Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ότι, αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ότι, αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο

Οι ακραίες φραστικές αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των, λίγων, πάντως, εναπομεινάντων συνέδρων, δεν ήταν σίγουρα η κατάληξη που ταίριαζε στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των αιρετών του α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης

Το τριήμερο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο «Βελλίδειο» της Θεσσαλονίκης πέρασε στην ιστορία νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μέσα σε πρωτοφανή, για τα δεδομένα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ένταση. Οι ακραίες φραστικές αντιπαραθέσεις, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των, λίγων, πάντως, εναπομεινάντων συνέδρων, δεν ήταν σίγουρα η κατάληξη που ταίριαζε στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των αιρετών του α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Κι όμως, η εκκίνηση του συνεδρίου την Πέμπτη το μεσημέρι, τίποτε δεν προμήνυε αυτή την, αρνητική, κατάληξη. Πέντε πολιτικοί αρχηγοί (Λαφαζάνης, Λεβέντης, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Μητσοτάκης) ανάμεσα τους και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας υπουργός (Σκουρλέτης), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και, βεβαίως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσαν το παρών μόνο την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Και μπορεί το Βελλίδειο να μην είναι «Πόρτο Καρράς» και αυτή τη φορά να μην προσκλήθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά από το συνέδριο δεν έλειψε το «γκλάμορους»: Δεν ήταν μόνο το βίντεο που δικαιολογούσε τον τίτλο του συνεδρίου: «Αναλαμβάνουμε την Ευθύνη. «Χτίζουμε» την Ελλάδα από την Αρχή», αντάξιο της περσινής εικονογραφημένης αγιογραφίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου, που για πολλούς «έκλεινε το μάτι» στο περίφημο «Κόμμα της Αυτοδιοίκησης», αλλά και οι τιμητικές πλακέτες που δόθηκαν αφειδώς από τον Γ. Πατούλη, κάνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίξει το «καρφί» του («Ελπίζω να έχετε κανένα δωράκι και για μένα κύριε δήμαρχε»), το περίφημο Λεύκωμα με την ιστορία της ΚΕΔΕ που οδήγησε σε καταγγελίες για προσωπική προβολή του κ. Πατούλη και, βεβαίως, η παρουσία του Έλληνα συμβούλου του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργου Παπαδόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για ένα καλά Οργανωμένο Συνέδριο με καίριες θεματικές ενότητες, όπως για τη Νησιωτικότητα, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τη Διαχείριση Απορριμμάτων παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, τη Χρηματοδότηση Επενδυτικών Έργων ΟΤΑ, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία, την Κοινωνική Πολιτική και την Υγεία-Απασχόληση-Μετανάστευση.

Παράλληλα το συνέδριο της ΚΕΔΕ έβγαλε και αρκετές ειδήσεις: Μεταξύ αυτών, την προαναγγελία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη για αλλαγές στη ρύθμιση για την παράταση συμβάσεων, την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για αξιολόγηση με “μηχανισμό συμμόρφωσης” των δημοτικών υπαλλήλων και συγχώνευση – κατάργηση φορέων, την επιβεβαίωση του Πάνου Σκουρλέτη για απόσυρση με την παρούσα μορφή του ν/σ για τους ΟΤΑ αλλά και την επικύρωση τόσο από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών όσο και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου της απόφασης της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης.

Αυτή ήταν άλλωστε και η θρυαλλίδα που, στο τέλος, «τίναξε στον αέρα» το συνέδριο. Αφορμή ή πραγματική αιτία, είναι βέβαιο ότι η απλή αναλογική φοβίζει αρκετούς δημάρχους, οι οποίοι θεωρούν ότι με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα έχουν λίγες πιθανότητες να επανεκλεγούν. Αν σε αυτόν τον εκνευρισμό προστεθεί και η, επίσης πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης, δημόσια παραδοχή του «βενιζελικού», επικεφαλής του, διαιρεμένου, «πράσινου» «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολου Κοιμήση ότι «θα κάνει ότι είναι δυνατόν να φύγει αυτή η κυβέρνηση από την εξουσία» που, κατά την άποψη έμπειρων Αυτοδιοικητικών, σε συνδυασμό με τους «σαμαρικούς» στο εσωτερικό της, πολυδιασπασμένης, «γαλάζιας» παράταξης, παρασύρει, συχνά-πυκνά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σε ακραίες θέσεις, μπορεί να εξηγηθεί η πρωτοφανής ένταση στο κλείσιμο του Συνεδρίου.

Άλλωστε, όπως λένε τα ίδια στελέχη, με μία απλή ψηφοφορία στο τελικό κείμενο του συνεδρίου και όχι ειδικά για την απλή αναλογική (και την κινητικότητα) που ζήτησε ο κ. Κοιμήσης και αποδέχθηκε ασμένως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα ήταν εφικτό, ακόμη και αν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Ιωακειμίδης (Ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ) και Δημήτρης Μπίρμπας (ΣΥΡΙΖΑ) είχαν διάθεση για κόντρα, να αποφεύγονταν οι όποιες εντάσεις και το συνέδριο να έκλεινε ομαλά, όπως, δηλαδή, άρχισε. Τότε, ίσως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα μπορούσε να αιτιολογήσει καλύτερα το σύνθημα του Συνεδρίου: «Αναλαμβάνουμε την Ευθύνη. «Χτίζουμε» την Ελλάδα από την Αρχή» και να ενισχύσει το «κλείσιμο του ματιού» στο «Κόμμα της Αυτοδιοίκησης».

Αλλά, έτσι είναι: Η διατήρηση με κάθε τρόπο των (λεπτών) ισορροπιών και οι (ευκαιριακές) συμμαχίες, τις περισσότερες φορές αποτελούν «παλάτια πάνω στην άμμο» που «ο… βαρδάρης τα κάνει συντρίμμια, κομμάτια». Κι έτσι, όπως λέει και το τραγούδι, «ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο.»

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδας  aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα