AIDS: Προχειρότητα, βλακεία ή κακόβουλη ενέργεια;

AIDS: Προχειρότητα, βλακεία ή κακόβουλη ενέργεια;

Διαβάστε ένα άρθρο του Χαράλαμπου Πουλόπουλου συμμετοχή στις  Γνώμες του News247 για τη λανθασμένη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το AIDS στην Ελλάδα στον πληθυσμό των εξαρτημένων

Η έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την κατάσταση στις διάφορες χώρες της Ευρώπης περιελάμβανε μια αναφορά για τη μετάδοση του ιού HIV/AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Έλληνες τοξικομανείς επιδιώκουν να κολλήσουν AIDS, για να μπορούν να εισπράττουν το επίδομα αναπηρίας και να έχουν προτεραιότητα ένταξης στα προγράμματα υποκαταστάτων. Στη συνέχεια ο ΠΟΥ ανακάλεσε την αναφορά αυτή, μιλώντας για λάθος κατά τη σύνταξη της έκθεσης.

Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να παρεισφρήσει  ένα τόσο χονδροειδές λάθος σε μια επίσημη έκθεση του ΠΟΥ και αν, τελικά, αυτό ήταν αποτέλεσμα  προχειρότητας, βλακείας ή κακόβουλης ενέργειας. Μπορεί κάποιοι να διοχέτευσαν σκόπιμα την επίμαχη πληροφορία;  Και για ποιο σκοπό; Η είδηση σε λίγες ώρες έκανε το γύρω του κόσμου, δίνοντας αφορμή για αρνητικά σχόλια για τους εξαρτημένους χρήστες αλλά και την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Μετά από αυτό οι εξαρτημένοι που εισπράττουν τα επιδόματα εμφανίζονται ως ύποπτοι που πρέπει να ελεγχθούν. Όσοι εξαρτημένοι λαμβάνουν  οποιοδήποτε επίδομα για κάποια  σοβαρή ασθένεια μπαίνουν στο στόχαστρο και μπορεί να κινδυνέψουν να το χάσουν, επειδή θα θεωρηθούν υπεύθυνοι γι’ αυτήν.

Μια τέτοια είδηση εξυπηρετεί εκείνους που προωθούν την πολιτική λιτότητας και επιδιώκουν τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Είναι εκείνοι που προωθούν εντυπωσιακές ειδήσεις για συντάξεις «μαϊμούδες» των ηλικιωμένων, καταχρηστικά επιδόματα στους πολύτεκνους Ρομά, «χαριστικά» επιδόματα αναπηρίας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της κανιβαλιστικής πρακτικής που ήρθε στην επιφάνεια την περίοδο της κρίσης, στοχοποιούν κοινωνικά αδύναμες ομάδες και τις προσφέρουν βορά σε μια κοινωνία σε κρίση, όπου κυριαρχούν η επιθετικότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια. Εφαρμόζεται το δόγμα «νόμος και τάξη» και ποινικοποιούνται οι ασθένειες γιατί κοστίζουν. Ας τα βγάλει πέρα ο καθένας μόνος του.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για τα κίνητρα διοχέτευσης αυτής της είδησης. Κάποιοι «επιστήμονες» ειδικού προσανατολισμού και συμφερόντων προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό, μετατρέποντας μια ψευδή και αυθαίρετη ερμηνεία σε είδηση, προκειμένου να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έρευνες για την περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου ή να προωθήσουν συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών και προγραμμάτων για τη μείωση της εξάρτησης και του AIDS. «Αξιοποιούν» το αίσθημα του φόβου, προκειμένου να προωθήσουν τις απόψεις τους, τις πολιτικές και τα συμφέροντά τους.

Ακόμη συχνότερα συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά, για να δείξουν τάχα ότι καθαρίζουν την πόλη από τα «ανθρώπινα σκουπίδια» και αφοπλίζουν τις υγειονομικές βόμβες. Το μόνο που σίγουρα καταφέρνουν είναι να αναπαράγουν τον πανικό, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μετατρέπονται σε διαχειριστές του φόβου της κοινωνίας.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι  αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Δραστηριοποιείται στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από το 1983 και είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα