Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος

Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Υπάρχει μια φράση που αποδίδεται στη γυναίκα του Μαρξ, Τζένη. "Θα ήθελα ο αγαπητός μου Καρλ να μπορούσε να ασχοληθεί λίγο και με την απόκτηση του κεφαλαίου, εκτός από τη συγγραφή του" φέρεται να είπε με παράπονο. Εμείς πάλι θα θέλαμε να ασχοληθείτε λίγο και με κάτι άλλο, εκτός από την απόκτησή του

Το ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου αντιπροσωπεύει ένα χαρακτηριστικό ιδεότυπο αντιπαθών πολιτικών για την ελληνική κοινωνία, στο πρόσωπο των οποίων αναπαράγονται όλα τα στερεότυπα κλισέ που ξεκινούν από τους πλούσιους αριστερούς που "ήρθαν να μας σώσουν" και φτάνουν σε σενάρια συνομωσίας για αμερικανικά ιδρύματα που επιθυμούν να καθορίσουν τις τύχες της χώρας. Για την ελληνικά δεξιά είναι το δραχμικό ζεύγος , για κάποιους στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αποικιοκράτες και σίγουρα για όλους μια οικογένεια πολύ πλούσιων που θα παρουσίαζε κάποια στιγμή στοιχεία αντουανετισμού.

Άρα ορθά εκτίμησαν στο "σύστημα Νέα Δημοκρατία" ότι υπήρχε η πρώτη ύλη για να στηθεί ένα θέμα που θα μπορούσε να πλήξει την κυβέρνηση και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη αφορμή από την επιδότηση του ενοικίου των δύο υπουργών. Αυτό που δεν υπολόγισαν στην Πειραιώς ήταν πως η ίδια ακριβώς συνθήκη –τα ιδιαίτερα δηλαδή χαρακτηριστικά του ζεύγους Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου- καθιστούν εξίσου εύκολη τη διαχείριση του ζητήματος από το Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας –λες και έστησε την υπόθεση- έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που αποπέμπει υπουργούς για ένα ηθικό ζήτημα αυτής της τάξης μεγέθους και "υποχρεώνει" υπουργούς να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο. Παράλληλα προλαβαίνει ακόμη και το follow up της γαλάζιας επικοινωνιακής καταιγίδας, με αποτέλεσμα σήμερα να κυκλοφορούν τρεις εφημερίδες με πρωτοσέλιδα που χαρακτηρίζουν έκθετο τον πρωθυπουργό γιατί διατηρεί στη θέση του τον κ. Παπαδημητρίου, ενώ ο υπουργός έχει ήδη παραιτηθεί.

Και θα μπορούσε να γίνουν χειρότερα τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία, αν για παράδειγμα η κυβέρνηση θύμιζε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάμβανε, όπως προκύπτει στο πόθεν έσχες του, ένα μικρό ποσό από αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Άντε να βρεις το νόμιμο και το ηθικό!

Πλέον η κυβέρνηση από εγκαλούμενη βγαίνει επιτιθέμενη και ζητά τις παραιτήσεις από τα θεσμικά τους καθήκοντα, όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis. Και εδώ που τα λέμε έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, όταν ο Πρωθυπουργός έχει αποπέμψει δύο υπουργός γιατί ευνοήθηκαν από νόμο τι κυβέρνησης του, που αντίκειται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Απλά μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας σε μια χώρα που για τρεις ημέρες έζησε επιτέλους στον αστερισμού του πραγματικού λαϊκισμού, καθώς ασχολούμαστε με την υπόθεση δύο υπουργών που σε δύο χρόνια επιδοτήθηκαν –βάσει νόμου- με επιπλέον 22.000 ευρώ, όταν το σύνολο του ανώτερου πολιτικού προσωπικού απολαμβάνει προνόμια που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες απρόσκοπτης τέλεσης των καθηκόντων τους, αλλά δημιουργούν συνθήκες πλουτισμού.

Η αντιφατικότητα με την οποία προσεγγίζουμε τέτοιου τύπου θέματα δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις 10 Αυγούστου του 2015, 4 μόλις ημέρες μόλις πριν περάσει η επίμαχη διάταξη της επιδότησης ενοικίου, στο Μαξίμου συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

"Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…", τόνιζε τότε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύσκεψη. Πόσο πολύ εκθέτει την κυβέρνηση η τροπολογία που πέρασε λίγες ημέρες μετά; Είναι δυνατό να μην έχει ζητηθεί ακόμη η παραίτηση του ανθρώπου που την εμπνεύστηκε; Και δεν ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου.

Τελικά το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των βουλευτών –σε αντίθεση με την επιδότηση ενοικίου- δεν κατέβηκε προς ψήφιση ποτέ, αλλά πράγματι κάποιες αλλαγές έγιναν τελικά την άνοιξη του 2017. Με τα προνόμια όμως των βουλευτών να παραμένουν και ο μισθός τους να είναι εξωπραγματικός για το μέσο εργαζόμενο.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στη γειτονική Κύπρο, που η επιτυχημένη κυβέρνηση Αναστασιάδη έβγαλε από τα μνημόνια. Αυτές τις ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για αφορολόγητο φιλοδώρημα θα λάβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη που δεν θα επαναδιοριστούν. Το ποσό αυτό που πλησιάζει τις €100.000 για όσους συμπλήρωσαν πενταετή θητεία σε υπουργικό θώκο, παραχωρείται ως επιβράβευση για την προσφορά τους στον τόπο!

Το βασικό ερώτημα είναι λοιπόν αν αρκούν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ισχυρίζεται ο πολιτικός φιλελευθερισμός για να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και η απάντηση προφανής. Ας κρατήσουμε μόνο αυτό που μας λέει ο Τζ. Α. Κοέν. "Δεν αρκεί ούτε η ιστορία ούτε γενικώς η πολιτική – απαιτείται πρώτα απ’ όλα μια ηθική επανάσταση, μια επανάσταση στην ανθρώπινη ψυχή". Αν θέλεις την ισότητα, καταλήγει ο Κοέν, δεν μπορείς να είσαι τόσο πλούσιος.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος του NEWS 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7.

ADVERTISING

SHARE: