ΠΟΥ: 20 ιδρύματα στη μάχη για το εμβόλιο – Τι ισχύει για τις μάσκες

ΠΟΥ: 20 ιδρύματα στη μάχη για το εμβόλιο – Τι ισχύει για τις μάσκες
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. AP

Στο ζήτημα της χρήσης μάσκας για προστασία από τον κορονοϊό, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τι δήλωσε για την πορεία της παρασκευής εμβολίου.

Οι μάσκες μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού και η εκτεταμένη χρήση τους στον πληθυσμό δικαιολογείται μόνο σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε νερό για το πλύσιμο των χεριών ή όταν η σωματική αποστασιοποίηση είναι δύσκολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση. Οι μάσκες από μόνες τους δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία Covid19», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

Στην ενημέρωσή του για την πανδημία του κορονοϊού, ο Τέντρος τόνισε πως οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, ως μέρος ενός γενικότερου εξοπλισμού, για προστασία από τον ιό, ενώ υπογράμμισε πως όσοι φοράνε μάσκες, θα πρέπει να γνωρίζουν τον σωστό και ασφαλή τρόπο εφαρμογής και αφαίρεσής τους, παραπέμποντας τον κόσμο να διαβάσει τις οδηγίες που έχει εκδόσει ο ΠΟΥ.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η κοινότητα του ΠΟΥ προτείνει τη χρήση μάσκας σε όσους πάσχουν από κορονοϊό, σε εκείνους που φέρουν συμπτώματα, αλλά και στους συνοδούς των ασθενών, ενώ ανέφερε πως είτε τελικά κάποιος αποφασίσει να φορέσει μάσκα είτε όχι, θα πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως οι κανόνες υγιεινής και συγκεκριμένα: να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να βήχουμε ή να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας και αν μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπενθύμισε ότι περισσότερες από 70 χώρες έχουν ριχτεί στη μάχη αναζήτησης αποτελεσματικής θεραπείας για τον Covid-19, ενώ περίπου 20 ιδρύματα και εταιρείες αγωνίζονται να παρασκευάσουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερες από 60 κλινικές ή προ-κλινικές μελέτες για τη θεραπεία και το εμβόλιο εναντίον της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές προκρίνουν τη χρήση μάσκας μόνο για τους ασθενείς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους συνοδούς ασθενών.

Ο ΠΟΥ καταδικάζει “ρατσιστικές δηλώσεις” ερευνητών

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε σήμερα τις «ρατσιστικές δηλώσεις» ερευνητών που ανέφεραν προσφάτως την Αφρική ως ένα «πεδίο δοκιμών» για να εξεταστεί ένα πιθανό εμβόλιο εναντίον του Covid-19, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να καταγγέλει «την κληρονομιά μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας».

«Αυτού του είδους οι ρατσιστικες δηλώσεις δεν βοηθούν καθόλου για να προχωρήσουμε. Έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα αλληλεγγύης. Η Αφρική δεν μπορεί και δεν θα γίνει ένα πεδίο δοκιμών για οποιοδήποτε εμβόλιο», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Η κληρονομιά της αποικιοκρατικής νοοτροπίας πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση από Νιγηριανού δημοσιογράφου.

Ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στους επιστήμονες που έκαναν αυτή την πρόταση.

Την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας Inserm, ο Γάλλος γιατρός Ζαν Πολ Μιρά, διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι, υπονόησε ότι μια πιθανή θεραπεία για τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να δοκιμαστεί στην Αφρική.

Ο διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ συζητούσε το θέμα του εμβολίου BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία εναντίον του νέου κορονοϊού.

Ο Μιρά ρώτησε: «Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες;».«Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους».

Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική… Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το να σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία».

Ο διάλογος αυτός των Γάλλων επιστημόνων, οι οποίοι ζήτησαν έπειτα συγγνώμη, προκάλεσαν οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάστηκαν από ενώσεις και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν αντιπροσωπεύουν την θέση των γαλλικών αρχών».

«Είναι ντροπιαστικό και τρομακτικό να ακούμε επιστήμονες να λένε τέτοια πράγματα στον 21ο αιώνα. Τους καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο», κατέληξε ο Τέντρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα