Ο Falco One μετατρέπει φτωχογειτονιές της Νότιας Αφρικής σε υπαίθριες γκαλερί

Ο Falco One μετατρέπει φτωχογειτονιές της Νότιας Αφρικής σε υπαίθριες γκαλερί
Ο street artist, Falco One Ali Bharmal

Ο street artist, Falco One διασχίζει τη Νότια Αφρική ζωγραφίζοντας και μετατρέποντας φτωχογειτονιές σε υπαίθριες γκαλερί. Οι ελέφαντες είναι τα πιο συνήθη και αναγνωρίσιμα έργα του.

Εδώ και 32 χρόνια, ο γνωστός με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Falco One φέρνει ζωή και χρώμα στους δρόμους νοτιοαφρικανικών πόλεων. Σε μοναχικούς τοίχους αφήνει τα σημάδια του, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γκράφιτι σκηνής της πατρίδας του. Οι τοιχογραφίες του συχνά μοιάζουν με αναπαραστάσεις της τοπικής άγριας ζωής και συνομιλούν με διάφορα στοιχεία των κτηρίων, όπως παράθυρα, λούκια και κλιματιστικά.

Εδώ και 20 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ το οποίο έχει βαφτίσει «Once Upon A Town», παραφράζοντας το «Once upon a time» (Μια φορά κι έναν καιρό). Διασχίζει τη Νότια Αφρική ζωγραφίζοντας και μετατρέποντας φτωχογειτονιές σε υπαίθριες γκαλερί που προσελκύουν τουρίστες. Οι ελέφαντες είναι τα πιο συνήθη και αναγνωρίσιμα έργα του αλλά δεν περιορίζεται μόνον σε αυτούς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γεννήθηκε στην District Six (πρώην περιοχή κατοικιών στο Western Cape του Κεϊπτάουν). Ξεκίνησε το 1988, ζωγραφίζοντας τοίχο σχολείου στη Mitchells Plain, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές για έγχρωμους κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ. Η χρονιά που δοκίμασε σε τοίχο για πρώτη φορά τον χρωστήρα του ήταν τρία χρόνια πριν την κατάργηση του θεσμοθετημένου ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική. Τότε, έβρισκε σταθερό βηματισμό το χιπ χοπ – ήταν η χρονιά που γεννήθηκε η γκάνγκστα ραπ στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από τους N.W.A με το άλμπουμ τους, «Straight Outta Compton». Ο Falco One λέει ότι τη Mitchells Plain την αποκαλούσαν «Μέκκα» του χιπ χοπ στη Νότια Αφρική.

Ο καλλιτέχνης δρόμου επηρεάστηκε από τη μουσική και το χιπ χοπ βρήκε δρόμο να μπει στην τέχνη του. Οι τοιχογραφίες του μοιάζουν να είναι ηχητικά έργα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα