Καιρός Μαΐου: Με πολλές βροχές και θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα

Καιρός Μαΐου: Με πολλές βροχές και θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα
ΒΡΟΧΕΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ Eurokinissi

Πώς θα είναι ο καιρός τον Μάιο. Με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα και με περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο θα κυλήσει ο τελευταίος μήνας της άνοιξης.

Με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα και με περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο θα κυλήσει ο φετινός Μάιος σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του πειραματικού προγράμματος EFFIS της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαικής Ένωσης , τα οποία υποστηρίζονται από το Ευρωπαικό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) .

Ψυχρότερες αέριες μάζες από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα με την επίδραση των ανωτέρων ανέμων και κυρίως μέσω του πολικού αεροχείμαρροι (jet stream) οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του μήνα.

Στον παραπάνω χάρτη διακρίνεται η ροή των ανώτερων ανέμων που μεταφέρουν αυτές τις ψυχρές αέριες μάζες . Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει εντονότερες τέτοιες ψυχρές εισβολές οι οποίες στις 5 και 7 Μαΐου του 1995 και 1989 αντίστοιχα προκάλεσαν ακόμα και χιονοπτώσεις (!) στη Φλώρινα και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος . Για να κατανοήσετε καλύτερα το πως κινούνται οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα (περίπου στα 8 με 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους ) δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Στα προγνωστικά μας στοιχεία ειδικότερα για την δεύτερη εβδομάδα του μήνα από 6 έως και 12 Μαΐου 2019 όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη προβλέπεται έντονη ψυχρή μεταφορά με τιμές 3 βαθμούς κάτω από την μέση κλιματική τιμή στη χώρα μας και κατά 5 βαθμούς κάτω στα βορειοδυτικά Βαλκάνια.

Την Τρίτη εβδομάδα του μήνα και ειδικότερα από 13 έως και 19 Μαΐου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα κεντρικά και κυρίως στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης , ωστόσο στον νότο παραμένουν χαμηλές οι θερμοκρασίες έως και 1,5 βαθμό κάτω από την μέση κλιματική τιμή όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη.

Τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου έρχονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα του μοντέλου GFS , για το οποίο παρουσιάζουμε το μετεώγραμμα της Αθήνας με την τάση της θερμοκρασίας , όπου φαίνεται να κινείται στην στάθμη των 850 mb (hPa) στα επίπεδα των 5 και 13 βαθμών , κάτι το οποίο δεν μας αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε για θερμοκρασίες στην επιφάνεια πάνω από 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Η τάση των βροχοπτώσεων (υετού) για την Αθήνα δείχνει να είναι υψηλή από 13 Μαΐου και μετά , όμως για την Δυτική τη βόρεια το Ανατολικό Αιγαίο δείχνει να είναι σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στον χάρτη που ακολουθεί . Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη με τιμές από 10 έως και 20 χιλιοστά βροχής πάνω από τον μέσο όρο.

Επίπεδα πάνω από τα κανονικά , όχι όμως σημαντικά φαίνονται και στην Τρίτη εβδομάδα Μαΐου κυρίως στην Κρήτη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Δείτε τα προγνωστικά ύψη υετού από το προγνωστικό μοντέλο GFS όπως παρουσιάζονται στη ιστοσελίδα http://www.wetterzentrale.de

Για το τελευταίο δεκαήμερο δεν επεκτεινόμαστε , διότι ως αρχή εδώ και ένα χρόνο από αυτήν την ιστοσελίδα έχουμε ορίσει ως χρονικό ορίζοντα τις 3 προγνωστικές εβδομάδες . Θα επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα σε λίγο καιρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα