Όταν ο Μάιλο λέει μπράβο στον Μόρισεϊ, κάτι δεν πάει καλά

Όταν ο Μάιλο λέει μπράβο στον Μόρισεϊ, κάτι δεν πάει καλά
Στιγμιότυπο από την συναυλία του Morrissey στο γήπεδο του TAE KWON DO στο Π. Φάληρο την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/NDP/ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ) Eurokinissi

Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής έγραψε για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ και προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις

Ανακοίνωση για το μακελειό του Μάντσεστερ μετά τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε εξέδωσε ο πρώην τραγουδιστής των εμβληματικών Smiths, Μόρισεϊ, ο οποίο γιόρταζε τα 58α γενέθλια του στην αιματοβαμμένη πόλη.

Ο διάσημος τραγουδιστής έριξε τα πυρά του στη Βασίλισσα, την Τερέσα Μέι, τον δήμαρχο του Μάντσεστερ αλλά και τον μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Εκφράζοντας τον θυμό του, κατηγορεί την πρωθυπουργό για τις δηλώσεις που έκανε “την ώρα που η ίδια ζει μέσα σε μια αλεξίσφαιρη φούσκα”, τη Βασίλισσα γιατί δεν ακύρωσε την προγραμματισμένη δεξίωση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, τον δήμαρχο του Μάντσεστερ γιατί δεν κατονόμασε ως “ισλαμιστή” τον εξτρεμιστή μακελάρη και τον δήμαρχο του Λονδίνου γιατί δεν καταδίκασε ευθέως το ISIS που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

“Ο θυμός μου είναι μνημειώδης”, αναφέρει ο Μόρισεϊ, διερωτώμενος “πώς μπορεί να τελειώσει όλο αυτό;”. Επίσης, προχωρά σε άμεση κριτική ως προς τις πολιτικές της Μέι σχετικά με τη μετανάστευση, και δείχνει να “ξεχνά” την πρόσφατη δολοφονία της βουλευτού, Τζο Κοξ, που σκοτώθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή τον περασμένο Ιούνιο.

Να πούμε βέβαια πως η ίδια η Μέι έχει υποσχεθεί πως θα προχωρήσει σε αυστηρότερο “έλεγχο” της μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Αναλυτικά η ανάρτηση του, που προκάλεσε αντιδράσεις:

“Η Theresa May λέει ότι τέτοιες επιθέσεις “δεν θα μας διαλύσουν”, αλλά η δική της ζωή είναι ασφαλής στον αλεξίσφαιρο θόλο που ζει, και δεν χρειάζεται να πάει να αναγνωρίσει νεαρούς ανθρώπους σήμερα στις νεκροψίες του Μάντσεστερ. Επίσης, το “δεν θα μας διαλύσουν” σημαίνει ότι η τραγωδία δεν θα διαλύσει την ίδια ή τις πολιτικές της για τη μετανάστευση. Οι νέοι του Μάντσεστερ έχουν ήδη διαλυθεί εξ αιτίας της. Ο Sadiq Khan λέει ότι “το Λονδίνο είναι ενωμένο με το Μάντσεστερ”, αλλά δεν καταδικάζει το Ισλαμικό Κράτος – που έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα. Η Βασίλισσα γίνεται δέκτης παράλογων επαίνων για τα “δυνατά λόγια” της ενάντια στην επίθεση, όμως δεν ακυρώνει το σημερινό πάρτι στον κήπο του παλατιού του Μπάκιγχαμ, για το οποίο δεν επιτρέπεται καμία κριτική στη Βρετανία του ελεύθερου Τύπου. Ο δήμαρχος του Manchester, Andy Burnham, λέει ότι η επίθεση είναι το έργο ενός “εξτρεμιστή”, ενός “εξτρεμιστή”. Τι εξτρεμιστή; Ενός εξτρεμιστή κουνελιού;

Στη σύγχρονη Βρετανία όλοι φαίνονται “απολιθωμένοι” στο να πουν επίσημα αυτά που λέμε όλοι ιδιωτικά. Οι πολιτικοί μας λένε ότι δεν φοβούνται, αλλά δεν είναι ποτέ τα θύματα. Πόσο εύκολο να δηλώνεις άφοβος όταν κάποιος σε προστατεύει από τη φωτιά. Ο λαός δεν έχει τέτοια προστασία.

Morrissey

23 Μαΐου 2017″.

Ο πρώην τραγουδιστής των Smiths κατηγορήθηκε από αρκετούς για ισλαμοφοβία και για αντιμεταναστευτική ρητορική, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι απλώς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μια τραγωδία για να έρθει στο προσκήνιο.

Κατηγορήθηκε επίσης για ελλειπή ενημέρωση, μιας και ο Σαντίκ Καν έχει πολλάκις καταδικάσει το ISIS, διευκρινίζοντας πως δεν έχει σχέση με τη μουσουλμανική θρησκεία, ενώ από τον Φεβρουάριο είχε προειδοποιήσει για τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο ή σε άλλη μεγάλη πόλη της χώρας. Ο Καν έχει ζητήσει “να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο, όχι να χτίσουμε τείχη”, μέσα από “την εκπαίδευση και την υγιή αφομοίωση στη δυτική κοινωνία”.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η παραπάνω ανάρτηση του Μόρισεϊ, άρεσε ιδιαιτέρως στον Μάιλο Γιαννόπουλος, που είναι γνωστός για τις αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές του ρήσεις. Ο Μάιλο έχει ταχθεί στο πλευρό του Τραμπ υποστηρίζοντας τις θέσεις του για τη μετανάστευση, ενώ τάσσεται κατά της “πολιτικής ορθότητας” εκμεταλλευόμενος το “αντισυστημικό ρεύμα” της εποχής.

 

Αμφότεροι βέβαια, Μόρισεϊ και κυρίως ο Γιαννόπουλος με τους υποστηρικτές του, εν προκειμένω αποσιωπούν πως οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι γεννημένοι στις χώρες στις οποίες έδρασαν, καθώς και πως το ISIS έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα χτυπήματα του εναντίον του ιδίου του μουσουλμανικού κόσμου.

 

Αποσιωπούν επίσης τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η ίδια η Δύση με τις “παρεμβάσεις” της στην Ανατολή, καθώς και τον ρόλο που επιτελεί σήμερα.

Μερικές από τις αντιδράσεις χρηστών που τάχθηκαν κατά της ισλαμοφοβίας, και μίλησαν ανοιχτά για τα δεινά που έχουν προκαλέσει εκείνοι που φανατίζουν θρησκευτικά τους δράστες, ανεξαρτήτως δόγματος:

 

Και μια απάντηση από τον Alex Kapranos των Franz Ferdinand:

Θυμίζουμε ότι ο Μόρισεϊ υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Brexit, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Φάρατζ, αλλά γενικά είναι επικριτικός απέναντι στους πολιτικούς. Επίσης, είναι γνωστός για τις αρνητικές απόψεις που έχει για τον θεσμό της μοναρχίας. Πολλοί τον αποκαλούν κατά βάση “αμφιλεγόμενο” και καθόλου σταθερό στις θέσεις που κατά διαστήματα εκφράζει. Στις αμερικανικές εκλογές άλλωστε, είχε πάρει θέση υπέρ του Σάντερς.

Είτε θέλει να προκαλεί, είτε όχι, το σίγουρο είναι πως με τοποθετήσεις σαν την παραπάνω, χάνει αρκετούς πιστούς οπαδούς που τον ακολουθούν από τα “παλιά” χρόνια των Smiths.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα