Ο αγώνας (του Σταρένιου) τώρα δικαιώνεται

Ο αγώνας (του Σταρένιου) τώρα δικαιώνεται
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the President of the European Council Donald Tusk, in Athens, on March 3, 2016 / , , 3 , 2016 SOOC

"Μίλα παιδάκι μου, είναι καλοί άνθρωποι οι Γερμανοί", έλεγε ο Δήμος Σταρένιος υποδυόμενος τον συνεργάτη των Γερμανών. Σήμερα δεν είναι απαραίτητο να μιλάς, για να είσαι αρεστός στους Γερμανούς

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται και μάλιστα κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αφού η δικαίωση προέρχεται από έναν πολιτικό που ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε εξομοιώσει με εφιάλτη στα όνειρα κάθε Έλληνα που έβλεπε τον κ.Τσίπρα να σκίζει τα μνημόνια. Ακούγεται ως ανέκδοτο ότι ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, αλλά πρόκειται για ένα γεγονός που φανερώνει πόσο “καλοί” μπορεί να γίνουν οι “κακοί” δανειστές της χώρας όταν ο συνομιλητής τους κάνει ό,τι ακριβώς του λένε. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σόιμπλε κάνει καλά τη δουλειά του, όπως την έκανε και με τους προηγούμενους συνομιλητές του πρωθυπουργούς. Το θέμα είναι πόσο καλά κάνει τη δουλειά του ο κ. Τσίπρας.

Όταν ο πρωθυπουργός είναι υπάκουος και εφαρμόζει με συνέπεια αυτά που του λένε, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Σόιμπλε να μην τον εμπιστεύεται. Δεν ξέρω πόσο ευτυχείς αισθάνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι να ακούν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον γάλλο ομόλογό του να αποδίδουν τα εύσημα στον κ. Τσίπρα. Διακρίνω όμως την ευαρέσκεια της κυβέρνησης για τα καλά λόγια. Πριν από μερικούς μήνες όποιος στοιχημάτιζε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με κυβέρνηση της Αριστεράς, σήμερα θα ήταν πλούσιος. Προφανώς τότε κανείς δεν πήρε το ρίσκο και τώρα οι “πλούσιοι”, με το νέο φορολογικό-που φέρνει η κυβέρνηση με την έγκριση του κ. Σόιμπλε- είναι όλο όσοι δηλώνουν 18.000 ευρώ ετησίως.

Όντως είναι αστείο, να ακούς από αυτούς που έσκιζαν τα μνημόνια και τους οπαδούς τους που έβριζαν τον κ. Σόιμπλε, να επικαλούνται την συμπαράστασή του προκειμένου να παρουσιάσουν μια παράλληλη πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι σε καλά χέρια. Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε, έτσι είναι. Τι κι αν οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι, θα πέσουν κατά ριπάς, τι κι αν οι συντάξεις θα μειωθούν και το εφάπαξ θα περικοπεί, η κυβέρνηση πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί την εμπιστεύεται και την υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε.

“Μίλα παιδάκι μου, είναι καλοί άνθρωποι οι Γερμανοί”, έλεγε ο Δήμος Σταρένιος υποδυόμενος τον συνεργάτη των Γερμανών. Σήμερα δεν είναι απαραίτητο να μιλάς για να είσαι αρεστός στους Γερμανούς. Αρκεί να ακούς και αυτομάτως γίνονται καλοί και σε στηρίζουν. Η δικαίωση του Δήμου Σταρένιου μπορεί να άργησε, όπως άργησε να έρθει και η Αριστερά στην εξουσία, αλλά ήρθε μαζί με την αξιολόγηση να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας.   

*Ο Χάρης Παυλίδης, είναι δημοσιογράφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα