Κακοκαιρία Ariel: Πού και πότε θα χτυπήσει – Η ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά

Κακοκαιρία Ariel: Πού και πότε θα χτυπήσει – Η ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά
Κακοκαιρία INTIME NEWS

Μεγάλα ύψη βροχής, συχνότητα κεραυνών και άνεμοι εντάσεων έως 8 μποφόρ τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ariel". Αναλυτική πρόγνωση από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από το βράδυ της Τρίτης (29/11) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01/12).

Κακοκαιρία Ariel: Τα φαινόμενα της Τετάρτης

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία καθώς και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν προγνωστικά για πάνω από 100 mm βροχής, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη με τον 24ωρο υετό.


Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστεί το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), καθώς επίσης βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Ο δείκτης EFI την Τετάρτη

Παραπάνω ο δείκτης EFI (Extreme Forecast Index) δείχνει πορτοκαλί-κόκκινο σήμα για όλες τις ανατολικές περιοχές της χώρας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους ανέμους που λόγω αναγλύφου αλλά και συγκλίσεων στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ενισχύουν σημαντικά τις βροχοπτώσεις. Σημαντικά θα επηρεαστεί η Αττική κυρίως από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, καθώς επίσης ο νομός Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής κυρίως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης , όπως αναφέραμε και παραπάνω.


Η κίνηση όλης της κακοκαιρίας διακρίνεται στο tweet που ακολουθεί:

Από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ βαθμιαία από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Ύψος 12ωρου υετού έως μεσημέρι Πέμπτης

Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζονται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.


Ύψος 12ωρου υετού έως βράδυ Πέμπτης

Ο Δείκτης EFI την Πέμπτη παρουσιάζει τις μέγιστες τιμές στη Μακεδονία, τη Θράκη καθώς επίσης στο Ανατολικό Αιγαίο και μερικώς σε νότια Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Ο δείκτης EFI την Πέμπτη

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Σας υπενθυμίζουμε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού μπορείτε να βρείτε στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο Twitter της υπηρεσίας (@EMY_HNMS). Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ , θα επικαιροποιούνται όποτε κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον 2 φορές το 24ωρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version