Κακοκαιρία: Τα κύρια χαρακτηριστικά και οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Κακοκαιρία: Τα κύρια χαρακτηριστικά και οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Φυτό κατα την διάρκεια της χιονόπτωσης Eurokinissi

Ο Μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, με τη βοήθεια δορυφορικών απεικονίσεων, αναλύει το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα σαρώσει τη χώρα ξεκινώντας από τα δυτικά - Τα ακραία φαινόμενα και η διάρκεια.

Βαρομετρικό χαμηλό έχει δημιουργηθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από το Ιόνιο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας το οποίο την Τρίτη θα κινηθεί ανατολικά και θα ενισχύσει το επιφανειακό χαμηλό στην περιοχή του Αιγαίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά όπως αυτά περιγράφονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε από χθες μεσημέρι η ΕΜΥ.

Προγνωστικός χάρτης 500 hPa-Επιφάνειας με υετό και αντίστοιχη δορυφορική εικόνα της Δευτέρας 18:00 UTC Eumetsat-EMY

Η μεταβολή θα μας φανεί (αλλά και θα είναι σημαντική) διότι σήμερα σε πολλές περιοχές βρισκόμασταν στον αντίποδα καθώς φτάσαμε ακόμη και ξεπεράσαμε, τα όρια των θερμοκρασιών του Μαρτίου για το δεύτερο δεκαήμερο, με τον υδράργυρο να φτάνει στη Λαμία στους 26.7 βαθμούς (παλαιότερο ρεκόρ οι 26.6 βαθμοί από 24/3/1977), στο Άργος είχαμε 26.8, στο Άστρος 24.8, στις Σέρρες 23.9 βαθμούς και στην Θεσσαλονίκη 22.4 βαθμούς Κελσίου.

1. Αναφορά στις βροχοπτώσεις

Δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το χρονικό διάστημα από Τρίτη 12:00 έως και Τετάρτη 12:00 UTC ( αφορά όλο το 24ωρο)

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι ανατολικές περιοχές της χώρας μας και κυρίως τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, η ανατολική Θεσσαλία Στερεά και Εύβοια καθώς επίσης και τα Δωδεκάνησα.

2. Αναφορά στις Χιονοπτώσεις

Περιοχές χιονοπτώσεων από Τρίτη 18:00 έως Τετάρτη 00:00 UTC

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στα κεντρικά μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας της Κεντρικής Στερεάς και πρόσκαιρα στα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

3. Αναφορά στους ανέμους

Πεδίο ανέμων Τετάρτη 00:00 UTC

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι σε όλο το Ιόνιο και θα φτάνουν στα ανοιχτά τα 8 με 9 μπ ενώ στο Αιγαίο οι μεγαλύτερες εντάσεις προβλέπονται στο Βορειοανατολικό και σε μέρος του Κεντρικού Αιγαίου.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών, ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα