Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ
Χιόνια στην Αθήνα eurokinissi

Σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ, ενόψει της κακοκαιρίας "Μπάρμπαρα". Τι προβλέπει.

Με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα και τις σχετικές αναλύσεις, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη κινηθεί νοτιότερα και προκαλούν βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, ενω κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, ακόμη σε χαμηλότερο υψόμετρο. Παράλληλα ήδη επικρατούν θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Για τις επόμενες ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου, η Χαλκιδική και η Θράκη ,αλλά τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση. Από τις προμεσημβρινές ώρες, όμως προβλέπεται ένταση των φαινομένων -τα οποία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο– στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

Οι πρωινές χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια (ώρα 09:10)

Από το απόγευμα θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά), καθώς και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης, όπου εκεί οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές ι κατά περιόδους λόγω της τροφοδοσίας των αερίων μαζών με υγρασία.

Η κάθοδος των αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας νοτιότερα (όπως διακρίνεται στον στον παραπάνω χάρτη των 500 hPa που αναλύθηκε από την ΕΜΥ θα προσδώσει νέα δυναμική στην ψυχρή μάζα που την συνοδεύει.

Στον παραπάνω χάρτη που μας δείχνει την ψυχρή μεταφορά στα 850 hPa (που τόσες φορές αναφέρουμε ) μπορείτε να παρατηρήσετε ότι η ψυχρή εισβολή βρίσκεται μόλις στο ξεκινημά της, καθώς οι κόκκινες καμπύλες που είναι οι ισόθερμες και η πράσινη η ισοϋψής καμπύλη η ισουψής τέμονται κάθετα . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες της τάξεως των -6 βαθμών που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την στάθμη θα κινηθούν νοτιότερα και βρεθούν πάνω από την Αττική και την Κεντρική Ελλάδα όπως δείχνουν και τα προγνωστικά στοιχεία .

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις που ήδη εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση. Στη συνέχεια τη Δευτέρα κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη , ενω την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (στις προσήνεμες προς τον βοριά περιοχές καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Σας επισημαίνουμε ότι τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο , ενώ η βάρδια του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου αλλά και των λοιπών Διευθύνσεων Υποστήριξης της ΕΜΥ , βρίσκονται σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο . Σημειώνεται τέλος ότι η ΕΜΥ κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας θα εκτελεί επι πλέον μετρήσεις ανώτερης ατμόσφαιρας ( ραδιοβολήσεις ) για την καλύτερη ανάλυση και παρακολούθηση του φαινομένου .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα