Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Βροχή στην Αθήνα Eurokinissi

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες –που κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις- και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους στην κεντρική και νότια χώρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Αφρικής, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα προκαλέσει μεταβολή του καιρού από αργά το απόγευμα της Παρασκευής και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους όπως περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

 

Μεταφορά σκόνης

Προβλέπεται  μεταφορά σκόνης στις νοτιότερες κυρίως περιοχές της χώρας:

Χάρτης που απεικονίζει την μεταφορά σκόνης από την Αφρική στις 5 Απριλίου 2019/ 09:00

 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την μεταφορά της σκόνης μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη μια υπηρεσία που παρέχεται από το σύστημα CAMS της υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας που υποστηρίζεται από το Copernicus:

Δείκτης προειδοποιήσεων με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το χρονικό διάστημα από Παρασκευή 18:00 έως Σάββατο 06:00UTC( αφορά όλο το 12ωρο)

 

Υετός

Οι βροχοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στα νοτιότερα τμήματα της χώρας και για τον λόγο αυτό παραθέτουμε σχετικό βίντεο με τα ύψη βροχής από την Παρασκευή το βράδυ εως και τις βραδινές ώρες της ερχόμενης Δευτέρας.

Άνεμοι

Πεδίο ανέμων για το Σάββατο 09:00 UTC

 

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί και η έντασή τους πρόσκαιρα θα φτάσει στο νότιο Αιγαίο και τα 8 με 9 μποφόρ. Δείτε παρακάτω το σχετικό video με την προοπτική των ανέμων ανά 3ωρο έως και το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας:

Για τη νέα μεταβολή του καιρού την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις όταν κριθεί αυτό αναγκαίο.

Φυσικά γνωρίζετε ότι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών, ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα