Καρέ μνήμης: Τα χάσκι που έσωσαν μια ολόκληρη πόλη

Καρέ μνήμης: Τα χάσκι που έσωσαν μια ολόκληρη πόλη
Ο Leonhard Seppala και τα θρυλικά χάσκι του στις 12 Οκτωβρίου του 1928 στην Αλάσκα ASSOCIATED PRESS

Η αληθινή ιστορία της ομάδας των χάσκι του Leonhard Seppala που γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αλάσκα.

Αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό αρχείο του Associated Press, θα πέσει πάνω σε μια φωτογραφία που σταματά τον χρόνο. Απεικονίζει τον Leonhard Seppala και τα θρυλικά χάσκι του, στις 12 Οκτωβρίου του 1928, στην Αλάσκα.

Για όσους έχουν δει την ταινία Togo του 2019, τα πλάνα μπορεί να είναι “γνώριμα”. Στη ταινία του Ericson Core, τον Seppala ενσαρκώνει ο Willem Dafoe. Η εν λόγω ταινία μας μετέφερε στον χειμώνα του 1925, σε έναν δύσκολο αγώνα με έλκηθρο που θα πραγματοποιήσει ένας άνδρας με επικεφαλής τον σκύλο του, τον Togo.

Στη πραγματικότητα, ο Seppala είχε κάνει τον πρώτο του αγώνα με επικεφαλής τον αγαπημένο σκύλο του, τον Suggen, το 1918, και το 1925 κατάφερε να σώσει πολλές ψυχές. Ο ίδιος ήταν ένας Νορβηγός εκτροφέας και εκπαιδευτής σκύλων, και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους αγώνες ελκήθρου. Θεωρείται ο άνθρωπος που σύστησε στον δυτικό κόσμο τα σκυλιά χάσκι. Μετανάστευσε στην Αλάσκα το 1900 αναζητώντας χρυσάφι και εγκαταστάθηκε στην πόλη Νομ.

Άρχισε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες με έλκηθρα το 1913 και έλαβε μέρος στο All Alaska Sweepstakes το 1914, το οποίο και κέρδισε τρεις φορές στην καριέρα του.

Το 1925 ταξίδεψε υπό άσχημες καιρικές συνθήκες με το έλκηθρό του από το Νομ, για να μεταφέρει ορό εναντίον της διφθερίτιδας που είχε πλήξει τους συμπολίτες του. Χωρίς τον ορό, οι ζωές των 10.000 πολιτών του Νομ ήταν σε απόλυτο κίνδυνο, παρά την καραντίνα.

Ο πιο κοντινός προορισμός που υπήρχε ορός ήταν η πόλη Nenana, σε απόσταση 1.100 χιλιομέτρων. Έτσι, στήθηκε μια πραγματική σκυταλοδρομία μέσα στο χιόνι και στις πιο ακραίες συνθήκες (-50 βαθμοί), που έμεινε στην ιστορία ως το “Serum Run”. Ο Seppala ήταν ο ενδιάμεσος οδηγός της σκυταλοδρομίας ζωής, που έκανε και τη πιο δύσκολη διαδρομή καθώς θεωρείτο ο πιο έμπειρος για κάτι τέτοιο. “Αρχηγός” στο δικό του έλκηθρο, ήταν ο αληθινός Togo. Συνολικά, έλαβαν μέρος 20 άνθρωποι για τη μεταφορά του ορού, με πέντε οδηγούς ελκήθρων και τα σκυλιά τους, να είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Μέχρι το 1921 εξάλλου περισσότεροι από 15.000 αμερικανοί πολίτες είχαν πεθάνει από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Ο θρυλικός “Αγώνας Ορού” που διήρκησε συνολικά έξι ημέρες, γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Αλάσκα ως ετήσια εορτή. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Seppala τιμήθηκε στη Νέα Υόρκη για τη προσφορά του από τον ίδιο τον Ρόαλντ Αμούνδσεν, ενώ στη Νέα Υόρκη στήθηκε και άγαλμα για τον Μπάλτο, τον σκύλο επικεφαλής του τελευταίου μέρους της διαδρομής του “Serum Run”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα