ΓΑΛΛΙΑ

Το χωριό του Αλτσχάιμερ: Εκεί που οι ηλικιωμένοι ασθενείς ζουν με αυτονομία

Το χωριό του Αλτσχάιμερ, εκεί που οι ηλικιωμένοι ασθενείς ζουν με αυτονομία
Το χωριό του Αλτσχάιμερ, εκεί που οι ηλικιωμένοι ασθενείς ζουν με αυτονομία VILLAGE ALZHEIMER LANDES

Το πρότυπο χωριό για ασθενείς με Αλτσχάιμερ στη Γαλλία κάνει τους 105 κατοίκους του να αισθάνονται σαν να είναι ακόμα ανεξάρτητοι, όσο λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία κοντά στην πόλη Dax, δημιουργήθηκε μια κοινότητα για τις ανάγκες 105 ηλικιωμένων ασθενών που όλοι τους πάσχουν από Αλτσχάιμερ σε διάφορα στάδια.

Αντί να τους φροντίζουν σε παραδοσιακές μονάδες για ασθενείς με Αλτσχάιμερ, εξειδικευμένες ομάδες που είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα αυτών των ηλικιωμένων ακολούθησαν μια πιο καινοτόμο προσέγγιση.

Χτισμένο με το ίδιο πνεύμα με το De Hogeweyk, ένα ειδικά σχεδιασμένο χωριό για ασθενείς με άνοια στην Ολλανδία, το καινοτόμο αυτό χωριό είναι η πρώτη τέτοια εγκατάσταση στη Γαλλία.

Εκτός από τις νοσηλευτικές εγκαταστάσεις, η πρότυπη αυτή προσομοίωση πόλης περιλαμβάνει μανάβικο, κομμωτήριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη και αίθουσα μουσικής.

Στους κατοίκους δίνεται τόση ελευθερία όση επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους. Ενθαρρύνονται επίσης να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ψώνια, μαγείρεμα και τακτικά ραντεβού κομμωτικής, καθώς πιστεύεται ότι η τήρηση μιας οικείας ρουτίνας μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την εξέλιξη χειρότερων συμπτωμάτων της νόσου.

"Είναι σαν να είσαι στο σπίτι", είπε η 82χρονη Madeleine Elissalde, από τους πρώτους κατοίκους του χωριού.

Το πρόγραμμα κοστίζει περίπου 6,7 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Οι κάτοικοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν περίπου 24.000 ευρώ σε ετήσια τέλη, αλλά περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού κόστους επιδοτείται από την κυβέρνηση.

Ακριβό; Ίσως, αλλά οι ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γνώσεις που αποκομίζονται για μελλοντικά εξίσου αποτελεσματικά και ανθρωποκεντρικά κέντρα θεραπείας, κάνουν το κόστος να αξίζει, σύμφωνα με το Good News Network.

Στο μεταξύ, ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ στη Γαλλία, την Ολλανδία και μια άλλη πρωτότυπη κοινότητα στον Καναδά είναι σε θέση να ζήσουν το υπόλοιπο των ετών τους κάνοντας πράξη το "ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Ολλανδία, Καναδάς
SHARE: