Pandora Papers: Ο επιχειρηματίας που κατασκεύασε το παλάτι Ερντογάν έστησε φοροδιαφυγή-μαμούθ

Pandora Papers: Ο επιχειρηματίας που κατασκεύασε το παλάτι Ερντογάν έστησε φοροδιαφυγή-μαμούθ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2021 Yves Herman / Associated Press

Επιχειρηματίας της εμπιστοσύνης και της εύνοιας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε με δύο off shore ένα μεγάλο πάρτι φοροδιαφυγής όπως αποκαλύπτουν τα Pandora Papers.

Τα Pandora Papers δεν θα μπορούσαν να μην “ακουμπήσουν”, έστω και εμμέσως, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλωστε στην έρευνα πήρε ενεργά μέρος το τουρκικό τμήμα της DW με έρευνες που κράτησαν πολλούς μήνες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διέρρευσαν και με όσα ερεύνησαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται προστατευόμενος του Ερντογάν, όχι μόνο πήρε πολλούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ τα τελευταία χρόνια αλλά διευκολύνθηκε στην ίδρυση off shore εταιριών στην οποία τοποθέτησε ένα συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 200εκ δολαρίων (και το οποίο, φυσικά, έμεινε αφορολόγητο.

Πώς στήθηκε η φοροδιαφυγή-μαμούθ

Ο Ερμάν Ιλιτσάκ, μεγαλομέτοχος της κατασκευαστικής Rosenans Holding, έχει καταφέρει να κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα.

Το τουρκικό δημόσιο τον βοηθά όσο μπορεί: Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρία κέρδισε 10 δημόσιους διαγωνισμούς για πάσης φύσεως έργα συνολικής αξίας 16 δις δολαρίων.

Για να αποφύγει τη φορολογία, ο Ιλιτσάκ κατέφυγε στο γνώριμο, πια, κόλπο των off shore. Ιδρυσε δύο τέτοιες εταιρίες στη Ελβετία στο όνομα της μητέρας του το 2014 ενώ είχε αναλάβει την κατασκευεί του νέου προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα. Στη μία εταιρία έβαλε 105,52 εκατομμύρια δολάρια και κατά το ίδιος έτοις 104,48εκ μεταφέρθηκαν σε άγνωστο λογαριασμό ως “δωρεά”.

Στη δεύτερη off shore τοποθετήθηκαν άλλα 105, 2 εκατομμύρια δολάρια. Αμφότερες οι εταιρίες έπαιξαν το ρόλο της “βιτρίνας” και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τόσο το 2016 όσο και το 2017 δεν είχαν την παραμικρή οικονομική δραστηριότητα.

Από αυτήν την ενέργεια, το τουρκικό κράτος έχασε φόρους συνολικής αξίας 750ελ λιρών τουρκίας ποσό που αντιστοιχεί στους μισθούς 115.000 εκπαιδευτικών ή στον κόστος ανέγερσης 8 νοσοκομείων όπως αναφέρει χαρακτηρισιτκά η DW.

Ο Ιλιτσάκ πάντως, έχοντας και την εύνοια του Ερντογάν, συνεχίζει να πλουτίζει με αστραπιαίες ταχύτητες. Απλωσε τα πλοκάμια του στη Λιβύη, παίρνει μέρος σε προπαρασκευαστικές εργασίες για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, κλείνει μεγάλες δουλειές και στη Ρωσία (κατασκευή 15 νοσοκομείων) οι οποίες συμφωνήθηκαν μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν το 2019 στη Μόσχα. Business as usual…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα