Η κρίση διώχνει τους μετανάστες από την Ελλάδα

Η κρίση διώχνει τους μετανάστες από την Ελλάδα
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΥΠΑΤΙΑ (EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Ολοένα και αυξάνονται οι λαθρομετανάστες που καταθέτουν αίτηση επαναπατρισμού. Διαβάστε γιατί ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα μας

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και έχει περιορίσει τον αριθμό θέσεων εργασίας έχει ωθήσει χιλιάδες μετανάστες να στραφούν στον εθελοντικό επαναπατρισμό.

Με τις αιτήσεις επαναπατρισμού λαθρομεταναστών να αγγίζουν τις 5.000 κυρίως από όσους προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011 επαναπατρίστηκαν 2.300 μετανάστες, ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 έγιναν περισσότεροι από 1.000 επαναπατρισμοί αλλοδαπών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.

Η αυξανόμενη υποβολή αιτήσεων από μετανάστες για επαναπατρισμό, όπως καταγράφεται τόσο από την Ελληνική Αστυνομία όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος, όπως σημειώνουν “Τα Νέα”, συνδέεται με την οικονομική κρίση και τον περιορισμό των θέσεων εργασίας.

Ο δεύτερος συνδέεται με τις δυσκολίες να περάσουν από την Ελλάδα σε άλλη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και την πρόβλεψη της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν καταφέρουν να φτάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κινδυνεύουν να απελαθούν ξανά προς την Ελλάδα.

“Με τα χρήματα τα οποία είναι να διατεθούν για τους λαθρομετανάστες, σε συνεργασία με τις πρεσβείες, πρέπει να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους” τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, προκρίνοντας τη λύση του εθελοντικού επαναπατρισμού.

Ανάλογη είναι και η άποψη της Κομισιόν, που συγχρηματοδοτεί κατά 75% το πρόγραμμα. “Η Επιτροπή τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ τού να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να προωθήσει στα ετήσια προγράμματά της τον εθελοντικό επαναπατρισμό αντί του αναγκαστικού”, επισήμανε η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού καλύπτει τα έξοδα επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους, ενώ οι αρμόδιοι φορείς αναλαμβάνουν όλα τα διαδικαστικά από την έκδοση εισιτηρίου και τη μεταφορά στο αεροδρόμιο μέχρι τη διασφάλιση ενός συνδέσμου στην πατρίδα τους και τη χορήγηση μικρού οικονομικού βοηθήματος γύρω στα 300 ευρώ.

Το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού, σύμφωνα με την Κομισιόν, ξεκίνησε το 2009 με πρόβλεψη κονδυλίων ύψους 1,75 εκατομμυρίων ευρώ για επαναπατρισμό 600 μεταναστών. Το ετήσιο πρόγραμμα του 2010 περιλαμβάνει τον επαναπατρισμό 2.000 – 3.000 μεταναστών και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι στα τέλη Ιουνίου 2012. Αντιστοίχως, το πρόγραμμα του 2011 προβλέπει τον επαναπατρισμό άλλων 5.000 – 6.000 μεταναστών με κόστος 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα