταν αναρμόδιος να θέσει το αίτημα, ήταν αρμόδιος να το αναιρέσει.

Κατά τη γενική γραμματέα και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλαδή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε μόνο του να υποβάλλει το αίτημα επανεξέτασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με άλλα λόγια εκεί που καθόταν ο Σταύρος Κοντονής αμέριμνος στο υπουργείο του πέρασε ένα ρακούν και πήγε και έκανε αίτηση επανεξέτασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Μανωλάδα.

Αν δεχθούμε ότι δεν είναι αστεία η δικαιολογία περί άγνοιας, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Μπορεί ένα όργανο όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να χαράσσει πολιτική εν αγνοία της κυβέρνησης;

Ή μήπως θέλει ο Σταύρος Κοντονής να καρφώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη διαρροή πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών; Γιατι όμως τότε την αναίρεση του αιτήματος την κάνει ο Κοντονής και όχι ο Τσακαλώτος;

Μπερδευτήκαμε λίγο, αλλά εν τέλει τα πράγματα μάλλον είναι απλά: Ή κάποιος ήξερε και δεν μας κάνει ως άνθρωπος ή δεν ήξερε τι γίνεται κάτω από τη μύτη του, οπότε δεν μας κάνει ως στέλεχος διοίκησης.

Και στο κάτω κάτω, ίσως κάποιος πρέπει να μάθει να διαβάζει λίγο πιο προσεκτικά τα έγγραφα που που υπογράφει σωρηδόν, διότι την υπογραφή μας προσέχουμε πάντα που τη βάζουμε. Για να μην ψάχνουμε το ρακούν που υπογράφει έγγραφα και κάνει αιτήματα επανεξέτασης.

Ή εν τέλει ας μας ξεκαθαρίσουν ποιος είναι ο αρμόδιος.

*Η Βίκυ Σαμαρά είναι αρχισυντάκτρια του πολιτικού του News 24/7

SHARE: