Μειώνεται (και ακριβαίνει) το αμερικανικό Ουίσκι στην Ευρώπη

Μειώνεται (και ακριβαίνει) το αμερικανικό Ουίσκι στην Ευρώπη
Ουίσκι jagcz/123RF

Πτώση 11% στις εξαγωγές ουίσκι το β΄ εξάμηνο του 2018. Ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν δασμούς 10% έως 25%, λόγω των δασμών του Τραμπ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Οι εξαγωγές αμερικανικού ουίσκι μειώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω των υψηλών τελών της χώρας μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν δασμούς που κυμαίνονταν από 10% έως 25% στο αμερικανικό ουίσκι και μπέρμπον πέρυσι, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 11% στις εξαγωγές ουίσκι κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Για τους πρώτους έξι μήνες του 2018, οι εξαγωγές ουίσκι αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017, με τη βοήθεια εταιρειών, όπως η Jack Daniels, και των ταχυμεταφορών στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρώπη, πριν από την επιβολή των δασμών.

Συνολικά για το σύνολο του έτους 2018, οι εξαγωγές ουίσκι αυξήθηκαν κατά 5,1% στα 1,18 δισ. δολάρια, ωστόσο πολύ χαμηλότερα σε σχέση με την άνοδο του 16% που παρατηρήθηκε το 2017.

Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 13,4% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την άνοδο κατά 33% στους πρώτους έξι μήνες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επέβαλε δασμό 25% για το αμερικανικό ουίσκι, είναι η μεγαλύτερη αγορά για το αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των συνολικών εξαγωγών.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός σε συνδυασμό με τις δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για τις προστατευτικές πολιτικές του Τραμπ, ανησυχούν ιδιαίτερα τον παρασκευαστή του Jack Daniel’s.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 53% των πωλήσεών της πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Μετά την αύξηση των δασμών, όμως, το αμερικανικό ουίσκι θα αποτελεί σταδιακά “είδος πολυτελείας”, καθώς θα γίνει πολύ πιο ακριβό για τους μη Αμερικανούς. Το αμερικανικό μπέρμπον είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα – θύματα των δασμών με τις επιπτώσεις, όπως περιγράψαμε παραπάνω, να φαίνονται ήδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα