Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου
Στιγμιότυπο από ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Η πολιτική αλλαγή ξεκίνησε στις 26 Μαΐου και συνεχίζεται. Από χθες το απόγευμα η χώρα μπήκε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, αν και ουσιαστικά τα σημάδια κόπωσης αυτής της μακράς περιόδου είναι εμφανή στη κοινωνία.

Δεδομένης της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πλέον είναι μετρήσιμη, το ερώτημα δεν είναι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μιας ψήφου που τα χαρακτηριστικά της είναι περισσότερα κοινωνικά και λιγότερο κομματικά.

Σ’ αυτή τη βάση το ερώτημα που προκύπτει και μένει να απαντηθεί δεν είναι ποιος θα κερδίσει τους ψηφοφόρους στις επικείμενες εκλογές του Ιουλίου, αλλά ποιος, με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και μαζί τις καρδιές των πολιτών που επιθυμούν την επιστροφή στη δημοκρατική κανονικότητα. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο διατηρεί με τη σωστή στρατηγική που έχει επιλέξει. Το γεγονός ότι έχει επίγνωση του ηγετικού του ρόλου στη νέα εποχή, του δίνει τη δυνατότητα να απευθύνεται σ’ ένα ευρύτερο κοινό από αυτό που παραδοσιακά εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, και αυτό τον καθιστά περισσότερο αξιόπιστο συνομιλητή με τη μεσαία τάξη έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα, λοιπόν, για το ποιος θα κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, που ανεπιτυχώς προσπάθησε να προσεγγίσει ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη απαντηθεί. Το ζητούμενο πλέον για τον Κυριάκο Μητοστάκη είναι με ποιους θα κυβερνήσει και ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει, ώστε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που ανέστειλε την κομματική του προέλευση για να τον ψηφίσει, συνεχίσει να τον στηρίζει και ως πρωθυπουργό. Πιο απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτό που είπε, ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, μπορεί να το υπηρετήσει ως εκφραστής της μεγάλης πολιτικής αλλαγής για να φύγει η χώρα μπροστά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη του μέτρου και της εθνικής ευθύνης, αποτελεί πλέον και δύναμη ανατροπής. Η ιστορική ευθύνη όμως ανήκει αποκλειστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφενός ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες πάνω στις οποίες θα οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κοινωνικούς εταίρους. Και αφετέρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συγκλίσεις ώστε η πολιτική αλλαγή να βρει συμμάχους μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων. Γι αυτό και αποτελεί διακύβευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ενότητα του λαού και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει- και δεν πρέπει να σημαίνει- επιστροφή στο παρελθόν. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει χωρίς κομματικές παρωπίδες για να βγάλει τη χώρα μπροστά, ξεφεύγοντας από ιδεολογικούς δογματισμούς που έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τη χρησιμότητα τους. Η κυριαρχία της κεντροδεξιάς στο νέο πολιτικό τοπίο, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών κομμάτων, έχει στοιχεία που εφόσον ερμηνευθούν σωστά θα ανοίξουν το δρόμο για συγκλίσεις και συνεργασίες, σε κυβερνητικό και κοινωνικό επίπεδο, με τις δυνάμεις του κέντρου. Κι αυτό, μαζί με την ανόρθωση της οικονομίας και την απαλλαγή από τους φόρους, είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα