Νέα Ζηλανδία: Βρέθηκαν λείψανα ανθρακωρύχων 11 χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή

Νέα Ζηλανδία: Βρέθηκαν λείψανα ανθρακωρύχων 11 χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή
Έκρηξη στο ορυχείο Pike River τον Νοέμβριο του 2010 AP images

Λίγες μόλις ημέρες πριν την 11η επέτειο της καταστροφής στο ορυχείο Pike River, βρέθηκαν λείψανα των 29 ανθρακορύχων που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη καταστροφή.

Τα λείψανα κάποιων από τους εργάτες που σκοτώθηκαν στην καταστροφή στο ορυχείο Pike River, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε ορυχεία στη Νέα Ζηλανδία, βρέθηκαν περισσότερο από μια δεκαετία μετά την έκρηξη.

Η έκρηξη τον Νοέμβριο του 2010 σκότωσε 29 εργάτες και πολλές από τις οικογένειες δίνουν μάχη για να βρεθούν τα λείψανα των αγαπημένων τους από τότε. Η τραγωδία των ορυχείων – η χειρότερη της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία 100 χρόνια – είχε απήχηση σε όλο τον κόσμο: μεταξύ των ανδρών που έχασαν τη ζωή τους ήταν 24 Νεοζηλανδοί, δύο Αυστραλοί, δύο Βρετανοί πολίτες και ένας Νοτιοαφρικανός.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη, μόλις δύο ημέρες πριν από την 11η επέτειο της καταστροφής, ότι ορισμένα από αυτά τα λείψανα ανθρώπων βρέθηκαν – αλλά ότι βρίσκονταν στο πιο μακρινό σημείο του ορυχείου και δεν μπορούσαν να ανακτηθούν. “Εικόνες από τις γεωτρήσεις επιβεβαιώνουν δύο θανάτους, δύο πτώματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει και τρίτο σώμα”, δήλωσε ο Ch Supt Peter Read, σύμφωνα με τον Guardian.

“Είναι μια πραγματικά έντονη υπενθύμιση του πόνου, της απώλειας”, είπε ο Ριντ, “αλλά προσθέτουν σε μια εικόνα της έρευνας και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν να λάβουν κάποιες απαντήσεις για τις οικογένειες”.

“Ενώ δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε τα λείψανα, εργαζόμαστε με ιατροδικαστές για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα ταυτοποιήσουμε”, είπε.

Η αστυνομία εξακολουθεί να διεξάγει ποινική έρευνα για την έκρηξη σε ορυχείο. Το 2012 διαπιστώθηκε ότι οι προειδοποιήσεις ασφαλείας αγνοήθηκαν στον χώρο και ότι οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να το επιθεωρήσουν αποτελεσματικά. Κανένα άτομο δεν διώχθηκε ποτέ για την καταστροφή.

Ο Read είπε ότι η τωρινή ανακάλυψη “δεν ήταν απροσδόκητη” και είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου. “Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν 29 άνδρες εκεί κάτω και ανοίγουμε γεωτρήσεις σε περιοχές όπου γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι εργάζονταν”, είπε ο Read. “Με παλιά τεχνολογία, ήμασταν τυχεροί αν μπορούσαμε να δούμε πέντε ή 10 μέτρα – τώρα μπορούμε να δούμε 40 ή 50 μέτρα”.

Η αστυνομία είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει εικασίες για το αν θα προκύψουν διώξεις από τις νέες εικόνες και ότι δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είχε ξοδέψει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας για την εξερεύνηση της σήραγγας πρόσβασης σε μια προσπάθεια να βρει τα λείψανα. Φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί αυτήν την αποστολή, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αστυνομική έρευνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα