Έκτακτο δελτίο: Επιδείνωση καιρού με χιόνια, ισχυρές βροχές και παγετό

Έκτακτο δελτίο: Επιδείνωση καιρού με χιόνια, ισχυρές βροχές και παγετό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα ο χιονιάς. Τρεις νεκροί από τον παγετό και δεκάδες προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας. Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες. Αναλυτική πρόγνωση

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10/01/2017) ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τέταρτη (11/01/2017) και από τα δυτικά.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού στο deltiokairou.gr

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (09/01/2017) και αύριο Τρίτη (10/01/2017):

α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.

β. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

γ. Τοπικές καταιγίδες από απόψε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι από απόψε το βράδυ στο Αιγαίο. 2. Την Τέταρτη (11/01/2017) και την Πέμπτη (12/01/2017): α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης. γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι. Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Τρεις νεκροί από τον παγετό και δεκάδες προβλήματα

Μόνο η Αττική φαίνεται πως γλίτωσε από το νέο σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας στη χώρα, καθώς είναι η περιοχή με τα λιγότερα προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Σποράδες και η Εύβοια, με δεκάδες χωριά θαμμένα μέσα στο χιόνι, διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, ενώ γίνονται προσπάθειες διάνοιξης δρόμων ακόμα και με οχήματα του Στρατού.

Ο σφοδρός χιονιάς άφησε πίσω του τρεις νεκρούς, έναν ηλικιωμένο στην ορεινή Ναυπακτία από υποθερμία, μία ηλικιωμένη στην Κομοτηνή από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού και έναν οδηγό εκχιονιστικού στο Καρπενήσι από ανακοπή.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συνεχίζονται από την Πυροσβεστική για τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν αιμοκάθαρσης και συγκεκριμένα από το πρωί έχουν γίνει τρεις τέτοιες μεταφορές στο Ρέθυμνο και μία στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς επίσης μία μεταφορά στη Λέσβο και τρεις στη Λήμνο.

Στην Αττική αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Λ. Πάρνηθος, τη Γ. Παπανδρέου στου Ζωγράφου και την οδό Τραλλέων στο Γαλάτσι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία του πρωί εξαιτίας της επικινδυνότητας που εμφάνιζαν από τον παγετό.

Διαβάστε πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σκόπελος: Μετά από 30 χρόνια το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο

Από το χειμώνα του 1987, όταν το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο, χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να αντικρίσουν και πάλι οι κάτοικοι της Σκοπέλου την ίδια εικόνα. Το πυκνό χιόνι που έπεσε τις τελευταίες ώρες έχει καλύψει όλο το νησί και στις παραλίες έχει αγγίξει το ένα μέτρο.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, αναφέρθηκε στις “άσπρες” μέρες που ξημέρωσαν αλλά και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

“Η Σκόπελος είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πρόσφατων πλημμυρών. Ωστόσο, τώρα έχουμε και προβλήματα από τα χιόνια και τον πάγο. Είναι δύσκολη η μετακίνηση των δημοτών και η κυκλοφορία των οχημάτων” υποστήριξε ο κ.Βασιλούδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται πυρετωδώς για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων κατά προτεραιότητα προς το Κέντρο Υγείας, το ελικοδρόμιο και τα λιμάνια.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση για τον απεγκλωβισμό οικογενειών από τα χιόνια, ενώ μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα