Κρήτη: Ο μεγάλος όγκος νερού και η ραγδαιότητα της βροχής οδήγησαν στη θεομηνία

Κρήτη: Ο μεγάλος όγκος νερού και η ραγδαιότητα της βροχής οδήγησαν στη θεομηνία
Καταστροφές στη Κρήτη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα Eurokinissi

Οι βροχοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης ήταν 3 με 6 φορές πιο έντονες απ' ότι στους πεδινούς σταθμούς, με αποτέλεσμα το νερό να μεταφερθεί από τις λεκάνες απορροής με σφοδρότητα στα πεδινά.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στην περιοχή της Κρήτης και ειδικότερα στον μετεωρολογικό σταθμό της ΕΜΥ στα Χανιά έπεσαν 116 mm εκ των οποίων τα 52 mm σε λίγες μόνο ώρες.

Ανάλογες τιμές σημειώθηκαν και στους σταθμούς του ΕΑΑ στους πεδινούς σταθμούς των νομών Ρεθύμνου και των Χανίων μέχρι τις πρώτες βραδυνές ώρες της Δευτέρας Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους ορεινούς σταθμούς του Σέμπρωνα και του Ασκύφου Χανίων τα ύψη βροχής έφτασαν τα 319 και 336.4 mm δηλαδή ήταν 3 με 6 φορές παραπάνω απ’ ότι στους πεδινούς σταθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το νερό που σημειώθηκε στα ορεινά, να μεταφερθεί από τις λεκάνες απορροής με σφοδρότητα στα πεδινά. Έτσι λόγω του μεγάλου όγκου του νερού αλλά και της ραγδαιότητας της βροχής δημιουργήθηκαν σημαντικά και πολλά πλημμυρικά φαινόμενα.

Το καθεστώς βροχοπτώσεων στην Ελλάδα εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι είναι συνάρτηση του γεωγραφικού πλάτους, της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και κυρίως της σύνθετης ορογραφίας μιας περιοχής, καθώς οι ορογραφικές βροχές, στις κορυφογραμμές των βουνών όλης της Ελλάδος διεκδικούσαν και εξακολουθούν να διεκδικούν τα πρωτεία. Παραθέτουμε μετρήσεις που έχουν καταγραφεί εδώ και 80 χρόνια , όπου φαίνονται καθαρά ότι τα απόλυτα ετήσια μέγιστα βροχόπτωσης σε ορεινούς και ημιορεινούς σταθμούς με το ρεκόρ τα 2.685,7mnm στον μετεωρολογικό Ασκύφου Χανίων (ο οποίος ανήκε παλαιότερα στο Υπ. Γεωργίας).

Από βιβλίο Ν. Σεττα-Το κλίμα της Ελλάδος

Σταδιακά πολλοί οι ορεινοί σταθμοί εγκαταλείφθηκαν καθώς και πολλοί κλιματολογικοί και υδρολογικοί σταθμοί (πλήν δικτύου της ΔΕΗ) ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έγινε πλήρης καταγραφή των μετεωρολογικών και βροχομετρικών σταθμών (Αύγουστος του 1987 με την τρίτη έκδοση του μητρώου), όπου καταγράφηκαν 1613 σταθμοί εκ των οποίων λειτουργούσαν 1066.Σήμερα, τα πράγματα είναι ακόμη δυσμενέστερα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υδροσκοπίου από τους κυριότερους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που παράγουν κλιματικά δεδομένα καταγράφονται 2313 σταθμοί, εκ των οποίων οι 1321 διαθέτουν κάποιες στοιχειώδεις χρονοσειρές ( δηλαδή δεδομένα χωρίς διακοπές, κενά και ελλείψεις παρατηρήσεων) . Γίνεται άμεση διάθεση των δεδομένων από το ΕΑΑ και με σχετική καθυστέρηση από την ΕΜΥ.

Τονίζεται ότι η αξία των ορεινών σταθμών είναι σημαντική ειδικότερα για την μελέτη πλημμυρικών φαινομένων και γενικότερα για την μελέτη της κλιματικής αλλαγής καθώς και για την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.Μια live εικόνα ραντάρ θα ήταν ” όλα τα λεφτά ” όχι μόνο για την Κρήτη , αλλά και για κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Η ΕΜΥ το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάθμισε και επισκεύασε κάποια ραντάρ καιρού, ενώ υπάρχει σχεδιασμός (αν υλοποιηθούν τα έργα ΕΣΠΑ) για πλήρη αποκατάσταση των υποδομών της. Ευελπιστούμε τα έργα να γίνουν και η πληροφορία να μπορέσει να μεταφερθεί ελεύθερα προς όλους τους πολίτες μέσω web εφαρμογών και μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα