Κορονοϊός: Προστατευτικές μάσκες όπως… μαλλί της γριάς

Κορονοϊός: Προστατευτικές μάσκες όπως… μαλλί της γριάς
shutterstock

Ένας απόφοιτος φοιτητής φυσικής δημιουργεί την πιο αποτελεσματική μάσκα προσώπου, την επονομαζόμενη N95, με τρόπο που κανείς δεν είχε σκεφτεί νωρίτερα. 

Χρησιμοποιώντας μια μηχανή για μαλλί της γριάς, ο απόφοιτος φοιτητής φυσικής Mahesh Bandi μπορεί να δημιουργήσει μάσκες προσώπου φθηνότερα και ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική διαδικασία που χρησιμοποιείται σήμερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακριβά, ηλεκτρικά φορτισμένα, πλαστικά και αφρώδη φίλτρα που χαρακτηρίζουν μία μάσκα N95 μπορούν στην πραγματικότητα να φτιαχτούν λαμβάνοντας κομμάτια κανονικού πλαστικού από αντικείμενα όπως μπουκάλια νερό και τσάντες αγορών, θερμαίνοντάς τα σε υψηλή θερμοκρασία και περιστρέφοντάς τα σε ένα μηχάνημα για μαλλί της γριάς μέχρι να σχηματιστεί ένα πλέγμα.

Το πλέγμα φορτίζεται ηλεκτρικά ενώ περιστρέφεται γύρω από το μεταλλικό κέντρο του μηχανήματος και μπορεί να γίνει πιο κολλώδες, αφού ο Bandi κόψει το πλέγμα σε τετράγωνα και τα τοποθετήσει στον εξαερισμό ενός ιονιστή αέρα.

Μικροσκοπική ανάλυση και συγκρίσεις με πιστοποιημένες μάσκες N95 δείχνουν ότι τα φίλτρα του Bandi είναι εξίσου αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν την εισπνοή ξένων σωματιδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του νέου κορονοϊού.

Οι ειδικοί για τα ζητήματα της πανδημίας, κατέστησαν νωρίς σαφές ότι οι υφασμάτινες μάσκες, οι σπιτικές ή φτιαγμένες με άλλο μη ενδεδειγμένο τρόπο δεν αποτελούσαν αποτελεσματική μέθοδο προστασίας. Αντίθετα, οι Ν95 που χρησιμοποιούν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο.

Ο σχεδιασμός της μάσκας απαιτούσε έναν 3D εκτυπωτή για τη δημιουργία αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν το προϊόν μπορεί να παραχθεί μαζικά, σύμφωνα με το Good News Network.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα