Δύο επιζήσασες του Ολοκαυτώματος βρέθηκαν σε Zoom 82 χρόνια μετά

Δύο επιζήσασες του Ολοκαυτώματος βρέθηκαν σε Zoom 82 χρόνια μετά
Η Betty Grebenschikoff και η Annemarie Wahrenberg. USC Shoah Foundation - RACHAEL CERROTTI

Δύο φίλες, που γνωρίζονταν από την παιδική τους ηλικία, χωρίστηκαν λόγω του Ολοκαυτώματος και βρέθηκαν 82 χρόνια αργότερα σε μια διαδικτυακή συνάντηση.

Δύο εβραίες γυναίκες από το Βερολίνο, οι οποίες ήταν παιδικές φίλες, είχαν αποχωριστεί η μια την άλλη σε πολύ μικρή ηλικία λόγω του Ολοκαυτώματος. Κατάφεραν να συναντηθούν και πάλι 82 χρόνια μετά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Η Betty Grebenschikoff, η μια από δυο φίλες, και η οικογένειά της μετακόμισαν στη Σαγκάη της Κίνας και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φίλη της Annemarie Wahrenberg μετακόμισε στη Χιλή.

Οι δύο φίλες, όπως αναφέρει το CBS NEWS πίστευαν η μια για την άλλη, ότι είχαν πεθάνει σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Οι δυο γυναίκες επανενώθηκαν πρόσφατα με τη βοήθεια του USC Shoah Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην πραγματοποίηση οπτικοακουστικών συνεντεύξεων με επιζώντες και μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Betty Grebenschikoff, όταν μίλησε για πρώτη φορά στο ίδρυμα, ανέφερε μια παλιά της φίλη, την Annemarie Wahrenberg, την οποία δεν είχε δει από τότε που ήταν μικρό κορίτσι.

“Είχα μια συγκεκριμένη φίλη, της οποίας το όνομα πάντα αναφέρω, μπορώ να το αναφέρω εδώ; Το όνομά της ήταν Annemarie Wahrenberg και δεν ήξερα ποτέ τι της συνέβη και αναρωτιέμαι πάντα αν ίσως είναι κάπου και μπορεί να το ακούσει”, δήλωσε η Betty στην κατάθεσή της.

“Ήταν η καλύτερή μου φίλη όταν ήμουν πολύ μικρή και πηγαίναμε μαζί στο σχολείο. Όταν φύγαμε για την Κίνα το 1939, αποχαιρετήσαμε η μια την άλλη και ήταν πολύ δύσκολο”, συνέχισε η Betty.

“Είχαμε πει ότι θα γράφαμε η μια στην άλλη, αλλά δεν το κάναμε ποτέ. Δεν άκουσα ποτέ ξανά για αυτήν και δεν ξέρω τι μπορεί να της συνέβη. Πιθανώς πέθανε στον πόλεμο αλλά δεν είμαι σίγουρη”, είπε η Betty στο USC Shoah Foundation.

Μια υπεύθυνη στο ίδρυμα, η Ita Gordon, άρχισε να ψάχνει για την φίλη της ώσπου την βρήκε, αλλά δεν ήταν σίγουρη ότι ήταν η ίδια Wahrenberg. Στην πορεία, μετά από μια μεγάλη έρευνα επιβεβαίωσε την ταυτότητα της Annemarie Wahrenberg, και κατάφερε να τις συνδέσει σε ένα Zoom meeting.

Οι δυο γυναίκες, οι οποίες είναι πλέον 90 ετών, μίλησαν μετά από 82 χρόνια η μια στην άλλη ελαφρώς συγκινημένες. Στο meeting, μιλούσαν για δύο ώρες ασταμάτητα, ενώ σύστησαν τα μέλη των οικογενειών τους.

“Ήταν τόσο φυσικό για αυτές, μιλούσαν για απλά πράγματα και ενώ η γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα εμπόδιο, δεν ήταν. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ την γιαγιά μου να μιλάει γερμανικά,” ανέφερε ο εγγονός της Betty στο CBC.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα