Τσίπρας για εθνικά: Το 2018 όταν ήμουν πρωθυπουργός βρεθήκαμε απέναντι και οι τουρκικές έρευνες σταμάτησαν

Τσίπρας για εθνικά: Το 2018 όταν ήμουν πρωθυπουργός βρεθήκαμε απέναντι και οι τουρκικές έρευνες σταμάτησαν
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ Thomas Zikos

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκρινε το μοντέλο εφαρμογής μίας διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής "με αρχή, μέση και τέλος" όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά στην συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Παρασκευής στον Αντέννα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις σχετικές ερωτήσεις τόνισε: “Δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλει τέτοιες αξιώσεις ο Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που έχουν τέτοια ένταση. Απέναντι στην απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν αδύναμο και απερχόμενο Πρωθυπουργό αλλά όλο τον ελληνικό λαό.

Το ότι το μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικό είναι αρραγές, δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης όταν αυτή είναι επιζήμια. Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες στη γεωπολιτική σκακιέρα. Θα ήθελα λοιπόν μία εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δεν αρκεί ο Πρωθυπουργός να λέει ότι το αυτονόητο ότι δεν θα ανεχθεί η Ελλάδα απειλή της κυριαρχίας της.

Αν το δόγμα της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης όπως αυτό διατυπώθηκε το 2020 από τον κ. Γεραπετρίτη ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι ναυτικά μίλια, να ξέρουμε ότι αυτό δίνει θράσος στην απέναντι πλευρά για προκλήσεις. Αν πάει δηλαδή ένα ερευνητικό στα 6,5 μίλια από την Κρήτη δεν θα υπάρξει πρόβλημα;

Το 2018 όταν παραβιάστηκε η δυνητική μας υφαλοκρηπίδα ήμουν Πρωθυπουργός.Βρεθήκαμε απέναντι και οι έρευνες σταμάτησαν.

Ασκήσαμε έντονη κριτική στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις γιατί παραχωρήσαμε 6 βάσεις και την Αλεξανδρούπολη επαόριστον και χωρίς ανταλλάγματα. Και έτσι τώρα απλά διεκδικούμε μία καλή κουβέντα και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Είμαστε στην πρώτη τετράδα των χωρών με τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Εχουμε δώσει δις στους Γάλλους για όπλα που θα έρθουν και έχουμε υπογράψει και ένα ελληνογαλλικό μνημόνιο συνεργασίας. Που είναι λοιπόν οι εγγύησεις για την ακεραιότητά μας και που είναι οι πιέσεις;

Τον Ιούνιο του 2019 μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη κερδίσαμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Από τον Ιούλιο του 2019 οι κυρώσεις αυτές ξεχάστηκαν. Είναι δυνατόν να μας απειλεί ο Ερντογάν και να μην υπάρχει πάνω στο τραπέζι η απειλή των κυρώσεων;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα