Η ώρα μηδέν πλησιάζει

Η ώρα μηδέν πλησιάζει
Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / , , 29 , 2016 Sooc

Η εικόνα της Ελλάδας των μνημονίων και μια συζήτηση για τη διαφθορά που δεν άλλαξε τίποτα στο δια ταύτα της καθημερινότητας των Ελλήνων

«Κοίτα γύρω σου. Δεν σου θυμίζει πια η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα;» μου είπε εντελώς απογοητευμένος ένας φίλος τις προάλλες. Συμφώνησα στην αρχή .Το πιστεύω άλλωστε απόλυτα και για αυτό συμφώνησα. Η Ελλάδα επί ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει φτάσει σε πρωτοφανή σημεία ανορθολογισμού, φτωχοποίησης , περιθωριοποίησης, απομόνωσης, κατάρρευσης. Σε τίποτα δεν θυμίζει την ισχυρή Ελλάδα της δεκαετίας του ΄90 που κάποιοι γραφικά καταγγέλλουν , αλλά ούτε καν την Ελλάδα της κρίσης όπως με ταλαιπωρημένους από τα δύο Μνημόνια Έλληνες είχε φτάσει τον Δεκέμβριο του 2014. Δείχνει μια χώρα τελματωμένη που δεν σου δίνει και πολλά στοιχεία αισιοδοξίας για το μέλλον.

Στην πραγματικότητα είναι μια χώρα κατεστραμμένη, μια χώρα σε οικονομική, κοινωνική, πνευματική, πολιτισμική παρακμή. Ίσως είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός της τριτοκοσμικής χώρας Ωστόσο, άφοβα μπορεί κάποιος να πει , ότι στην πραγματικότητα αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι  κάτι χειρότερο, είναι μια χώρα μη χώρα, ένα Κράτος μη Κράτος . Ας γίνουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι. Ας αναλογιστούμε σε ποια σημεία έχουμε φτάσει με καταλυτικές και σε μια σειρά θέματα  εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης .

Η αποτυχία της πολιτικής των ανοικτών συνόρων που κουτοπόνηρα προώθησε η Κυβέρνηση απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 με τα καθόλου αθώα «λιάζονται» , «χάνονται» , «είναι όλοι πρόσφυγες» οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα. Τα σύνορα της χώρας είναι κλειστά από Βορρά. Η χώρα έχει απαξιωθεί ακόμα και από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες που κάποτε προσέβλεπαν σε εμάς για μια « θέση στον ήλιο». Οι εικόνες του Λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης δείχνουν μια ανθρωπιστική κρίση που διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα μια σειρά ΜΚΟ άγνωστης προέλευσης και χρηματοδότησης, με την παντελή, εξοργιστική απουσία του Κράτους. Οι Υπουργοί περιορίζονται να κάνουν δηλώσεις ,ακόμα και να προαναγγέλλουν θανάτους χωρίς να κάνουν τίποτα, ενώ βέβαια ο Πρωθυπουργός με φόντο αυτή την αθλιότητα, έχει το θράσος να μιλάει για μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις λάσπες, ζουν σε άθλιες συνθήκες και αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση χιλιάδων Ελλήνων η αν ο Χειμώνας ήταν πιο βαρύς τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πιο τραγικά. Τα θαλάσσια σύνορά μας τα φυλάει πια το ΝΑΤΟ ,ενώ την είσοδο των μεταναστών στα νησιά ελέγχουν πια η FRONTEX και Τούρκοι χωροφύλακες. Είναι αυτές εικόνες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας με συγκροτημένο Κράτος και σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης; Όχι δα….

Η χώρα είναι σε βαθιά κρίση, με 1,5 εκατομ. άνεργους,χωρίς καμιά ελπίδα ανάπτυξης φτάνοντας στο σημείο να αναζητούνται επενδυτές ανάμεσα στους Σύριους πρόσφυγες. Η δεύτερη « υπερήφανη » διαπραγμάτευση αυτής της Κυβέρνησης για την πρώτη αξιολόγηση οδηγεί σε ένα σφαγιαστικό φορολογικό σύστημα με θύμα όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα την εναπομείνασα, συρρικνωμένη μεσαία τάξη. Το ασφαλιστικό που έρχεται συρρικνώνει, μειώνει, ακόμα παραπέρα τις συντάξεις και ταυτόχρονα γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας. Η όποια συγκράτηση επιδιώκεται στην μείωσή τους  είναι ψευδής αφού μέχρι το 2018 η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την συνολική μείωση κυρίων συντάξεων και τώρα επιδιώκει να το αποφύγει με θύελλα άμεσων και έμμεσων φόρων.

Είναι προφανής και πάλι η πολιτική κουτοπονηριά της Κυβέρνησης που θέλει να παρουσιάσει σ΄αυτή την φάση την ουσιαστική μείωση των συντάξεων ως μη μείωση, να χρηματοδοτήσει με τους φόρους την εκλογική καμπάνια της ,κρατώντας μάλιστα προεκλογικά την σημαία την μάχη για την μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που ωστόσο την έχει συμφωνήσει. Πραγματικά υπερήφανη διαπραγμάτευση! Πραγματικά η αλήθεια και η ειλικρίνεια ξεχειλίζει! Πραγματικά ανατρεπτική, αριστερή πολιτική με το ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογικό, τα δάνεια στις τράπεζες, ακόμα και οι δόσεις αποπληρωμής των δόσεων να υπόκεινται στην έγκριση τοποτηρητών. Είναι αυτή η εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας, της μοναδικής – για να μην ξεχνιόμαστε – που βρίσκεται πια σε Μνημόνιο και καθεστώς capital controls,  με Κράτος και στοιχειώδες σχέδιο; Όχι δα…

Σ΄αυτό το θλιβερό τοπίο ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη,με μια συζήτηση για το μόνο θέμα που του έχει μείνει κάτι να λέει,την διαπλοκή και την διαφθορά. Αναφέρομαι σε προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, γιατί ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το ποτάμι της οργής από την πολιτική του φουσκώνει με την αγανάκτηση που τροφοδοτείται να είναι κομματικά τυφλή. Με βάση την τελευταία έρευνα της ALCO, τo 81% θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, το 84% δεν είναι ικανοποιημένο από την απόδοση της, το 85% δηλώνει ότι δεν αντέχει νέους φόρους και το 67% θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.Δεν τις λες και καλές αποδόσεις για μια Κυβέρνηση έξι μόλις μηνών.

Επεχείρησε λοιπόν μια απέλπιδα προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας .Υποτίμησε όμως ότι η κοινή γνώμη είναι πια εκπαιδευμένη σε τέτοιες κινήσεις και « ψυλλιάζεται » τις σκοπιμότητές τους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν θέλεις να χτυπήσεις την διαφθορά και την διαπλοκή δεν φωνάζεις, κάνεις πράξεις, πετυχαίνεις αποτελέσματα και μετά τα εμφανίζεις. Εν ολίγοις,δεν φωνάζεις για να « προειδοποιήσεις » τον αντίπαλο. Πολύ περισσότερο όμως , δεν συναντιέσαι τέσσερεις φορές με τον Ψυχάρη και άλλες τόσες με τον Μπόμπολα, δεν δημιουργείς την αίσθηση ότι βασικά σε νοιάζει να στήσεις μια νέα διαπλοκή .Όμως ακόμα και στο αγαπημένο θέμα των λιστών από τις οποίες θα αντλούσαμε τεράστια ποσά ,τα στοιχεία δεν είναι μαζί του. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργού κ. Χουλιαράκη ,το 2014 ελέχθησαν 143 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 95 ενώ το 2015 ελέχθησαν 80 και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε …38! Επίσης, τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες το 2014 ήταν 26 εκατομ. ευρώ ,ενώ το 2015 μόλις 3,4 εκατ. ευρώ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα σχόλιο σάυτό το σημείο.

Ο κ. Τσίπρας πήγε επομένως σε μια συζήτηση υποτιμώντας ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν «τον παίρνουν». Γι’ αυτό και η συζήτηση του γύρισε μπούμεραγκ, πολύ περισσότερο που τα επικοινωνιακά επιτελεία του είχαν δημιουργήσει επί μέρες μεγάλες προσδοκίες και διέρρεαν ότι θα ακουστούν διευθύνσεις και ονόματα (το είχε υποσχεθεί και ο κ. Δραγασάκης πριν από μήνες). Κι όμως ούτε ονόματα, ούτε διευθύνσεις ακούσαμε. Μια σειρά νομοθετήματα ακούσαμε που κατά τον κ. Τσίπρα θεωρούνται σκανδαλώδη και ίσως να έχει και δίκιο. Δεν απάντησε γιατί δεν τα έχει καταργήσει 14 ολόκληρους μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Αφού τα θεωρούσε σκανδαλώδη, γιατί δεν τα καταργούσε και τα κρατάει για καμιά συζήτηση στην Βουλή; Είναι άραγε πολιτική αυτό; Δείχνει σοβαρότητα ή υπευθυνότητα; Δεν νομίζω…

Έτσι, η επομένη ημέρα  της συζήτησης στην Βουλή είναι σαν την προηγούμενη, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση για την Κυβέρνηση. Τα προβλήματα μένουν και οξύνονται , ενώ η Κυβέρνηση είναι περικυκλωμένη, ζαλισμένη και αδύναμη. Δείχνει όμως αμετανόητη και επαληθεύει το απόφθεγμα « τελευταίο φεύγει το χούι ». Δεν βγάζει συμπεράσματα από το παρελθόν. Υποτιμάει ότι τα προβλήματα είναι εκρηκτικά ,ότι έχει δείξει αδυναμία να τα χειριστεί, ότι κινδυνεύει να την πνίξουν .Αδυνατεί να καταλάβει ότι με την προσπάθεια χειραγώγησης ΜΜΕ, Κράτους και Δικαιοσύνης ,ακόμα και αν το κατάφερνε, δεν μπορεί να κρυφτεί για τα θέματα που καθορίζουν την επιδείνωση της ζωής των Ελλήνων .Αδυνατεί να διαχειριστεί την αγανάκτηση και την απώλεια ελπίδας . Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ενέτεινε τον κλυδωνισμό της Πολιτικής από την κρίση αξιοπιστίας .

Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πολιτικές και γενικότερες εξελίξεις στην χώρα .

Η ώρα μηδέν πλησιάζει.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός Αναλυτής, στέλεχος της Εταιρείας δημοσκοπήσεων OPINION POLL. Έχει πλούσια αρθρογραφία για θέματα Αυτοδιοίκησης, Ανάπτυξης, ανανέωσης του πολιτικού συστήματος κ.λ.π. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.

Φωτό sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα