‘Άλλα κόλπα’ στη σχέση με τους ΑΝΕΛ

‘Άλλα κόλπα’ στη σχέση με τους ΑΝΕΛ
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Καλό θα ήταν να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη, αφού ναι μεν οι ΑΝΕΛ κάνουν νερά αλλά οι προσωπικές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες

Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε από το προφανές. Και αυτό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε πολύ, εφόσον ήταν εφικτό, να γυρίσει πίσω στον χρόνο και να αποκαταστήσει τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Σε… ελεύθερη μετάφραση, να είχε συμφωνήσει με τη Φώφη, αντί να κουβαλάει στην πλάτη του τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που τελευταία εμφανίζονται περισσότερο ως… Ανεξέλεγκτοι παρά ως «Ανεξάρτητοι».

Ωστόσο, όπως λέει και η παροιμία, και «Ο Άγιος θέλει φοβέρα», για αυτό και ο πρωθυπουργός, που σε κάτι τέτοια δεν πιάνεται, έγνεψε προκειμένου να στείλει μήνυμα μέσω… τρίτων στους ΑΝΕΛ. Και το έκανε έχοντας κατασταλαγμένη άποψη ότι οι παραλήπτες κάθε άλλο… παρά «Άγιοι» είναι.

Ποιος θα μετέφερε το μήνυμα; Ποιος άλλος από τον πλέον εκφραστή των θέσεων του, ο οποίος συν τοις άλλοις κατέχει και το θέμα. Ο Νίκος Παππάς κάθισε λοιπόν και έγραψε άρθρο στην «ΑΥΓΗ», όπου μεταξύ των άλλων, διατύπωσε τη θέση ότι «διαρκής στόχος» είναι η σύμπλευση δυνάμεων σ’ ένα πλέγμα «προοδευτικών και αριστερών πολιτικών». Όπερ μεθερμηνευόμενον εστίν, καλά περάσαμε μαζί στον… αντιμνημονιακό αγώνα, τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια πάμε γι άλλα. Και με άλλους;

Καλό θα ήταν να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη, αφού ναι μεν οι ΑΝΕΛ κάνουν νερά αλλά οι προσωπικές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες,. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μέχρι την Άνοιξη, οπότε και θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει βολικά να συνεχίσει μια αταίριαστη σχέση και μάλιστα όταν θα έχουν εκλείψει και οι λόγοι. Αυτό είναι αλήθεια. Από την άλλη, όμως, ο πρωθυπουργός τα βρίσκει πιο εύκολα με τον δεξιό Καμμένο απ’ ότι με την κεντροαριστερή Φώφη. Αφήστε, που αν προκύψει κανένας Καμίνης οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να… είναι το αναγκαίο καλό και στο μέλλον. Στη βάσει όλων των παραπάνω, το πιο πιθανό είναι όλα αυτά που είπε ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Νίκος Ξυδάκης, να είναι ένα «κόλπο» ώστε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να κάτσουν φρόνημα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «Με άλλους μπορεί να βρεθούμε και με άλλους να χωρίσουμε».

Κι αν δεν είναι «κόλπο», και όντως πλησιάζει η ώρα του αποχωρισμού; Αν, δηλαδή, οι όρκοι που δόθηκαν ενώπιον θεού και ανθρώπων βαίνουν προς διάλυση; Υπάρχει κι αυτό το σενάριο, αλλά αυτό θα ήταν πολύ φυσιολογικό σε μια εντελώς αφύσικη σχέση που άντεξε στα δύσκολα, και σε λίγο θα κλείσει τρία χρόνια στην κυβέρνηση. Συνεπώς οι απειλές έχουν ασφαλώς τη σημασία τους, αλλά καλό θα ήταν να μη τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Άλλωστε όποιος τις λαμβάνει σοβαρά, οφείλει να αναρωτηθεί τι έλεγαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ πριν ψηφίσουν όλα αυτά που ψήφισαν και με τα δύο χέρια. Εκτός βέβαια συγκλονιστικού απροόπτου. Κι ένα «συγκλονιστικό απρόοπτο» θα ήταν οι ΑΝΕΛ να μην ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις. Χωρίς ψηφοφόρους ποιος θα ήταν ο λόγος ύπαρξης ενός κόμματος, αλλά και ποια θα ήταν η χρησιμότητα του σ’ ένα κόμμα της Αριστεράς; Άρα δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, προκειμένου να βρουν στέγη δεξιότερα, προκειμένου να διασωθούν, και να αφήσουν μόνο του τον Πάνο Καμμένο μόνο του. 

Ανακαιφαλαιώνοντας: Ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο αυτή τη στιγμή να αλλάξει παρτενέρ. Θα περιμένει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και θα αποφασίσει, αλλά δύσκολα θα «πετάξει» τον Πάνο Καμμένο στα αζήτητα. Ωστόσο στέλνει τα μηνύματα ώστε να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές. Για τους ΑΝΕΛ δεν του καίγεται καρφάκι. Εκτός κι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αισθανθεί ότι απειλείται από τους «δικούς» του και σκεφθεί την περίπτωση ενός βελούδινου διαζυγίου, πριν τον προλάβουν οι εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

*Ο Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα