Τουρκία: Δεκάδες συμφωνίες θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στο Κατάρ

Τουρκία: Δεκάδες συμφωνίες θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στο Κατάρ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2021 AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ντόχα των παραδοσιακών συμμάχων του στο Κατάρ με πλούσια ατζέντα αλλά και μεγάλες ανάγκες.

Ντόχα και Αγκυρα θα υπογράψουν δεκάδες συμφωνίες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ, αλλά η Τουρκία «δεν σχεδιάζει να ζητήσει οικονομική βοήθεια», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι η Ντόχα θεωρεί ότι οι οικονομικές δυσχέρειες της Τουρκίας προσφέρουν ευκαιρίες για το Κατάρ.

Η Τουρκία πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό και νομισματική κρίση έπειτα από διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων.

Πριν από την αναχώρησή του για το Κατάρ σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου «χωρίς διακρίσεις».

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας του Κόλπου, χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την αναχώρησή του από τη Κωνσταντινούπολη.

«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την επανέναρξη του διαλόγου και των διπλωματικών προσπαθειών για την αποφυγή παρεξηγήσεων στην περιοχή του Κόλπου», πρόσθεσε.

Προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Νοέμβριο τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν (MBZ) στην Αγκυρα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής.

Αυτή η πρώτη συνάντηση, η πρώτη από το 2012, είχε ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο εχθρό της Τουρκίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, στενού συμμάχου της Αγκυρας. Ο αποκλεισμός κηρύχθηκε από την Σαουδική Αραβία και ακολούθησαν τα ΗΑΕ.

Η Αγκυρα υποστήριξε την Ντόχα κατά την διάρκεια του αποκλεισμού και οι δύο χώρες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις έκτοτε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο.

…αλλά και πιθανή συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Επίσκεψη στην Ντόχα θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα, την Τετάρτη, και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν (MbS). Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι οι δύο επισκέψεις δεν είναι παρά σύμπτωση.

Σαουδική Αραβία και Τουρκία είναι δύο περιφερειακές αντίπαλες δυνάμεις. Αλλά και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεών τους.

Αξιωματούχος της περιοχής του Κόλπου δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον προγραμματισμό συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ωστόσο οι λεπτομέρειες βρίσκονται υπό συζήτησιν και η συνάντηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε πέρυσι ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, εν μέσω όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα