Καιρός: Μέχρι 38 βαθμούς στην Αθήνα – Έρχονται βροχές

Καιρός: Μέχρι 38 βαθμούς στην Αθήνα – Έρχονται βροχές
Στιγμιότυπο από την παραλία του Αλμυρού στην Κέρκυρα Eurokinissi

Την Κυριακή η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Τανάγρα με 39.4 βαθμούς , ενώ εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής είχαμε 38.8 βαθμούς στον μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο στα Σπάτα- Οι Χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές.

Μέσα στα προβλεπόμενα όρια της ΕΜΥ, κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες την Κυριακή στη χώρα μας και έφτασαν τους 38 με 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά , ενώ οριακά όπως είχαμε αναφέρει ο υδράργυρος “φλέρταρε” αλλά δεν άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη της ΕΜΥ, αλλά και στον πίνακα που ακολουθεί η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 , ήταν στην Τανάγρα με 39.4 βαθμούς , ενώ εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής είχαμε 38.8 βαθμούς στον μετεωρολογικό σταθμό στο αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Ανάλογες τιμές κατεγράφησαν και από τους αυτόματους σταθμούς του ΕΑΑ με μεγαλύτερη τιμή στη Λάρισα (Χάλκη) και την Κωπαίδα τους 39.9 και στην Τανάγρα τους 39.6 °C.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές και γενικότερα στις περιοχές που επηρεάζονταν από την ευεργετική θαλάσσια αύρα

Έτσι δεν ξεπέρασε ο υδράργυρος τους 30 βαθμούς στη Μεθώνη , τη Σητεία , το Ηράκλειο και το Καστελόριζο . Μέγιστη τιμή τους 31 βαθμούς είχε η Καβάλα , η Κάρπαθος , η Κεφαλονιά , η Χίος και η Λέρος .

Αξίζει να σημειώσουμε οτι στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας η θαλάσσια αύρα έδρασε ευεργετικά , όπου γύρω στις 15:30 το απόγευμα η θερμοκρασία στο Λαύριο δεν ξεπερνούσε τους 29 βαθμούς και στη Ραφήνα τους 31 , την ίδια ώρα η θερμοκρασία στη Ν. Φιλαδέλφεια και στην Ελευσίνα έφτανε τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Τα προγνωστικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις από αυτά που είχαμε επισημάνει και έτσι για σήμερα θερμοκρασίες πάνω από τους 35 βαθμούς θα σημειωθούν στις περιοχές που απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα και αυτές είναι η Θεσσαλία , η Ανατολική Στερεά , Εύβοια Ανατολική Πελοπόννησος και μέρος της Βόρειας Ελλάδος και της Κρήτης. . Καθοριστικό ρόλο για την διαμόρφωση των θερμοκρασιών θα έχουν σήμερα οι Δ-ΒΔ άνεμοι αλλά και η νέφωση από το μεσημέρι και μετά .

Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι από τη μια μεριά θα τείνουν να ανεβάσουν σε τοπικό επίπεδο τη θερμοκρασία , ενώ από την άλλη μεριά οι υψηλές και οι μεσαίες νεφώσεις που θα αναπτυχθούν θα “φρενάρουν” την ανοδική πορεία του υδραργύρου.

Στον παραπάνω χάρτη με πράσινο χρωματισμό απεικονίζονται οι υψηλές νερώσεις ,ενώ με το μωβ χρώμα οι περιοχές που θα έχουν και υψηλές αλλά και μεσαίες νεφώσεις.

Οι βροχές θα αρχίσουν από το απόγευμα να επηρεάζουν τα βορειοδυτικά τμήματα και βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα βρέξει σχεδόν σε όλη τη Μακεδονία ,σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου και τοπικά στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς , κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του νομού , καθώς στα δυτικά και τα Βόρεια από το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται αραιές νεφώσεις .

Αυτό απεικονίζεται στον χάρτη που ακολουθεί , όπου απεικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια η θερμοκρασιακή κατανομή.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται βαθμιαία αύξηση των νεφώσεων και μετά το μεσημέρι προβλέπεται να εκδηλωθούν μπόρες η καταιγίδες . Το βράδυ τα φαινόμενα δεν αποκλείεται τοπικά να είναι έντονα . Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Για την μεσοπρόθεσμη προοπτική του καιρού θα παραθέσω το μετεώγραμμα της Αθήνας στο οποίο άμεσα φαίνεται η κατά 8-10 περίπου βαθμούς της θερμοκρασίας στην στάθμη των 850 hPa , παράλληλη εκδήλωση φαινομένων αστάθειας το επόμενο πενθήμερο.

Στη γενική τάση του καιρού πάντως μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν διαφαίνεται κάποια αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας και απ οτι δείχνουν τα στοιχεία θα βρισκόμαστε μεταξύ 33 και 36 βαθμών με κάπως πιο χαμηλές τιμές από την Τρίτη έως την ερχόμενη Παρασκευή .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα