ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί η κα Κεραμέως

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί η κα Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως eurokinissi

Ως μονοδρόμο βλέπει την παραίτηση Κεραμέως η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση.

Την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως ζητά με ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση-κόλαφος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά πέντε δυνατά «σκαμπίλια» δέχτηκε το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η υπουργός κυρία Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) υπ` αρ. 50/2021 απόφασή της (https://www.dpa.gr/sites/default/files/2021-11/50_2021anonym.pdf). Τα ραπίσματα αυτά προστίθενται στον ατελείωτο κατάλογο των αποτυχιών στην πανδημία, του αυταρχικού αντιδημοκρατικού κατήφορου εναντίον των εκπαιδευτικών, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της θεσμικής παράκαμψης και της απόλυτης αναστάτωσης που έχει επέλθει στη δημόσια εκπαίδευση επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την απόφασή της σχετικά με τη διενέργεια της τηλεκπαίδευσης, η Αρχή, δικαιώνει τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, και με τη μορφή πέντε αυστηρότατων επιπλήξεων καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας σειρά παραβιάσεων της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου προσώπων, το σύνολο δηλαδή των συμμετεχόντων στο υπονομευμένο και άκρως επικίνδυνο εγχείρημα εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της εταιρίας Cìsco. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε εξαρχής σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Η Αρχή μάλιστα επισημαίνει πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι η χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που από το καλοκαίρι του 2020, ακύρωσε τη σύμβαση ΕΕ-ΗΠΑ για τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρίες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή του έτους αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία Cisco που μια ολόκληρη περίοδο παρουσιάζονταν από την κυρία Κεραμέως ως άδολος και γαλαντόμος «ευεργέτης», αμείβονταν αδρά, με τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ ετησίως μέσω του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2». Δηλαδή, η περίφημη «δωρεά» δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμη σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε φιλική της εταιρία. Η Cisco όχι μόνο δεν παρείχε τίποτα δωρεάν, όπως η ίδια η υπουργός Παιδείας ομολόγησε, αλλά επιδοτήθηκε κι από πάνω από την κυβέρνηση και διευκολύνθηκε να αποσπάσει τα προσωπικά δεδομένα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με προφανές εμπορικό και οικονομικό όφελος.

Η υπουργός Παιδείας θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, ότι προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Η υπουργός έλεγε ξεδιάντροπα ψέματα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η τηλεκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τη Cisco. Αρνούνταν για μήνες την δημοσιοποίηση εγγράφων και φρόντιζε να βρίσκονται άτομα του στενού της περιβάλλοντος στη θέση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου. Είναι προφανές ότιμετά από αυτά τα ατοπήματα η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί πλέον να στέκεται ούτε μία ώρα στη θέση της.

Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Οι προεκτάσεις πολλές. Οι πολιτικές και άλλες ευθύνες πασιφανείς και θα αναζητηθούν. Αφορούν και στον υπουργό επικρατείας αρμόδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση κ. Πιερρακάκη, ο οποίος ως επιτελικός βραχίονας υποβοήθησε την υπουργό Παιδείας να αποφύγει τη διαγωνιστική διαδικασία και να εντάξει τη χρηματοδότηση της Cisco στο ‘ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2″, τη στιγμή που ήδη εκτενή δημοσιεύματα, παρεμβάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και καταγγελίες είχαν παρουσιάσει το μέγεθος του σκανδάλου και την καταπάτηση της Εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κατέστη έτσι συνεργός και συνυπεύθυνος.

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως εις ώτα μη ακουόντων για τους κινδύνους. Ζητήσαμε ήδη από τον Απρίλιο του 2020 τη διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη της όποιας επείγουσας ανάγκης και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία εθνικής υποδομής τηλεκπαίδευσης, ώστε, να μην εξαρτάται η χώρα μας από κανέναν ιδιώτη σε αυτόν τον τομέα και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση συμφερόντων αρνήθηκε. Εδώ που έχουμε φτάσει, αν υπάρχει πρωθυπουργός κι αν συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί, οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της βαρύτατα εκτεθειμένης υπουργού του και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την κάλυψη που ο ίδιος παρείχε στο πρωτοφανές αυτό σκάνδαλο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα