Η Ευρωπαϊκή Ένωση επωάζει ακροδεξιά αυγά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επωάζει ακροδεξιά αυγά

Οι ακροδεξιοί μπήκαν και επίσημα στη Βουλή των Σλοβάκων. Ακροδεξιά μορφώματα ανεβαίνουν δημοσκοπικά στη Γερμανία και ο Ούγγρος Όρμπαν, υιοθετεί θέσεις των νεοναζί. Η Ευρώπη "τρίζει" συνολικά

Τη ρητορική του ξενοφοβικού πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, λίγο πολύ την ξέρουμε. Το κόμμα του, το Smer-SD, ήρθε πρώτο, όπως αναμενόταν στις εκλογές της χώρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 30,9%. Παρόλα αυτά, η είδηση που έρχεται από τη Σλοβακία, είναι ότι το κόμμα των νεοναζί, μπήκε στη Βουλή.

Το “Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας”, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, κυβερνήτη της επαρχίας της κεντρικής Σλοβακίας, κατέλαβε το 8% των ψήφων, ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα. Ο Κοτλέμπα έχει διοργανώσει και έχει ηγηθεί κινητοποιήσεων εναντίον μεταναστών και μειονοτήτων.

Τα μέλη του κόμματος του πραγματοποιούν πορείες φορώντας ρούχα νεοναζί που παραπέμπουν στις στολές των SS, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντιμεταναστευτκή πολιτική, εκμεταλλευόμενο την ξενοφοβία που ακμάζει στη Σλοβακία τους τελευταίους μήνες.

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα “Σλοβακική Αδελφότητα”, ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 με επκεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

Ο Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε έκτοτε ένα νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς.

Σήμερα το κόμμα του απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την ιδεολογία των Ναζί και επικεντρώνει στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Φίτσο, παρότι δήλωνε σοσιαλδημοκράτης, έχει υιοθετήσει την πολιτική του Κοτλέμπα, επενδύοντας στο κλείσιμο των συνόρων, αρνούμενος να δεχθεί πρόσφυγες όπως προέβλεπε το αποτέλεσμα της πρώτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Τη Δευτέρα, στο προσχέδιο της νέας Συνόδου, υπήρξε η εξής διατύπωση:

“Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)”.

Τι φαίνεται από το παραπάνω; Η Ε.Ε. για άλλη μια φορά φαντάζει ανίκανη να επιβληθεί έναντι εκείνων που σηκώνουν “παντιέρα”, φοβούμενη μια οικονομική αστάθεια εκ μέρους όσων έχει μετατρέψει με τα χρόνια σε πειθήνια όργανα της πολιτικής λιτότητας. Οι Σλοβάκοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο όμως επί της ουσίας υποθάλπει την άνοδο της ακροδεξιάς επωάζοντας το αυγό του φιδιού.

Την ίδια ώρα, το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση, κατέγραψε εκλογικά οφέλη στις δημοτικές εκλογές στην Έσση, γεγονός που ενδεχομένως προμηνύει περαιτέρω εκλογικές επιτυχίες στις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το AfD εξασφαλίζει το 13,2% των ψήφων και καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε αυτό το ομόσπονδο κρατίδιο της δυτικής Γερμανίας. Την ίδια θέση του εξασφαλίζουν και σε εθνικό επίπεδο οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.

Άνοδος της ακροδεξιάς μέσα και στην ίδια τη Γερμανία λοιπόν, που φοβάται μια νέα ύφεση. Ύφεση που θα είναι φυσικό συνεπακόλουθο της λιτότητας που διαιωνίζεται σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικής πολιτικής που δεν έχει καλλιεργήσει για την ώρα την ισότιμη ανάπτυξη εντός ευρωζώνης.

Να μην ξεχνάμε πως στην Ουγγαρία, το ακροδεξιό Γιόμπικ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός Ορμπάν ακολουθεί και εκείνος τον ακροδεξιό δρόμο που ενισχύει αλλά και νομιμοποιεί τους νεοναζί. Τι κάνει για αυτό η Ευρώπη συνολικά; Μέχρι τώρα, τίποτα. Αντιθέτως, προσπαθεί να τάξει πράγματα στην Τουρκία για να συνεργαστεί, την ώρα που ο Ερντογάν φιμώνει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα του. Παντελής αποτυχία πολιτικής σε επίπεδο θεσμών, παντελής αποτυχία ηγεσίας στην Ε.Ε., που χορεύει σε πολλούς και διαφορετικούς ρυθμούς και πλέον, πέραν του δημοκρατικού ελλείμματος στη λειτουργία της, έχει να αντιμετωπίσει και το φάσμα της ακροδεξιάς που προελαύνει εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση.

Φυσικά, ένα κρίσιμο μέτωπο, είναι εκείνο της Γαλλίας. Η Λεπέν θεωρείται φαβορί να περάσει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2017. Εκεί τα υπόλοιπα κόμματα αναγκάστηκαν να συσπειρωθούν εναντίον της στις περιφερειακές εκλογές. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει και σε επίπεδο Ένωσης και αν επιτέλους, θα εφαρμοστεί μια κοινή μεταναστευτική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και με επιβολή κυρώσεων. Διαφορετικά, ζήτω που καήκαμε.

*Ο Χρήστος Δεμέτης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, “Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία”. Εργάστηκε στον Όμιλο του Πηγάσου. Από τον Μάιο του 2012 βρίσκεται στην 24 Media και αρθρογραφεί στο NEWS247.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα