Θα διαβούν τον Ρουβίκωνα οι νέοι “Καίσαρες” της Ρώμης;

Θα διαβούν τον Ρουβίκωνα οι νέοι “Καίσαρες” της Ρώμης;
Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα AP

Μέχρι πού είναι διατεθειμένο να φθάσει το δίδυμο των λαϊκιστών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της διακυβέρνησης;

Θα διαβεί η Ιταλία τον Ρουβίκωνα; Την απάντηση δεν την γνωρίζει ούτε ο Πρόεδρος της χώρας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, που από σήμερα θα διερωτάται μαζί με εκατομμύρια Ιταλούς μέχρι που είναι διατεθειμένο να φθάσει το δίδυμο των λαϊκιστών που αναλαμβάνουν την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Κι αν ο Καίσαρας είχε πάρει την απόφαση να ρίξει τον κύβο και να περάσει τα σύνορα που χώριζαν την ελεγχόμενη από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο Ιταλία από την επαρχία της Γαλατίας των Άλπεων, δεν είναι βέβαιο ότι ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο θα κάνουν κάτι ανάλογο με την Ευρώπη. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η Ιταλία, όπως άλλωστε και ο Καίσαρας, δεν μπορεί πλέον να γυρίζει πίσω. Ακόμα κι αν δεν διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Και μόνο το γεγονός ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων με την Λέγκα συμφώνησαν ότι στην κυβέρνηση δεν θα μετέχουν τέκτονες, είναι δηλωτικό των προθέσεων τους για το πως θα κυβερνηθεί η Ιταλία. Προθέσεις όμως που δεν σταματούν σ’ αυτή του μεσαιωνικού χαρακτήρα συμβολαιογραφική πράξη, αλλά επεκτείνονται και σε μια σειρά κοινών προγραμματικών δεσμεύσεων που βάζουν την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη.

Αυτές τις δεσμεύσεις παρουσιάζουν σήμερα στον Σέρτζιο Ματαρέλα μαζί με το όνομα του κοινής αποδοχής πρωθυπουργού. Προφανώς μην περιμένει κανείς από τον Σαλβίνι(προορίζεται για υπ. Εσωτερικών) ή τον Ντι Μάιο(προορίζεται για υπ. Εργασίας) να ακούσει «Alea iacta est» (ο κύβος ερρίφθη), αφού κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παρ’ όλα αυτά όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μακρά περίοδο έντασης ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο… Βαρουφάκης θα αποδειχθεί ο διάδοχος του Πάντοαν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ποιος θα είναι αυτός που θα… υποδηθεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Palazzo Chigi. Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, ακόμα και στην περίπτωση που ο Ματέο Σαλβίνι με τον Λουίτζι Ντι Μάιο αποδειχθούν στην πορεία καλύτεροι «ακροβάτες» από τον έλληνα πρωθυπουργό.

Κι αυτό γιατί όσο νερό και να βάλουν στο κρασί τους, κάποια μέτρα θα τα αξιώσουν λόγω εσωτερικών πιέσεων. Μέτρα που αφορούν στα εργασιακά, στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των συντάξεων απορίας, στην αναθεώρηση των κανόνων για τα ελλείμματα που έχουν δεσμευθεί ότι θα διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες, αλλά και στις σκληρές αποφάσεις για τους πρόσφυγες. Ήδη ο ένας εκ των δύο της συγκυβέρνησης απάντησε με αιχμηρό τρόπο στον αρμόδιο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, βάζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι «Καίσαρες» της Ρώμης θα μπουν στον πειρασμό να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Είναι νέοι, είναι αντιευρωπαϊστές, έχουν άγνοια κινδύνου και κυρίως είναι άπειροι. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο μπορεί να εξάπτει το πάθος των «αγανακτισμένων» ιταλών, αλλά εύκολα μπορεί να βάλει σε περιπέτειες την Ελλάδα που επείγεται το ίδιο διάστημα να βγει από τη διακεκαυμένη ζώνη.

Εν ολίγοις προκαλεί τρόμο ότι οι δύο «αρχάριοι» ενδέχεται να αποδειχθούν περισσότερο επικίνδυνοι από τους «επαγγελματίες» των Βρυξελλών. Γιατί αν η Ιταλία του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο, η τρίτη ισχυρότερη δύναμη της ευρωζώνης,  αντιγράψει την τακτική που ακολούθησε το 2015 η Ελλάδα του Τσίπρα- Καμμένου και του Βαρουφάκη, τότε εκτός από την ίδια θα την «πληρώσουν» και οι αδύναμοι. Με πρώτη και… καλύτερη την Ελλάδα.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα