Υπάρχουν πιθανότητες να έχετε φιλήσει ένα νεκρό κορίτσι του 19ου αιώνα

Υπάρχουν πιθανότητες να έχετε φιλήσει ένα νεκρό κορίτσι του 19ου αιώνα
Μάσκα της Άγνωστης του Σηκουάνα youtube

Πώς ένα κορίτσι που πνίγηκε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του 1880, έγινε το πιο φιλημένο άτομο στην ιστορία. Η ανατριχιαστική ιστορία της Άγνωστης του Σηκουάνα.

Ίσως δεν έχετε ακούσει για την L’Inconnue de la Seine (την Άγνωστη του Σηκουάνα) αλλά υπάρχουν πιθανότητες να την έχετε φιλήσει στο στόμα. Πρόκειται, άλλωστε, για τα πιο φιλημένα χείλη στην ιστορία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, το σώμα μιας νεαρής γυναίκας ανακαλύφθηκε πνιγμένο στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη, αν και την εποχή εκείνη θεωρήθηκε ότι ήταν αυτοκτονία. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς τότε δεν ήξερε ποια ήταν.

Το 1881 στη Γαλλία, ο τρόπος ταυτοποίησης των νεκρών ήταν ιδιαίτερος. Οι αξιωματούχοι συχνά έπαιρναν ένα πτώμα και το τοποθετούσαν στο παράθυρο ενός κρύου δωματίου για να το βλέπουν οι άνθρωποι, μήπως και κάποιος το αναγνωρίσει.

Αυτά τα παράθυρα ήταν αρκετά δημοφιλή στους ανθρώπους εκείνη την εποχή. “Δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο στο Παρίσι που να προσελκύει περισσότερους θεατές από αυτό”, σύμφωνα με μια γκραβούρα από το Άγνωστο Παρίσι (1893), κάτι που υποδηλώνει ότι δεν ήταν μόνο άτομα με χαμένους φίλους και οικογένεια που κοίταζαν, αλλά και διερχόμενοι.

Ωστόσο, κανείς δεν αναγνώρισε το κορίτσι, που θεωρείται ότι ήταν περίπου 16 ετών. Τοποθετήθηκε σε έναν φτωχικό τάφο. Πριν, όμως, ένας άγνωστος πήρε κάτι από αυτό που έμελλε να αντέξει για αιώνες μετά το θάνατό του: το πρόσωπό του. Δεν είναι γνωστό γιατί ο γιατρός στο νεκροτομείο αποφάσισε να κάνει μια μάσκα θανάτου, αν και οι φήμες τον θέλουν να ενθουσιάστηκε από την ομορφιά της.

Οι μάσκες, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, έγιναν ανάρπαστες, με καλλιτέχνες και συγγραφείς να τις τιμούν δεόντως. Το πρόσωπό της άντεξε για χρόνια, όταν στη δεκαετία του 1950 ένας κατασκευαστής παιχνιδιών, ο Asmind S. Laerdal, το χρησιμοποίησε ως μοντέλο για το πρόσωπο μιας μαλακής πλαστικής κούκλας με το όνομα Anne.

Όταν, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο Δρ Peter Safar βρήκε μια μέθοδο ανάνηψης που περιλαμβάνει το “φιλί της ζωής” και συμπίεση στο στήθος (CPR), πήγε στον Laerdal για βοήθεια σχετικά με το πώς να την διδάξει σε όλο τον κόσμο. Ο Laerdal βρήκε την ευκαιρία και μαζί δούλεψαν σε μια κούκλα CPR που μοιάζει ζωντανή. Αν έχετε περάσει από εκπαίδευση για τις πρώτες βοήθειες, πιθανότατα έχετε φιλήσει την Resusci Anne.

Και έτσι ένα πνιγμένο κορίτσι πριν από περισσότερα από 100 χρόνια έγινε “το πιο φιλημένο άτομο” όλων των εποχών. Εκτιμάται ότι οι κούκλες και η εκπαίδευση ανθρώπων με αυτές, έχουν σώσει περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα