Κατά φαντασίαν καύσωνας: Η αληθινή πρόγνωση και οι… μετεωτρομολόγοι

Κατά φαντασίαν καύσωνας: Η αληθινή πρόγνωση και οι… μετεωτρομολόγοι
Στιγμιότυπο από παραλία Eurokinissi

Οι πραγματικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, για την παραπληροφόρηση και όσους σκόπιμα τρομοκρατούν.

Από την προηγούμενη εβδομάδα σημείωνα χαρακτηριστικά ότι αυτό το κύμα ζέστης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καύσωνας, αφού η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι κάτω από τους 39 βαθμούς – με εκτιμώμενες μέσες μέγιστες περί τους 35 βαθμούς Κελσίου – ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 20 με 22 βαθμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Με σεβασμό προς το επάγγελμά μου αλλά και προς τους αποδέκτες της πρόγνωσης που δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες πολίτες , είχα αναφερθεί τι χαρακτηρίζουμε καύσωνα και θα παρακαλούσα ο ορισμός αυτός να γίνει σεβαστός και να μην εκτρεπόμαστε «δημοσιογραφική αδεία» σε υπερβολές

Σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, στην ΕΜΥ χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.

2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.

3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.

4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Για ευνόητους λόγους από πολλά μέσα ενημέρωσης , γίνονται αποδεκτές οι δηλώσεις ανθρώπων που μόνο κατά δήλωσή τους χαρακτηρίζονται «μετεωρολόγοι» και οι οποίοι για λόγους εντυπωσιασμού ή προβολής τους φουσκώνουν τις θερμοκρασίες και τις φτάνουν στα όρια του καύσωνα , δηλαδή σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις προβλεπόμενες. Η ΕΜΥ αγαπητοί φίλοι δεν έχει να κρύψει κάτι είτε αφορά τις θερμοκρασίες ή τα έντονα φαινόμενα. Στο παρελθόν έχω αναφερθεί σε ανάλογα φαινόμενα παραπληροφόρησης από ανθρώπους οι οποίοι τρομοκρατούν χωρίς λόγο τον κόσμο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κλικς και η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων που τους φιλοξενούν. Η δουλειά μας στην ΕΜΥ είναι να σας ενημερώνουμε υπεύθυνα και όσο μπορούμε ακριβέστερα και εγω προσωπικά ευχαριστώ τα μέσα ενημέρωσης που φιλοξενούν τις απόψεις μου.

Ας δούμε τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του καιρού για αύριο Πέμπτη όπως αποτυπώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ , όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα κεντρικά και νότια τμήματα καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 

 

Την Παρασκευή  οι θερμότερες περιοχές αναμένεται να είναι η Θεσσαλία και η Δυτική Πελοπόννησος με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 36-37 βαθμούς Κελσίου, ενώ θερμοκρασίες περίπου 34-35 βαθμών Κελσίου αναμένεται να σημειωθούν σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και τα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα.

ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Το Σάββατο οι θερμές αέριες μάζες που μας επηρεάζουν θα κινηθούν γρήγορα ανατολικότερα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις θερμότερες περιοχές να εντοπίζονται στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στη Θεσσαλία. Πάντως από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα δυτικά, θα αρχίσουν να πνέουν δυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.

ΧΑΡΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ

 

Την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει και θα επικρατήσει άστατος καιρός με δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους 4 με 5 και τοπικά 6 μπ .

ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

 

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΩΝ ΕΜΥ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα