Μόνη Φώφη

Μόνη Φώφη
ΑΘΗΝΑ-Εκδήλωση ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Η κυρία Γεννηματά όσο κι αν θέλει να έχει στο κόμμα της και τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου και τον Λοβέρδο και τον Θεοχαρόπουλο, πρέπει να καταλάβει γρήγορα, ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα. Γιατί στο τέλος κινδυνεύει να χάσει τα πάντα

Όταν το 2002 η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κέρδιζε την τότε νεοσύστατη υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς συνεπικουρούμενη από το δίδυμο Σγουρού-Μίχα με πάνω από 40% στον πρώτο και περισσότερο από 56% στο δεύτερο γύρο, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είχαν μπροστά τον αριθμό τέσσερα: Σχεδόν 44% στις εκλογές του 2000 που κέρδισε ο Κώστας Σημίτης και άνω του 40% ακόμη και στις εκλογές του 2004 που έχασε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Άρα, το σύνθημα – που ακουγόταν και ως παρήχηση του παλιού «όλου ΠΑΣΟΚ»-  «όλοι Φώφη» με το οποίο νίκησε βάζοντας, ως θυγατέρα του Γιώργου Γεννηματά (για πολλούς, φυσικού διάδοχου του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ) υποθήκη για το μέλλον, έμοιαζε μάλλον φυσικό τόσο για την ίδια όσο και για το κόμμα της.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά,  αν και το ΠΑΣΟΚ έχει μόλις λίγο πάνω από 6%, δηλαδή σχεδόν το ένα έβδομο από τα ποσοστά του 2000, η κ. Γεννηματά που βρίσκεται από πέρυσι στο τιμόνι του κόμματός της,  μοιάζει να πορεύεται μ’ εκείνο το παλιό σύνθημα: «Όλοι Φώφη»!

Ίσως το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου κατάφερε να «τσιμπήσει» σχεδόν 1,5% σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου, να την έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αναστήσει εκείνο «το όλον ΠΑΣΟΚ» του 40 και βάλε τοις εκατό.

Ίσως να μην θέλει να δει ότι το 6,29% του Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ το πήρε, με το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» του Γ. Παπανδρέου εκτός και τον Βενιζέλο και ένα τμήμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» εντός.

Και μπορεί η προσέγγιση με τον πρώην πρωθυπουργό να κρατεί καλά χωρίς, βεβαίως, κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, ωστόσο οι δύο άλλοι παράγοντες που οδήγησαν το κόμμα της στο συμπαθητικό (σε σχέση με το 4) 6% είναι πιθανόν και να μην υφίστανται στις επόμενες εκλογές.

Κι εδώ είναι που έρχεται ο εκλογικός νόμος κι αρχίζουν τα δύσκολα για τη θυγατέρα του Γιώργου Γεννηματά.

Υπό κανονικές συνθήκες το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη του 6% και των 16 βουλευτών θα έπρεπε να πετάξει την σκούφια του με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι να μεμψιμοιρεί ελέω Βενιζέλου, Λοβέρδου κλπ με επιχειρήματα του στιλ «θέλουμε και κατάτμηση εκλογικών περιφερειών», «θέλουμε και μερική κατάργηση μπόνους», «θέλουμε και ψήφο ομογενών, μεταναστών», «θέλουμε να είχατε ψηφίσει κι εσείς την πρόταση που καταθέσαμε πέρυσι όταν αρχηγός ήταν ο Βαγγέλης για απλή αναλογική», θέλουμε, θέλουμε…

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και των μεγάλων αποφάσεων. Η κυρία Γεννηματά όσο κι αν θέλει να έχει στο κόμμα της και τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου και τον Λοβέρδο και τον Θεοχαρόπουλο, πρέπει να καταλάβει γρήγορα ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα. Γιατί στο τέλος κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Ήδη, την ώρα που η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει τις ισορροπίες με την ομάδα Βενιζέλου δηλώνει ότι θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εταίρος της στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τραβάει το δικό του δρόμο για τον εκλογικό νόμο τονίζοντας ότι «η πρόταση (σ.σ. του ΣΘΡΙΖΑ) για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχτεί». Αλλά και ο Β. Βενιζέλος όσο κι αν τον «κανακεύει» η πρόεδρος όλα δείχνουν ότι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον θα βρει την ευκαιρία που δόθηκε στον φίλο και ομοϊδεάτη του Λεωνίδα Γρηγοράκο και θα αποχωρήσει μαζί με την ομάδα του από το ΠΑΣΟΚ.

Και τότε η κυρία Γεννηματά, αναμένοντας να είναι επικεφαλής σε ένα νεφελώδες νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς, είναι πολύ πιθανόν ότι αντί για «Όλοι Φώφη» θα φωνάζει εν χορώ μαζί με όσους πολιτικούς φίλους της έχουν απομείνει: «Μόνη Φώφη»…

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας  aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα